Skrivet av: Pär Eriksson | juli 13, 2018

Sommarpärspektiv II 2018

Jag har förståelse för att idrottare, skådespelare och kändisar gör reklam.

Det är en del av deras yrke och ytterst försörjning.

Det som dock slår mig är att de alltid kan välja vad de vill göra reklam för. Att stå för något mer än att bara saluföra en produkt eller en tjänst.

Jag noterar att några till exempel väljer att stå över reklam för spel och dobbel. Charlotte Kalla är en av dom.

– De (spelbolagen) tar inget ansvar för de som har problem. Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man ta ansvar, säger Kalla till Aftonbladet.

Jag ser att Peter Forsberg gör reklam för Barncancerfonden och i ett känslomässigt prat lyfter han upp den unga killen som genomgår den tuffaste matchen. Den mot sjukdomen. Forsberg rankar den matchen högre än sina guld och fina prestationer i NHL.

Ishockeyspelaren Mats Sundin går in med pengar för att stärka forskningen av barnsjukdomar. Pengarna går till Solna och Toronto.

– Jag vill betala tillbaka till samhället, säger Mats.

– Har man träffat sjuka barn glömmer man det aldrig. Men jag har också sett att forskningen kan leda vården framåt, fortsätter han.

Återigen – jag vill inte ställa det här emot de som väljer att synas med andra budskap, varor eller tjänster. Kanske kan man i de bästa av världar göra både och.

Men jag ser ett samhälle som törstar efter föredömen. Jag ser ungdomar som behöver ideal att se upp till. Verkliga idoler som man kan ta efter. Föredömen som man kan efterlikna, att vara en bra kompis och lagkamrat, att stå för något värdefullt.

En Kalla, en Forsberg, en Sundin.

Och lärdomen är lika enkel som genial. Vi – var och en av oss – kan välja vem vi vill vara i våra barn och ungdomars ögon.

Ha en fortsatt fin sommar!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: