Skrivet av: Pär Eriksson | december 20, 2018

Veckan som gått – w 51

På jobbet
Jag blir så glad när jag hör ordet bokregn mitt i jultider då vi kanske längtar efter snö. För bakom det mystiska ordet döljer sig både glädje och en tanke.

Vi vet att vi alla behöver bildning och utbildning för att möta framtiden.

Stadsbibliotekets initiativ att låta det regna böcker över Fristadstorget till våra barn och ungdomar gör mig berörd. Det vittnar om en djup insikt och förståelse för vad vår stad behöver.

Tack alla våra duktiga bibliotekarier och medarbetare med Hedvig Andersson som regnmakerska.

Den här veckan träffade vi polisledningen i Sörmland och Eskilstuna. Det är viktigt att kommunledningen har en bra relation och ett gott samtalsklimat med polismyndigheten. Deras arbete påverkar vår stad och tillsammans har vi ett stort ansvar.

Samtalet kretsade kring läget i Eskilstuna – både vad som görs bra just nu men också det som är problemen. Det tilltagande våldet, drogförsäljningen och kriminaliteten oroar.

Här kanske det demokratiska och humanistiska samhället har sin största utmaning de närmaste åren. I kölvattnet av den både verkliga och upplevda känslan av ökad otrygghet växer också populistiska och odemokratiska krafter.

Jag har haft en 40-årig relation med polisen i tre stora städer. Från samarbetet med kvarterspoliserna och narkotikapoliserna i Örebro, via områdespoliser och polisledning i Västerås till dagens kommunpolis och polisledning i Eskilstuna.

Min bild är entydig – det har varit ett både nödvändigt och fruktbart samarbete på alla nivåer. Mitt medskick framöver är att vi…eller heter det ni…stärker relationerna mellan kommun, polis och medborgare än mer. Det är bara så vi kan bekämpa kriminaliteten och bygga ett bra samhälle.

Aldrig att vi accepterar att kriminaliteten och drogerna blir en del av samhället och våra liv.

När Eskilstuna kommun beslutade om att satsa på Logistikparken för ett antal år sedan var min bedömning att det skulle ta 10-12 år att etablera den på allvar.

Svaret vet vi nu. Det börjar redan – bara efter några år – bli trångt om utrymme. Det har gått fortare än vi anade. Det i sig är ett bevis på att satsningen var klok även om det återstår en hel del hårt och målmedvetet arbete.


Bild från det första avtalstecknandet

Den här veckan undertecknade jag och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Janson ytterligare ett avtal med e-företaget Amazon. Det första avtalet tecknades 2017. Det är en signal om att de tror på Sverige och på Eskilstuna.

Den här veckan var det också dags för mitt sista möte med det vi kallar Fler Jobb. Det är ett arbete där vi tillsammans med Arbetsförmedlingen har hittat nya vägar till att skapa fler jobb och också kunnat satsa på grupper som inte alltid har så enkelt att hitta in på arbetsmarknaden.

Jag är stolt över vår egen kommunala organisation som inte bara erbjuder stöd och utbildning utan också öppnar upp för praktik och trainee i våra verksamheter. Tack till alla våra engagerade handledare och ansvarstagande medarbetare.

Jag lyfter gärna fram det goda samarbetet vi har med Arbetsförmedlingen. Där öppnade fd AF-chefen Patrik Vikström upp för en annan ton och attityd i samarbetet som nu utvecklas och följs upp av nuvarande AF-chefen Kristina Bengtsson. AFs alla medarbetare är så viktiga för Eskilstuna.

Nu ligger det 47:e och sista pod-avsnittet ute för lyssning. Eva Norberg och jag startade poden i oktober 2014 och celebrerar nu fyra år. Sök på PinPoint Eskilstuna på Podcaster, Itunes eller Soundcloud eller…

Det har varit ett sätt att prata om Eskilstuna och om vad en kommun gör på dagarna. Jag kan förstå att man inte alltid har tid att lyssna eller avsätta tid men om jag ska råda er så lyssna gärna på detta sista avsnitt så får ni en bra bild av vad vi sysslat med i den här poden. Lite musik, lite folkbildning, många gäster och mycket prat.

Tack Eva för att du drev på och höll ihop budskapet.

Det känns extra kul – och det finns en stark symbolik i det – att träffa studenter från Mälardalens högskola. De är mitt uppe i en uppsats om ledarskap och intervjuade mig inför sitt arbete. Vi pratade förståelsebaserat ledar- och medarbetarskap, systemteori, tillitsbaserad styrning och motivation.

Vi behöver inte vara oroliga för framtiden.

På samma tema träffar jag i veckan en av våra unga medarbetare i Framtidens Ledare. Vi kommer att prata om framtidens ledar- och medarbetarskap och vad som är mina erfarenheter under yrkeslivet.

Det är som att mina besökare vill tanka ur en dator. Så kul och så klokt.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag vet att den regelbundne lyssnaren här vid lag känner mitt rotsytem i idrotten och ibland kanske också tröttats av mitt eviga vurm för dess betydelse.

Men låt mig då vara tydlig. Det är inte kampen eller serietabellerna i sig jag fascineras av – även om det också har sin tjusning – utan det är idrottens förmåga att skapa glädje och sammanhållning som driver mig.

Det är en del i att bygga en stad.

Men jag är också mån om att i samma andetag betona vikten av Eskilstuna som kulturstad. Och vi har så mycket gott att bygga på.


Towa Carson – en av Schlagersveriges bästa om ni frågar mig

Musiken och Eskilstuna är starkt sammanvävda från 1930-talets Ernellis Jazzband och operettsångaren Folke Andersson, via 1960-talets Towa Carson till ABBAs Anni-Frid Lyngstad och Christer Lindarw till 1990-talets Kent och Yvonne, Pain of Salvation och dagens moderna 2010-tal med Tikkle Me, Luna Joyce och Angelina Pavanelli.


Utöver klassiska Yvonne skapade Henric de la Cour också Strip Music

Lägg då till alla körer, orkestrar och instrumentalister så tornar en verklig musikstad upp.

Där bakom finns också både blivande och redan erkända författare, konstnärer, dansare och skådespelare.

Därför är det så kul att såväl vår revykung och drottning – Andreas Zetterberg och Mathilde Stavehaug – uppmärksammats genom åren . Precis som årets musikpristagare är Scenknuten som glatt och underhållit Eskilstuna i mer än sjuttio år.

Min erfarenhet av att bygga städer är just att ge idrotten och kulturen en stor plats. Jag har sett det i ”mina” städer Örebro och Västerås men också i större metropoler som genomgått stora förändringar – ett Manchester och Liverpool eller varför inte Göteborg och Malmö.

På hemmaplan
Hustrun har nu börjat med sitt nya liv som pensionär. Jag noterar att hon verkar glad och nöjd. Samtidigt uttrycker hon en oro för hur det ska gå när jag ansluter…

Familjen står mitt uppe i julförberedelserna. Traditionsenligt inleds numer julafton med rörelse. I år blir det padel-spel. Som en slags markering.

Annars lyssnar jag på Kent och ”Ingenting”. Det vore märkligt att inte göra det i mitt sista musiktips. Eller borde det vara Curt-Görans…och deras ”Cara mia”.

Vad säger hustrun…får jag lov?

Ha en bra julhelg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: