Om Pär Eriksson

Pär Eriksson är 67 år och arbetade som kommundirektör i Eskilstuna mellan åren 2009-2018.

Innan dess var han chef för proAros – Västerås stads utförarorganisation som drev den kommunala  förskolan, skolan, vården och omsorgen, socialtjänsten samt kulturen och fritiden.

Pär har skrivit krönikor, reflektioner och tankar i mer än 25 år. Temat kretsar kring människors liv, samhälle, politik, kultur, filosofi och ledarskap.

Pärs idé var att ”Direktören har ordet” ska inspirera i det vardagliga ledar- och medarbetarskapet men också kunna läsas med behållning av breda lager av människor.

2013 utsågs Pär till Årets Ledarutvecklare av Tidningen Chef. 2014 uppmärksammades han av nätverket Strategitorget som ”Influencer of the year”.

2014 gav han ut boken ”Tio tankar om ledarskap – en obändig tro på förändring”.

2018 gav han ut boken ”Brevväxlingen” som är just en brevväxling mellan Pär och en ung chef.

Som pensionär arbetar Pär numer i ett antal styrelser – bl a i Mälardalens högskola och i några idrottsföreningar. Han föreläser också kring frågor som rör ledar- och medarbetarskap samt coachar chefer.

Pär nås på mailadressen pelle.eriksson@hotmail.com

Alla bloggtexter – här finns mer än 1 200 texter – kommer att ligga kvar för framtida läsning och får mer än gärna kopieras och användas. Då gärna med källhänvisning.

Allt gott till läsaren!

Pär Eriksson

Annons

Svar

 1. Hej Per !
  Jag har hört många nämna ditt namn i positv bemärkelse innan du började i Eskilstuna.
  Jättekul med din veckoblogg.Helt rätt i tiden för en modern ledare.Jag är jättenyfiken att följa ditt ledarskap.
  /Stefan Jarl / Systemförvaltare för Agresso (Ekonomisystemet)

 2. Hej Pär,
  I ditt uppdrag kommer du att möta många människors oro och farhågor inför framtiden, men också, annat som växer fram i stora förändringar. Djärva idéer, och innovativa lösningar. Jag önskar dig lycka till!

  Lena Eriksson/ Arbetsförmedlare

 3. Hej Magnus

  Döva och hörselskadade Eskilstuna
  teckenspråk vuxendöva 345 år

 4. Hej Pär!

  Jag vill bara ge dig tipset att ikväll är det öppen föreställning kl. 19.00 på Västerås teater på Musikalstafetten Roll spelar Roll. Ett samarbete mellan IDA och Unga Teater Västmanland och med elever från tre högstadieskolor som skrivit, gjort musik och agerar.
  Du är hjärtligt välkommen om du har tid. Det är fritt inträde men bra om du hör av dig om du vill boka eftersom vi inte vet hur många som kommer.
  Med vänlig hälsning

  Robert
  Ps. Hittade ingen mejl, så skriver så här istället. Ds

 5. Jag är uppriktigt förvånad att hitta en av mina upphovsrättade bilder på bloggen av en kommundirektör. Jag har förväntad mig lite mer integritet av en person in din position. Copyright symbolen (©Sim1) står så tydligt på bilden, att det skulle ha gett dig tanken att jag kanske inte vill att du använder bilden utan mitt godkännande!
  Hade du bett vänligt hade du antagligen fått tillstånd.

  Hälsningar
  Simone, Eskilstunabo

 6. Hej Simone!
  Jag ber uppriktigt och ärligt om ursäkt. Jag behöver också lära mig vilka spelregler som gäller.
  Jag kommer att ta kontakt med dig.
  Vänliga hälsningar
  Pär E

 7. Hej Pär,
  Jag läste vad du skrev om mig i ( Direktören har ordet ). Dina ord om att min berättelse skulle vara en anledning till att formulera en ny agenda har äntligen gjort mig glad. Jag hoppas att den nya andan du har bett om skulle hjälpa vissa kunskaper , med utlandbakgrund, för att gå utifrån det lager som jag tvingade vara i och de upplever den skönaste känslan här betalar dem iallafall skatt.
  Jag utnyttjar den här chansen för att säga med en djup stolthet känner jag mig Eskilstunabo.
  Jag önskar dig och Eskilstuna stora framgångar i framtiden.

  Wadii Batti Hanna

 8. Hej Pär!
  Du är vinnare. Du får en lön som överstiger 1.000.000 kr/år. Du är hurtfriskt positiv. Jag är en loser. Bor i Eskilstuna. Har blivit uppsagd p.g.a arbetsbrist i E-tuna. Har du något hurtfriskt rtåd att ge mig?

  • Den hurtfriske Pär gör det enkelt för sig. Han konstaterar bara att Eskilstuna har många arbetslösa, men där stannar analysen av orsakerna. Sedan följer det vanligt politiska undanglidande dravlet… JAG och säkert flera genuina Eskilstunabor känner oss egentligen riktigt kränkta av alla hurtfriska utombys som dyker upp på Eskilstunas offentliga arenor och svänger med ett uppfodrande trollspö framför våra desillusionerade ansikten… Du har så rätt Ulla-Greta, bara att en sådan som Pär med den positioneringen och bakgrunden talar om för folket att rycka upp sig och förordar ”jämlikhet och rättvisa” blir ju som ett slag i ansiktet! Vår chans att vända på kuttingen och rädda Sverige, livet för oss själva (den tid vi har kvar), men framförallt för våra barn och barnbarn stavas S-v-e-r-i-g-e-d-e-m-o-k-r-a-t-e-r-n-a!

 9. Hej Ulla-Greta!
  Jag vet inte om jag har något hurtfriskt råd att ge dig. Men läget i Eskilstuna är allvarligt. Över 4 000 arbetslösa och det är en fördubbling på ett år. En kommun kan kanske inte lösa den frågan men vi kan bidra till att företag vill etablera sig i Eskilstuna. Vi kan också göra olika satsningar tillsammans med Arbetsförmedlingen.

  Jag vet att ordet utbidlning kan uppfattas som tomt men jag undrar om det ändå inte där Eskilstuna borde satsa än mer.

  Jag önskar dig allt gott och tack att du hörde av dig om än i en svår situation.

  Pär E

 10. Jag har lite frågor ang den bilden som en Elsemarie Olausson målat, kan du maila mig…
  Mvh Frida

 11. Hej Per !
  Jag är intresserad av att arrangera ett staty-projekt här i stan till ett visst 50-årsjubileum. Förmodligen är Du intresserad av saken. Kontakta mig !

 12. Hej Per, Jag undrar om du kan tipsa om vart man vänder sig förutom till trafikverket om man vill jobbar för en gång/cykelväg mellan Tumbo – Kvicksund. Samt en avsmalnad väg vid busshållplatserna utan för Tumbo förskola som på så många ställen inne i Eskilstuna.
  Vi har nu startat en grupp på Facebook som heter ”motionera mera mellan Tumbo – Kvicksund” kolla gärna in gruppen och gå med om du tycker att detta borde finnas. Vi är inte så många som bor i Tumbo men detta är något som berör nästan hela Kvicksund med. vi vill att barnen skall ta sig säkert till och från Kvicksund, vi vill att de som använder sig av sträckan som motionsväg skall få det säkrare, vi tror att flera skulle motionera om denna gångväg fanns. Dessutom skulle det vara trevligt att binda samman de två orterna mera med en gång väg. Det skulle vara flera från Tumbo som tar tåget till jobbet om man säkert kunde cykla till tåget. Det är en kort sträcka på 3 kilometer men som många drar sig för att gå på grund av säkerheten. Vi kommer att samla namn på vår Facebook grupp samt via namnlista. Alla tips på hur vi kan göra detta möjligt är välkomna! Med vänlig hälsning Isabelle Frost

  • Hej Isabelle!

   Är inte helt säker på vem som är rätt person. Men Trafikverket är en bra början.

   Inom kommunen så är mitt förslag att du kontaktar tf förvaltningschef Marianne Sjöquist på Stadsbyggnadsförvaltningen.

   Hälsningar

   Pär E

 13. Hej Pär!

  Jag heter Agnes, är 23 år, och har precis börjat mitt andra år på personalvetarprogrammet. Jag hörde din föreläsning i går på Personalvetardagarna i Göteborg och vill bara säga att jag blev otroligt glad och inspirerad! I min klass på Göteborgs universitet är det allmänt så att man ska vilja jobba inom privat sektor eftersom det anses lite finare och mer karriärsinriktat. Dock har det aldrig känts helt rätt för mig. Jag vill göra något mer än så! Under din föreläsning kände jag att något vaknade i mig och jag insåg att jag vill vara med och bygga den framtid du pratar om. Att bygga vidare på och förnya den offentliga sektorn, att försöka möta de nya krav som ställs på kommuner och landsting, att bygga för en hållbar framtid som vi kan vara stolta över. Den resan vill jag vara med på.
  Tack för inspirationen och lycka till i framtiden!

  kram Agnes

 14. Hej Pär! Jag recenserar din bok på min blogg. http://www.nysomchef.net/bokrecension-tio-tankar-om-ledarskap-av-par-eriksson/

  • Tack Stefan för din reflektion och dina fina ord om boken.

   Du ställer en bra fråga om hur många medarbetare en chef kan ha på en enhet. Man bör veta vad deras barn heter brukar jag ha som måttstock.

   Ha det bra
   Pär E

 15. Hej, hörde att du pratade om din bok Tio tankar om ledarskap för chefer inom Saco. Är det möjligt att intervjua dig om boken och föreläsningen? Gärna i början på nästa vecka, eller redan i dag om du ser detta.
  Hälsningar,
  Lars-Erik Liljebäck
  chefredaktör, tidningen Naturvetare
  lars-erik.liljeback@naturvetarna.se
  073-719 20 19

 16. Idag, Måndag 31/8 kl.11-18 har Ångestsyndromsällskapet (ÅSS) & Uppsökarna i Eskilstuna invigning av nya lokaler på Kyrkogatan 7a
  ALLA ÄR VÄLKOMNA!

  • Lycka till med föreningen och ert arbete.
   Pär E

 17. Fortsatt all Lycka till med Dina värv !

 18. Vindindustrin mäter inte infraljud eller amplitudmodulering.

  Vindindustrin vill inte mäta den miljöförorening avseende infraljud och amplitudmodulering som den skadar miljön med, eftersom de då riskerar skadeståndskrav.

  Boende i och omkring vindkraftindustrier blir sjuka av miljöskadliga utsläpp i form av buller från vindkraftindustrin och får sina liv förkortade.

  Sömnbrist, koncentrationssvårigheter, hjärt-kärlsjukdomar, depression, och andra effekter av miljöstörningar från vindindustrin, är effekter av långtidexponering från vindkraftindustrins miljöföroreningar.

  Vindindustrin kan därför krävas på skadestånd till boende i förskott innan boende kan upptäcka att de lider skada.

  Skadestånd kan krävas för försämrad livskvalitet och beräkning av det antal år som boende beräknas få sina liv förkortade med.

  Vindkraftindustrin kan inte veta hur många år den tar av de boende som bor i vindindustrin och dess omgivning. Vindindustrin vet inte heller på vilket avstånd det är ofarligt, eftersom de inte mäter föroreningarna.

  -Varför?
  -Vindindustrin bryr sig inte om människors hälsa eller om människoliv. Att ignorera miljöföroreningar och människors hälsa leder till ökad vinst.

  Eftersom indindustrin ignorerar skadeverkningar genom att inte mäta miljöskadorna, kan skadestånd krävas baserad på presumerad culpa.
  Det är den som utövar miljöfarlig verksamhet som är skyldig att visa att den inte orsakar skada.

  Skadestånd från vindindustrin kan krävas av boende vid vindkraftverk oavsett om skadan är dokumenterad eller ej.

 19. Hej Pär! Läste den senaste artikeln och vill berätta att jag sen 2016 arbetar för Region Västmanland i Västerås😊Med vänlig hälsning, Sarah Wägnert

  • Hej Sarah!
   Kul att höra av dig. Hoppas att du trivs på andra sidan Mälaren…men visst bor du i Eskilstuna?

   Fortsätt med ditt engagemang.

   Allt gott till dig!
   Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: