Eskilstuna är en stad med stolta traditioner och historiska rötter. Allt från 1000-talets missionär St Eskil, 1200-talets johannitmunkar, 1600-talets Reinhold Rademacher och smederna, 1770-talets fristad, 1800-talets fabrikörer och stolta hantverkare till 1900-talets Alfa-Laval, Assa-Stenman, Bok- Öbergs, Mått-Johansson och Volvo BM.
Men Eskilstuna står mitt i utveckling och förnyelse. Den stolta industristaden tar ordentliga steg in i det nya moderna kunskapssamhället.
Efter 25 år av befolkningsminskning under 1970- och 1980-talen och mer än tiotusen förlorade jobb inom verkstadsindustrin så växer nu ett nytt Eskilstuna fram. Ett Eskilstuna som tar avstamp i sin historia men som nu bygger en ny stolthet kring sin ”Fristad”.
2000-talets Eskilstuna måste också bäras av nya aktörer – småföretagare och hantverkare, entreprenörer och innovatörer som skapar idéer och startar företag, nya handels- och logistikföretag, fackliga organisationer och nya intresseföreningar, idrotts- och kulturföreningar, kyrkor och församlingar och ett brett medborgarengagemang, Mälardalens Högskola och Munktell Science Park och vi får inte glömma Eskilstuna United, GUIF och Kent.
Vi har allt framför oss!
Hej Pär!
Var och lyssnade på ditt anförande i morse.
Intressant och stimulerande.
Tycker särskilt att ditt Medici-perspektiv var intressant. ”Skärningspunkten mellan vetenskap, konst och kultur i största allmänhet är något att fundera över när ett samhälle skall formas.
Har du möjlighet att mejla ditt anförande till mig?
Pratade med turistchefen om behovet av en kongresshall.
På jobbet så kom frågan upp om en lämplig lokal för att arrangera danskurser. Ser framför mig en gammal industrilokal från sekelskiftet som rustas upp med enkla medel och ställs till förfogande.
Något som på ett aktivt sätt skulle kunna locka framför allt ungdomar till meningsfull och trevlig sysselsättning. Vet att man idag har flera olika kurser och skolor som sprids ut på olika lokaler som i många fall inte alls fungerar bra.
MVH
Folke Sandvik
By: Folke Sandvik on februari 9, 2010
at 2:49 e m
Tack Folke för ditt uppmuntrande mail.
Tyvärr finns inte föreläsnigen på papper. Bara i mitt huvud.
Tack för inspelet om behovet av kongresshalll.
Ha det bra
Pär E
By: Pär Eriksson on februari 9, 2010
at 3:28 e m