Skrivet av: Pär Eriksson | juli 9, 2018

Sommarpärspektiv I 2018

Sommaren ger möjlighet att läsa lite mer än vanligt.

Kanske inte bara en stunds avkoppling – vilket också är viktigt – utan det ger också tillfälle till lärande.

Min egen sommarläsning toppas av – kanske ett lite ovanligt ämne för mig och jag noterar att hustrun blir förbryllad – en bok om naturen.

Jag vet inte om det är ett uttryck för åldern men det är som att sinnet söker sig mer och mer åt det vackra, det sköna. Bortom problem och svårigheter som lätt kan fylla en kommundirektörs vardag.

Kerstin Ekman har skrivit en alldeles utmärkt bok om just naturens liv och skiftningar. I ”Gubbas hage” får vi följa både blommor och minsta småkryp. Fokus för mig är inte bara själva berättelsen i sig utan det blir också en symfoni där varje ord och mening blir vacker. I min värld blir det mer filosofi än en naturbok.

I högen av sommarböcker ligger också Dick Harrisons ”Jag har ingen vilja till makt”. En biografi om fd statsministern Tage Erlander. Det är fascinerande läsning. Särskilt för en tidig 1950-talist. Berättelsen om Erlander blir också en berättelse om den värld, det Sverige och det samhälle jag växte upp i.

Jag blir imponerad över Dick Harrisons både sakkunskap och förmåga att berätta så att det blir både lärande och intressant.

Bitvis blir Harrisons berättelse lika spännande som en deckare. De dryga 800 (!) sidorna känns som en ”baggis”.

Apropå många sidor. Jag är uppvuxen med Ulf Lundell. Någonstans har han med sina musik, sina konserter och sina böcker satt sin prägel på mig och en hel generation.

Och samtidigt har jag tillhört dom som på senare år tröttnat på Lundell. Och kanske han tröttnat på oss ”gubb-rockare”. Jag har uppfattat honom – kanske oförtjänt – som lite sur, uppgiven och att han beklagar sig över saker som känns småaktiga.

Men så är det som att han vaknar till liv och skriver ”Vardagar” – en läsvärd bok om livet och sakernas tillstånd. Och så helt plötsligt är han hemma igen. Som en bror eller bäste vän som återvänder och försonas med både sig själv och omgivningen.

De som läser mig mer regelbundet vet att folkhälsoprofessorn Hans Rosling satt avtryck i mig. Boken ”Factfulness” gör mig inte besviken utan han trummar på med siffror och tabeller som synliggör både världen men också mänsklighetens framgångar. Än viktigare i dessa tider.

Yuval Noah Harari följer nu upp succén Homo Sapiens som kom ut för några år sedan med en spännande berättelse om framtiden. Ibland häpnar jag och tänker – vilka spännande tankar – och ibland tappar jag intresset och vill bara komma till nästa kapitel.

Lena Andersson tillhör mina favoriter. Eftertänksam, nästan lågmäld – vilket är en talang jag saknar i dessa högljudda tider. Lenas böcker och filsofiska resonemang i DN skänker mig läsglädje.

Hennes roman ”Sveas son” – vilket är en berättelse om 1900-talets folkhem – har mötts lite svalt och avvaktande i recensionerna. Jag ger tummen upp. Jag ser och hör inte bara en rak berättelse utan också reflektioner om livet och samhället. När Lena är som bäst.

Men sommarens höjdpunkt blir ändock boken ”Jag stannar till slutet” som berättar om Fatemeh Khavaris unga liv och modiga agerande när det gäller de ensamkommandes situation i Sverige.

Vi får följa med på en resa som tar sin utgångspunkt i Iran, via Afghanistan till Sverige. Fatemeh bär drag av den unga pakistanskan Malala Yusafzai och det ska bli intressant att följa hennes liv som vuxen in i det svenska samhället. En ung tjej som utmanar och samtidigt inger hopp.

Författaren Annie Hellquist är min svärdotter och ändock så vågar jag skriva – det här är en mycket välskriven bok. Lätt i språket, tydlig utan att bli argumenterande, finstämd utan att bli sentimental.

Och kanske viktigast – det är Fatemeh som får komma till tals. Det är hennes berättelse, hennes ord.

Fint hantverk Annie. Du har allt att lära mig.

Tipsa gärna om egna läsupplevelser i sommar.

Ha en fortsatt fin boksommar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: