Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 16, 2014

Veckan som gått – w 42

På jobbet
I min roll som kommundirektör blir jag inbjuden till många träffar och möten.

Bokrelease 1

Det är nästan alltid med glädje jag tackar ja. Det är ett sätt att visa respekt – oaktat om det är en träff med medarbetare eller en grupp företagare. Men det är också ett sätt att få resonera om Eskilstuna och vår framtid. Att lära sig något.

I den meningen var den här veckan lite speciell eftersom jag var inbjuden att träffa elever på Skiftingeskolan.

De har en form av frukostmöten där de möts och bjuder in gäster för att diskutera om just framtiden.

Jag är så glad att jag fick möjlighet att träffa dom. Vi pratade om hur det är att leva i Eskilstuna och hur det är att vara ung.

Jag blir berörd. Det är en sådan tuff värld de har att möta och samtidigt så finns det så mycket glädje och energi som kanske vi vuxna inte alltid ser eller förmår fånga upp.

Jag skulle gärna se fler sådana här initiativ i våra skolor där man pratar om livsdrömmar och framtid. Bra jobbat Skiftingehus. Tack till elver och medarbetare.

Den här veckan var jag också inbjuden av chefer i Västerås. De ville höra Eskilstunas erfarenheter om hur vi utvecklat Modigt Ledarskap och involverat alla medarbetare i det vi kallar Modigt Medarbetarskap.

Modigt medarbetarskap

Det kändes naturligtvis extra spännande att möta några av de som varit mina kollegor och samarbetspartners under många år.

Det sker en massa bra initiativ i den kommunala organisationen som inte alltid blir synligt för en bredare grupp. Förra veckan berättade jag om två stora nationella konferenser som våra verksamheter varit initiativtagare till.

En handlade om arbetet med narkotikamissbrukare och en kretsade kring temat funktionsnedsättning och arbete.

Stadsbyggnadsförvaltningen är ytterligare ett exempel på den här trenden. De arrangerar nu under hösten en föreläsningsserie kring frågor som rör stadsutveckling.

Nätet

Den här veckan så var tre forskare från KTH inbjudna för att delge erfarenheter av hur man kan utveckla de sk miljonprogramområdena.

Jag gillar de här initiativen. Det sätter Eskilstuna på kartan samtidigt som vi lär oss någonting.

Den klassiska Eskilstunabåten ersätts i år av en sk Näringslivsdag. Det är ett viktigt forum där företag, högskola, organisationer och kommun träffas för att tillsammans lära och diskutera.

näringslivsdagen

Eskilstunas framtid avgörs i mångt och mycket av vår förmåga att utveckla vår industritradition samtidigt som vi drar till oss nya branscher och företag. Det kan bara göras tillsammans och i bred dialog.

Den här veckan träffas landets kommunchefer i Stockholm. Vi möts två gånger per år och den här gången står det bl a valanalys och konsekvenser för kommunerna på agendan.

Jag uppskattar de här träffarna och det är också ett sätt att få upp en helhetsbild. Här möts både Eskilstuna, Stockholm, Ånge, Ystad och Gotland.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag kan förstå om ordet arkiv och ärendehantering inte leder till några större trumpetstötar.

Och samtidigt så är det kanske det viktigaste vi har att göra i en kommun. Dvs säkra att beslut sker på korrekta grunder, att beslut blir synliggjorda och att allt finns dokumenterat också för framtiden.

Ärendehantering

I mitt sätt att se det så är vår ärendehantering med alla dess beslut och arkivering en del av demokratin, en del av en kommuns själva blodomlopp.

Om det inte fungerar så stannar allt annat upp.

Ibland kan jag möta en liten förståelse för de här frågorna. Det behövs väl inga administratörer eller handläggare i en modern organisation…

96e7e-demokrati

Jag ser ett samhälle där den representativa demokratin och det politiska inflytandet stärks Detta utan att ta ifrån oss medborgare vår egen rätt att välja eller förmåga att fatta beslut om våra egna liv.

Just därför är en kommuns arbete med ärenden, beslut och dess arkiv också dess livsnerv.

I helgen celebrerade vi att vi har en bra arkivmyndighet i Eskilstuna.  Samtidigt uppmärksammades Bror-Erik Ohlsson som för 50 år sedan var vår förste stadsarkivarie i modern tappning. Nu bärs traditionen och uppdraget vidare av Nils Mossberg och hans medarbetare.

Så viktigt för en kommun och så viktigt för demokratin. Så byggs också en stad.

På hemmaplan
Jag har haft en del av familjen på resande fot i Hongkong för att träffa en nyfödd kusin. Och det skedde mitt under det dramatiska demokratiupproret. Nu är de hemma med många intryck.

Kanske stod de mitt i historiens vingslag och det ska bli oerhört spännande att följa hur de två kusinernas liv kommer att gestalta sig på var sin sida av jordklotet.

Annars lyssnar jag mycket på svensk-amerikanska Mapei. Hon blandar hip-hop med soul och pop. Bra medicin i höstmörkret.

Ha en bra helg!

 

Annons

Svar

  1. Mycket intressant läsning om Eskilstuna.

  2. Tack Jan för dina ord.

    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: