När den 14-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai äter sin frukost och går till bussen för att åka till skolan den där oktoberdagen 2012 så anar hon inte att hon kommer att vara huvudpersonen i något som förändrar världen – eller i vart fall inger lite mer hopp.
Jag tror att läsaren följt vad som hände. När Malala kliver på skolbussen springer några män fram och skjuter henne i huvudet.
Under en tid hade Malala varit aktiv för att driva frågan om unga flickors rätt till utbildning. Det utmanade talibaninspirerade rörelser så till den milda grad att en ung tonåring blir till ett hot.
Under några veckor svävade hon mellan liv och död. Men det var som att världsreligionernas gudar och profeter ville något annat. För mirakulöst nog så överlever den unga flickan.
Jag blir varm i hjärtat och känner hoppfullhet när jag nås av nyheten att vår unga modiga tjej tilldelats årets fredspris.
En ny hoppfull värld växer fram
Det är så rätt och skickar en sådan stark signal ut i världen och till oss alla. Det får vara slut på gamla unkna patriarkala system där kvinnors och unga flickors rättigheter är beskurna.
Det är i det sammanhanget vi ska se Malalas arbete – ett arbete för humanism och demokrati.
Och det finns så mycket att lära om vi är tillräckligt öppna.
Vi lever onekligen i paradoxal värld. På ena sidan jordklotet är människor redo att gå i döden för rätten till utbildning och rätten att gå i skolan. Samtidigt sliter vi i den industrialiserade världen för att motivera våra unga att ta skolan på större allvar och ibland än värre – att överhuvudtaget att gå till skolan.
Min övertygelse är att utbildning är en viktig väg till mänsklig befrielse. Att ges möjlighet att leva sitt liv fullt ut. Att förverkliga livsdrömmar.
Utbildning är viktig för att möta fattigdom, sociala orättvisor, sjukdomar och epidemier. Utbildning är en väg för att kvinnor skall ges sin rättmätiga plats i samhället.
Utbildning är också ett sätt att utveckla ett land och en hel stad.
Det är därför skolan och synen på utbildning är så viktig för oss i Eskilstuna. I en stad med mer än 13% arbetslöshet och ibland kombinerat med en känsla av hopplöshet och minskat självförtroende så måste det växa en ökad förståelse för utbildningens betydelse.
I den meningen så är Malalas kamp också vår om än med andra förtecken.
Vikten av mod
Men Malala står också som föredöme när det handlar om mod.
Ibland när jag blir missmodig och kanske inte riktigt tror vare sig på mig själv eller min omgivning så brukar de där personerna få skymta förbi i mitt inre.
En Moder Teresa, en Martin Luther King, en Lech Walesa, en Aung San Suu Kyi eller en Nelson Mandela. Som en påminnelse om att mod också skapas i våra hjärtan, vår attityd och vårt sätt att se på våra liv, våra jobb och våra dagliga uppdrag.
Ibland finns det ingen ”någon annan” att peka fingret mot. Det finns inga ”dom” som borde någonting. Det finns bara du och så finns det jag. Ansvaret för mitt liv, mitt kvarter, min gård, min stad, min arbetsplats har jag.
Jag tror att den uppmärksamme redan avslöjat mig. För vad var det för personer jag ”råkade” räkna upp. Jo, de har alla mottagit Nobels fredspris och i praktiken visat att det går att leva mod, det går att leva budskapet.
Det behöver inte vara så heroiskt eller uppoffrande som Malala och hennes fredspriskollegor gjort. Det räcker med att vara människa och stå upp i vardagen för demokrati och humanism. Mot rasism, främlingsfientlighet, talibanism och extremism.
Ett slags mod i vardagen.
”I don´t mind if I have to sit on the floor. All I want is education. And I`m afraid of no one” – avslutade Malala när hon höll sitt tal i FN.
Det kan inte uttryckas enklare och tydligare. Och orden kommer från en tonåring. Kan det bli hoppfullare?
När det i veckan blev känt att Malala fått Nobels fredspris så sökte världspressen henne med ljus och lykta. Men de fick vänta. Hon hade lektioner och var tvungen att göra klart dom innan hon var redo att genomföra några intervjuer.
Vi har allt framför oss!
Ha en bra vecka!
Tänk om någon 14-årig kille i Eskilstuna vågade stå upp, blogga och propagera för att pojkar ska ta vara på sin rätt till utbildning och kunskap, läsa böcker och lösa matteproblem! Människans befrielse måste vara hens eget verk.
By: Anna Jerdén on oktober 13, 2014
at 10:53 f m