Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 31, 2008

Om en fårfarmare, en världsomsegling och vikten av mänsklig förnyelsebar energi

Journalisten Jan Gradvall gör en intressant intervju i DN med basisten i den engelska popgruppen Blur, Alex James. Från kändisskapet, glamouren, kokainet och festandet så har han växlat spår. ”He lives in a house, a very big house, in the country” sjöng Blur ironiserande. Något som blev till verklighet. För nu är Alex James fårfarmare och osttillverkare i Cotswold i England. (klicka vidare till DN-artikeln).

Jag gillar den här intervjun därför att den får mig att tänka utmaning och vikten av bryta mönster.

För några år sedan när jag arbetade på Önsta-Gryta minns jag att en av våra kvinnliga lärare sade upp sig, sålde huset och drog ut på en världsomsegling.

Ett annat exempel i min absoluta närhet är Staffan Fogelberg, vår chef för äldreomsorgen på Väster. Han är präst och fanns i många år inom den kyrkliga sfären. En dag sökte han helt frankt arbete i Västerås som ledare för kommunal verksamhet. Uppbrott med tryggheten, in i något främmande.

De här exemplen med Alex James, vår lärare och vår präst Staffan sätter fingret på en viktig egenskap – modet att bryta upp, modet att tänka nytt och låta livet flyta i nya okända banor.

Min erfarenhet i livet är att vi ofta söker trygghet, det invanda. Det är djupt mänskligt och också i någon mening förnuftigt. Problemen blir när tryggheten blir begränsande, håller oss tillbaka.

Vikten av att ta de små stegen
Min poäng är inte att vi behöver gå från popstjärna till fårfarmare, från lärare till världsomseglare eller från predikstolen till demensvård. Det räcker gott med att vi tar små steg men det viktiga är att vi förmår göra det.

Det kan i vardagen handla om så banala men viktiga beslut som att inte alltid sitta på samma plats i kafferummet. Att våga bjuda upp någon arbetskamrat som man inte har så god kontakt med till samtal. Att våga göra annorlunda i hur jag bemöter den där eleven eller brukaren som jag upplever som svår. Att våga pröva en annan metod eller ett annat förhållningssätt än det gängse. Att tänka annorulnda.

Mänsklig förnyelsebar energi
Varför är det här viktigt, tänker den nyfikne. Jag tycker inte i första hand att det handlar om att ”utmana sig själv” eller att vara lite spännande. Jag menar att det handlar om överlevnad.

I en värld, i ett samhälle och ett arbetsliv som utvecklas i rasande fart – där inte bara paradigm, vetenskap och forskning utan också värderingar, moral och etik ständigt omprövas och tar nya språng måste människan möta det med en stor portion ”förnyelsebar energi”. Att stå still, att stagnera, att alltid göra det invanda, det trygga blir till en hämsko.

Och jag betonar – jag menar inte att vi ska bli vindflöjlar eller medarbetare som hoppar från tuva till tuva – men jag tror att det finns en delvis outnyttjad potential inom var och en av oss. Jag bär en känsla av att vi inte riktigt utnyttjar vårt fulla hela jag.

Det som hindrar oss kan vara dåliga erfarenheter av att någon ”trycker till dej” när du försöker gå egna vägar – men också rädsla för att komma ut på djupt vattten, rädsla för vad andra ska tycka.

Ett nytt kommunalt landskap
Den kommunala verksamheten, bl a det vi ansvarar för – förskola, skola, vård och omsorg, socialtjänst, kultur och fritid – står inför stora utmaningar de närmaste åren. Konkurrensen från friskolor och privata vårdföretag ökar, kraven från brukaren på individuella tjänster och lösningar ökar samtidigt som den offentliga ekonomin utsätts för påfrestningar gör att vi behöver tänka nytt.

Det är mot den bakgrunden det är så viktigt att vi förutom vår styrka om stabilitet och eftertänksamhet också odlar förmågan att vara snabb, flexibel och utmanande. Det är det som är essensen i vår vision om ”Alltid bästa möjliga möte”

Men det förutsätter också en organisation som klarar av att möta det här. Chefer och ledare som uppmuntrar framtida osttillverkare och världsomseglare.

Ha en bra vecka!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: