Skrivet av: Pär Eriksson | september 19, 2008

Veckan som gått – w 38

På jobbet
September betyder bl a bokslutssamtal. Dvs vi fångar upp hur det går för oss så här efter åtta månader. I samtal med våra verksamhetschefer, personalare och ekonomer följer vi ekonomin, verksamhetsresultat och medarbetarläget. Jag har skrivit det tidigare – jag önskade att fler fick del av helheten. Det här är inte några allmänna ”dunka varandra i ryggen”-samtal. Tvärtom – de är ganska tuffa där vi vrider och vänder på stenarna.

Jag blir glad när jag summerar vårt läge – ordning på ekonomin, sjuktalen fortsätter och minska bland medarbetarna och våra resultat förbättras. Inte med full orkanstyrka men vinden blåder definitivt åt rätt håll. Brukarenkäter inom vården, skola och förskolan talar samma språk – ökad nöjdhet. Kunskapsmålen går också åt rätt håll.

Utredningen och analysen om gymnasiets framtid löper på. Vi har nu snart 20 gymnasieskolor i Västerås, varav fem kommunala. Konkurrensen är stenhård. Jag har inte några problem med det men det är också viktigt att spelrelger och förutsättningar blir likartade mellan friskolorna och de kommunala.

Kris- och säkerhetsfrågor, upphandling och inköpsfrågor är andra frågor som stått på min dagordning den här veckan. Frågor som kanske inte alltid får uppmärksamhet men är ack så viktiga. Ingen skola, ålderdomshem, socialkontor, bibliotek eller fritidsgård fungerar om det inte i bakgrunden finns ett väl utarbetat stödsystem. Det är bl a det som är styrkan att ingå i ett sammanhang.

I media
Jag gillar de där insändarna som sticker ut. De där som bryter mönstren och säger något annat än det gängse. I veckan läste jag en insändare i vår lokaltidning VLT från en förälder som var så entusiastisk och glad för att hennes barn hade plats hos en dagbarnvårdare i Tortuna. Dels gillar jag anslaget – dels uppskattar jag att våra dagbarnvårdare uppmärksammas. Ofta, nästan alltid, så är det förskolan som står i rampljuset. Dagbarnvårdarna är viktiga. De erbjuder en något annorlunda verksamhet än den gängse. Jag blir också varm i hjärtat när jag tänker på den ”uppoffring” det innebär att öppna upp sitt eget hem.

 

En glädjande medianyhet den här veckan var beslutet att KK-stiftelsen satsar ett antal hundra miljoner på Mälardalens Högskola. Det här är mycket viktigt för hela vår region och påverkar också den kommunala organisationen. En stark högskola går hand i hand med verksamhetsutveckling och inte minst förmågan att attrahera nya medarbetare. (klicka vidare).

VLT:s artikel om arbetet mot skolk och frånvaro på St Ilian var mycket läsvärd. Jag blir återigen imponerad över allt det goda som görs i våra kommunala skolor av hängivna och engagerade medarbetare. Bra! (klicka vidare)

På hemmaplan
Höstvindarna viner allt mer och det märks att det är lite mörkare när man går upp på morgonen. Den här helgen tillbringar jag i Cornwall i västra England tillsammans med hustrun. När ni läser det här så vandrar jag på de kala hedarna längs den engelska kusten. Atlantens vågor slår mot klipporna. Det är lite disigt och blött men precis just då föreslår hustrun att vi ska gå in på den lokala puben och sätta oss en stund vid brasan. Kan livet bli bättre?

Ha en bra helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: