På jobbet
Det är onekligen en tuff tid. Vi tar del av fortsatta internationella spänningar. Brexit skaver och i vårt eget Sverige har vi ännu inte en regering på plats.
I vår egen stad tar vi del både av att det går bra för våra företag och att det nu i veckan skedde ytterligare ett mord på öppen gata.
Det är som att samhället är i obalans med sig själv. Arbetet mot droger och kriminalitet blir än viktigare. Jag kan inte nog poängtera det.
Om jag för några år sedan hade tänkt att jag skulle träffa representanter från Stockholms-, Göteborgs- och Linnéuniversitet, Luleå Tekniska Universitet och Chalmers så hade jag nog höjt på ögonbrynen.
Vad skull dom hit att göra?
Men nu är dom här och vill prata hur Mälardalens högskola och kommunen samarbetar.
För mig så är sådana här möten inte bara viktiga i sig själv utan också en slags markör att Eskilstuna är på väg in i en ny tid. En ny stad växer fram med en ny agenda.
Den här veckan var det dags för årets sista kommunstyrelsens arbetsutskott och den regelbundne läsaren vet att jag gärna bjuder på agendan för att skapa förståelse för den bredd politiken har att hantera.
Mandatperiodens råd och beredningar, revidering av bolagsordningar, exploateringsavtal, livsmedelsstrategi, lägesrapport p-garaget i Munktellstaden, Grönplan, utbyggnad av skolor och äldreboenden, medarbetarundersökningen, Översiktsplanen…
…och vår medarbetare Benny Larsson, från stadsbyggnadsförvaltningen lämnade en rapport om hur det gått med uppdraget att bygga en ny arena och ett nytt bad. 2011 fick vi tjänstemän uppdraget att analysera behovet av en ny arena och ett nytt bad. Ibland behöver saker och ting få ta tid för att bli bra.
Nu ska dessa byggnader tjäna Eskilstunaborna i 50- ja kanske 80 år.
Tack alla som bidragit under hela processen. Benny Larsson får symbolisera alla goda medarbetare som är så viktiga när vi bygger staden.
Den här veckan blir det också ett besök på Region Västmanland. Jag gillar de här relationerna.
Lite extra glad är jag att jag blivit inbjuden av en av Eskilstunas Rotary-klubbar. Men den här gången kretsar rubriken kring författarskap. Spännande.
Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag hade tillfället förra veckan att träffa och samtala med förre kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström. Idag är han riksdagsmän och ordförande i KU. Men han är också historielärare och en stark röst för Eskilstuna.
När jag lyssnar på Hans så slår det mig att han betonar en sak som vi sällan pratar om – att Eskilstuna historiskt varit en sluten stad. Eller kanske han snarare använder ordet inbunden.
Det kan låta märkligt när vi i andra sammanhang brukar lyfta upp att vi är en plats dit det alltid kommit människor i århundraden. Men det faktumet behöver inte stå i kontrast till inbundenheten.
Vad vår historielärare menar är att vi fått klara oss själva, lita till våra egna krafter. Vi har inte haft någon länsstyrelse, något biskopsämbete eller historiskt stort och starkt lärosäte eller en betydande och stark central statlig myndighet att luta oss mot.
Hans menar också att vi inte varit någon stark regional handelsplats likt den roll Örebro, Västerås eller Uppsala spelat för sitt omland.
Det här är en viktig insikt därför att det också kan begripliggöra en del av den kultur vi alltjämt bär inom oss och som kanske alltjämt påverkar vår stad.
Samtidigt har den två sidor. Å ena sidan något vi ska värna kraften och energin i oss själva. Att vi inte kan lita på att andra ska fixa och utveckla vår stad. Det finns ingen att skriva kravbrev till…
Å andra sidan skulle vi behöva bli än mer öppna, än mer måna om det regional samarbetet. Omhulda våra grannkommuner och Stockholm- och Mälardalsregionen.
I det perspektivet blir de kommande åren än viktigare. Att Eskilstuna tar ett ännu tydligare steg i sin utveckling till en regional huvudort. Vi är på god väg att bryta Hans Ekströms påtalade historiska arv av slutenhet till förmån för något annat.
Det är därför vårt näringsliv och dess utveckling är så viktigt. Det är därför idrotten och kulturen är så viktiga delar av det nya Eskilstuna. Det är därför den nya högskolan – törs jag skriva universitetet – är så viktig för Eskilstuna, Västerås och regionen.
2020-talet kräver något annat av oss. Nyckelorden blir öppenhet och nyfikenhet.
Kanske det också är ett tecken i tiden att när jag pratar med vår snart nytillträdande kommundirektör Tommy Malm så betonar jag vikten av att han ägnar tid åt samarbetet med Västerås och våra grannkommuner i 4-Mälarsamarbetet, våra Sörmländska vänner, Stockholm- och Mälardalskommunerna, Uppsala, Örebro och Norrköping. Viktigt att ni stöttar Tommy i den agendan.
På hemmaplan
Det behövs ingen Idoljury på fredagar. Hustrun sköter den uppgiften galant…åtminstone i vår familj.
1963 spelade IFK Eskilstuna kval mot Gais inför 22 491 åskådare på Tunavallen. 0-0 räckte då för avancemang till allsvenskan. 1981 spelade IFK mot Kalmar men klarade då inte att ta sig upp.
Att jag och alla fotbollsintresserade nu får vara med en tredje gång är stort. Vårt AFC kvalspelar i veckan mot Brommapojkarna för en plats i högsta serien. Det är stort…mycket stort.
Fotbollen är viktig för Eskilstuna. Det gör oss stolta. IFK, City, Syrianska, United och AFC…och alla andra fina orts- och kvarterslag…ni är så viktiga.
Annars lyssnar jag på amerikanska Sheepdogs. Fram med en steelguitar och några country- och rockackord så lyssnar jag.
Ha en bra helg!
Kommentera