Skrivet av: Pär Eriksson | november 15, 2018

Veckan som gått – w 46


På jobbet
Den här veckan träffas kommundirektörerna i Sörmland. Och det är ett viktigt forum.

De som läser mig mer regelbundet noterar att jag ofta lyfter samarbetet med Stockholm- och Mälardalsregionen. Det fråntar inte faktumet att våra kommungrannar i länet också är viktiga.

Historiskt är vi för evigt förbundna med varandra. Axel Oxenstierna gjorde oss till sörmlänningar på 1600-talet och det arvet bär vi vidare. Vi delar också länsstyrelse och ett gemensamt landsting.

På agendan står bl a diskussion med SKL kring digitalisering.

Hälleforsnäs – en del av svensk brukshistoria

Det är extra roligt att vi är i Hälleforsnäs på klassiska bruksområdet. En del av vår familjegren har sina rötter just där och det känns fint att påminnas om just det.

För tionde gången och tionde året träffas alla chefer till den årliga träffen. Vi kallar det 350-gruppen eftersom det för tio år sedan var ca 350 chefer i den kommunala organisationen. Idag har Eskilstuna vuxit och fler verksamheter gör att vi nu är mer än 400.

Den här gången träffas vi i vår fina Stiga Sports Arena och varje chef deltar tillsammans med en medarbetare eftersom temat under dagen kommer att kretsa kring ledar- och medarbetarskap. Och naturligtvis sätter kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och vår nye kommundirektör Tommy Malm agendan för framtiden. Precis som det ska vara.

Att det är min sista träff med den här gruppen gör det personligt extra viktigt och känslosamt. Vart tog de där tio åren vägen…

Det så många spännande projekt och utvecklingsfrågor som knackar på dörren. Eskilstuna pratar kongress- och kulturhus, allaktivitetshus, satsningar i Kjula och Logistikparken, Energicentrum, nya förskolor, skolor och äldreboenden, förbättrad och turtätare tågtrafik, rekrytering av medarbetare…bygga staden.

Vem skulle inte vilja vara med…men kära Eskilstuna jag kommer att finns med dig om än i nya roller…

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Med rätta så blir det naturligtvis mycket fokus på skola, vård och omsorg i en kommun. Och det är inget konstigt då mer än 80% av det vi sysslar med i vardagen handlar om det.

Och samtidigt så är tjusningen med en kommunal organisation dess bredd. Konstutställningar och räddningstjänst. Bygglov och miljöinspektioner. Skötsel av parker och idrottsanläggningar. Fritidsgårdar och arbetsmarknadsinsatser.

Lägg då till våra verksamheter som drivs i bolagsform. Rent vatten, el och värme. Turism och evenemang, etableringar och fler arbetstillfällen.

Och våra kommunal bostäder.

Nu fyller vårt fastighetsbolag Kommunfastigheter 20 år och jag är så stolt över deras arbete. Kfast har sitt rotsystem i det som Eskilstuna känner som Hyresbostäder.

I den meningen har Kast och deras äldre föregångare varit oerhört viktiga för Eskilstunas utveckling. Många av de stora bostadsområdena som byggdes på 1960-1980-talen bär Kfast prägel.


Familjens första boende. Så viktigt.

När jag och hustrun blev föräldrar – inte mer än drygt 20-år fyllda – så var det Kfast som kunde och vågade erbjuda oss en lägenhet i Råbergstorp.

När jag idag följer Kfast ser jag ett finansiellt starkt bolag som återigen får rollen att bygga det nya Eskilstuna. Och som tar ett stort socialt ansvar.

Grattis tuffa 20-åring. Nu är du vuxen och du betyder så mycket för oss. Grattis alla medarbetare, ledning och styrelse. Och ägarna – Eskilstuna- och Torshällaborna.

På hemmaplan
Hustrun är offensiv. Nu har hon anmält sig till kurs i nya populära racketsporten Padel och toppar med yoga. Själv skall jag lära mig baka och barnbarnen har redan beställt frukostbröd. Bådar gott. Yoga och padla på du hustrun…men vad slår en frukostfralla?

Annars lyssnar jag på Junior Brielle. Det sägs att det aldrig mer kommer ett nytt Kent…i Eskilstuna ja. Men i Jämtländska Brunflo växer två bröder upp med Kent i blodet och hörlurarna och blir Junior Brielle 2018. Bra säger jag. Skickar ett tack till min vän Börje som tipsade.

Ha en bra helg!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: