Skrivet av: Pär Eriksson | november 8, 2018

Veckan som gått – w 45

På jobbet
Jag är både glad och stolt över att vi i Eskilstuna kommun uppmärksammas för vår matlagning.


Våra prisade förskolekockar – Emma Lund och Therese Andersson

Genom åren har jag ätit på såväl förskolor, skolor som äldreboenden och tycker att vi håller en god kvalitet bland alla våra tusentals portioner. Varje dag…året runt.

Om läsaren ännu inte är övertygad så toppar jag mina argument med att vi de senaste åren fått en rad utmärkelser av det som kallas White Guide. Förra året uppmärksammades Tunavallens förskola som Årets Förskolekök och i år gick utmärkelsen Årets Förskolekock till Emma Lund och Therese Andersson på samma förskola.

Av en tillfällighet – som ser ut som en tanke – var jag och blivande kommundirektören Tommy Malm utbjuden att luncha på Tunavallens förskola tillsammans med barnen.

Jag skriver det rakt upp och ner – det här är Sverigeklass. En väl avvägd meny en vanlig tisdag med fisk och också ett vegetariskt alternativ. Vi får inte bara en god lunch utan också en lektion i matglädje och en genomtänkt idé om hela matsituationen.


Foto Eskilstuna Kuriren på besök i vår verksamhet

Kostchefen Patrik Andersson och förskolechefen Ulla Tedsjö berättade med en stor portion stolthet hur maten är en viktig del av förskoleverksamheten.

Det här är Eskilstuna när vi är som bäst.

Kommunerna i Sverige behöver samarbeta än mer, lösa gemensamma frågor och också gå samman kring olika tjänster. Samarbetet i det vi kallar 4-Mälarstäder – Eskilstuna, Strängnäs, Enköping och Västerås blir allt viktigare de närmaste åren.

Det var bl a mot den bakgrunden vi den här veckan hade bjudit in kommunchefen i Kungsör – Claes-Urban Boström. De har inom ramen för det som benämns KAK-regionen – Köping, Arboga och Kungsör – testat hur tre kommuner kan utföra tjänster tillsammans.

Den här veckan var det också träff med Näringslivskommittén samt ett möte tillsammans med Mälardalens högskola. Båda dessa forum är viktiga och är i någon mening beroende av och sammanlänkade med varandra.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Med hopp om att jag inte tröttar läsaren med ytterligare en historiebetraktelse.

Eskilstuna ligger så fint mellan två av våra stora sjöar – Hjälmaren och Mälaren. Inget skulle geografiskt kunna vara bättre. Lagom nära huvudstaden och Mälardalsregionen och nära fyra stora länsmetropoler – Uppsala, Västerås, Örebro och Norrköping.

Och ändå så har vi historisk snarare varit en del av södra Bergslagen. Malmen bröts i gruvorna och transporterades sedan ner till våra smedjor och de tidiga fabrikerna för att sedan skeppas ut i världen.

Långt in på 1970-talet så var de sk malmtågen från Bergslagen en vardaglig och naturlig del av vår stad och järnvägstrafik.

När vi nu snart skriver 2020-talet så är vi definitivt en del av Stockholm och Mälardalen. Eskilstunas framtid ligger på en väst-östlig axel snarare än den historiskt nord-sydliga.

Därför blir också samarbete mellan de 4-Mälarstäderna men också med de sk Södertörnskommunerna och ytterst Stockholm så viktig.

Vi behöver förstå det här än djupare och också bredda vårt perspektiv. Med all respekt för allt det goda som sker i vår stad men ska vi fortsätta att utvecklas så måste ljuskäglan riktas mot Stockholm.

Det är därför tågförbindelserna är så centrala. Arlandas och Brommas utveckling påverkar oss. Arbetsmarknaden breddas – yrkesutbildning, högskolor och universitet i närområdet blir än viktigare.

Likaså vår förmåga att ta miljö- och klimatansvar. Mälaren binder ihop oss och blir det kitt som gör oss till en Mälardalsregion.

Kulturen och idrotten blir omistliga delar att bygga en ny stad – modernitet.

Mälardalsrådet och Stockholm Business Arena är exempel på forum där Eskilstuna ska vara synliga och driva på. Inte bara för att det kortsiktigt gynnar vår stad utan för att vi har en förståelse för att vi lever i ett regionalt sammanhang. Går det bra för Mälardalsregionen så går det bra för Eskilstuna och våra grannstäder.

På hemmaplan
Efter en helg i Sälen med snö – men där det inte riktigt räckte till för en skidtur – så är familjen tillbaka i ett lite gråmulet november. Som det också ska vara.

Jag blir glad att vårt herrlag i fotboll AFC aspirerar på en allsvensk plats inför nästa säsong. Det är en svår motståndare som väntar – BP eller Dalkurd – men det kan gå.

Kanske också vi Eskilstunabor är mer förberedda än förra gången då AFC var nya i vår stad. I alla lägen har de gjort en fin säsong och jag noterar också att de har höga ambitioner för att bli en del av Eskilstuna. För våra ungdomar kan de komma att betyda oerhört mycket.

Annars lyssnar jag på Malmöbandet Crying Day Care Choir. Lite folkpop så här mitt i hösten. Bra om ni frågar mig.

Ha en bra helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: