Skrivet av: Pär Eriksson | november 4, 2018

Om en byggledare, Skandinaviens finaste högskola och förståelsen att vi står mitt i historien

Det är magiskt.

Jag har förmånen att vandra mitt i det som kommer att bli Skandinaviens finaste och viktigaste högskola. Som en slags markör att en ny tid nalkas, en ny stad formas.

Lyssna – på den här platsen vi idag kallar Eskilstuna har det bott människor i tusen år. De allra första bosättarna slog upp sina bopålar i området runt det vi då kallade Näria å. Precis i området som vi idag kallar Stadsparken och Fristadstorget.

På den här platsen vi kallar Eskilstuna har det producerats i fyrahundra år. Det har tillverkats världsledande produkter i tvåhundra år.

Och precis som alla andra städer som haft sina utvecklingstoppar så avlöses det lagbundet av kriser.

En stad som tappar arbetstillfällen och självförtroende
Jag har skrivit det tidigare – under delar av 1980- och 1990-talet tappade vi nästan 10 000 arbetstillfällen.

När vi förmedlar att det berodde på att vi var dåliga, att vi hade en dålig kommun eller ett svagt näringsliv så har vi inte tillräcklig förståelse för vad som menas med strukturell kris.

Våra varor och produkter efterfrågades inte på samma sätt som när Eskilstunas stod på topp. Länder i framförallt Asien tillverkade billigare och effektivare.

Det är viktigt att vi som verkar och arbetar i Eskilstuna idag förstår det här rotsystemet.

Eskilstuna är van att ”komma igen” och så gjorde vi också under början av 2000-talet. När vi summerar 2008 så är arbetslösheten i nivå med övriga Sverige. Då var det dags för nästa motgång. Den internationella fordonskrisen slog hårt mot städer som Eskilstuna. Arbetslösheten – något överdrivet – fördubblades från en fredag till en måndag.

Att bygga städer, att förändra och utveckla kräver tålamod och en långsiktighet. Det finns inga snabba vägar. Även om missmod och kritiska synpunkter är viktiga så bidrar de tyvärr inte till framgång.

Framgången stavas förmågan att gå tillsammans, att kroka arm, att hjälpa och stötta varandra. Näringsliv, kommun, offentliga myndigheter, föreningar och organisationer.

Att bli en utbildningsstad
En av de viktigaste faktorerna för framgång för en stad är dess utbildningssystem. Från förskola till högre akademiska studier. Det är så man bygger en stad.

Bildandet och etablerandet av Mälardalens högskola för dryga fyrtio år sedan är kanske tillsammans med förbättrade kommunikationer de enskilt viktigaste åtgärderna för att utveckla vår stad. Jag kan inte nog understryka det.

Och om ni tvivlar på mina argument så låt mig berätta att mer än hälften av alla Eskilstunabor som har en akademisk utbildning har fått den från Mälardalens högskola.

Av landets nästan trettio lärosäten så är vår högskola topp-3 vad gäller studenter som kommer från sk studieovana hem. Med andra ord – deras föräldrar har själva ingen akademisk utbildning.

Jag tror att läsaren förstår vad detta betyder för denna stolta men prövade stad.

En ny stad, en ny tid
När jag nu går runt med bygghjälmen på huvudet bland material och redskap blir jag så hoppfull. Här mitt på Hamngatan, mitt i vår stad – mitt i vårt hjärta.

Här precis där jag själv spelat handboll, följt mina barn och barnbarns musicerande och idrottande växer nu Skandinaviens finaste högskola fram.

Precis här där jag lärde mig simma och tillbringat otaliga timmar förvandlas det klassiska badet från 1933 till det modernaste av utbildningsinstitutioner.

Jag är extra glad att bli guidad av Patrik Ahlbin som ansvarar för hela bygget. Vi har nu mötts ett antal gånger under mina år som kommundirektör.

Först i det som blev Munktellbadet, sedan i det som blev Stiga Sports Arena och nu i det som kommer att bli den finaste av högskolor.

På något sätt symboliserar Patrik och de företag han representerat förnyelsen av vår stad. Utan att veta om det har Patrik stått mitt i det som om hundra år kommer att berättas som en period i Eskilstunas utveckling som var unik. Väl i paritet med det som skedde i slutet av 1800-talet eller 1920-1930-talens och 1960- och 1970-talens framgångsdecennier.

Unik i den meningen att dessa årtionden symboliserar hur man förändrar en stad.

När jag går omkring på byggarbetsplatsen hör jag hur handbollarna far i luften. Jag hör publikjublet och de taktfasta handklappningarna. Jag ser Lill-Blöta, Hajas och Zacke göra mål och kämpa för vårt lag.

Jag hör plasket från lek och stoj i Äventyrsbadet men jag ser också Tunafors SK bärga några SM-guld i vattenpolo. Jag ser mig själv ta de där efterlängtade simborgarmärket.

Jag ser en ny stad växa fram.

Ha en bra vecka! 

 

 


Svar

 1. Du skriver så inspirerande, varmt och innerligt Pär. Så att jag får en tår i mitt lokalpatriotiska öga. Detta trots att jag har mina djupaste rötter i den värmländska myllan där glittrande sjöar och klara älvar möter poesi, sagoskog och dudeli dudeli dej.

  • Aldrig fel Jacob att känna sig hemma på flera platser. Jag bär också Norrlands inland längs Ljungan, Örebro och Västerås i mitt hjärta.
   Allt gott till dig!
   Pär E

 2. Hej Pär!
  Eftervärldens (säg om 20 år) vittnesmål får vi kanske uppleva . Det vore klädsamt om Du ville förmedla vilka jämförande parametrar Du bedömer vara relevanta att följa såväl bakåt, nu och framåt. Gärna med stöd av en doktorsavhandling vid MDH . Finns säkert förelägg från de större inhemska univetsiteten!
  MDH ’s styrelser är givetvis lokala nyckelintressenter. Ett styrande statusmål är givetvis ett MDU! Lycka till Pär!
  Du får tre år på dig att ”inrikta”!!!

  • Har alltid gillat både din uppmuntrande attityd och krävande inställning. Vet inte om jag kan påverka just doktorsavhandlingarna.
   Vet du om Hans-Erik att du skrivit 294 kommentarer genom åren…det imponerar. Tiden är knapp för bloggens överlevnad men visst når du 300?
   Ha det bra !
   Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: