Skrivet av: Pär Eriksson | november 1, 2018

Veckan som gått – w 44


På jobbet
Det är verkligen dubbla bilder som redovisas.

Å ena sidan är det så mycket bra som sker i vår stad och i våra verksamheter. Bostadsbyggande, fler företagsetableringar, de kommunala skolornas betygsresultat för åk 6 förbättras. En stad full av människor som vill något – optimism.

Lägg då till att Smederna behöll SM-bucklan, United gjorde en fin avslutning, AFC slåss om en allsvensk plats och Guifs damer leder sin serie…och vårt hockeylag Linden är också i topp.

Det sjungs och spelas teater, invigs konstutställningar och lånas böcker. Högskolan på Hamngatan växer upp som en markör om att en ny tid nalkas.

Å andra sidan skedde ett mord för några veckor sedan på öppen gata. Jag tar del av berättelser om sociala oro, kriminalitet och drogförsäljning. Medarbetare som blir hotade för att de gör sitt jobb och står upp för grundläggande värderingar.

Samma stad, samma nutid.

Och kanske det är så här komplext och paradoxalt att vara människa just nu. Det är som att det goda och onda lever samtidigt. En slags kamp om värderingar och attityd. Olika syn på livet.

Min erfarenhet genom åren är att det goda vinner även om det ibland kan kännas motigt. Det dåliga – våldet, haten och hoten vinner aldrig de mångas gillande och respekt.  De flesta av oss – kanske alla – vill leva ett liv där vi är omtyckta, har våra barn och föräldrar nära, umgås med vänner, känna glädje och få skratta.

Vem vill ständigt vara på sin vakt, rädd, påverkad och aggressiv?

En tuff attityd mot beteendet och de som förstör för oss men en öppen hand till den som vill förändra sig.

Vi tar ett snabbt skutt in i den kommunala vardagen. Den här veckan var det dags för kommunstyrelsens arbetsutskott och ni känner min respekt för den bredd som politiken har att handskas med.

Årsplan 2019, renhållningstaxa, reglementen för nämnder, plan för digitalisering, vindkraft, parkeringsövervakning, försäljning och köp av mark, motioner om arkitektur, språk, specialkost och krisberedskap, remisser, internkontroll, policy för medarbetare och chefer, arbetslösheten, bostadsbyggande och företagsbesök.

Okej…när det slarvigt sägs att politikerna inte förstår – ibland med tillägget att de inte vet hur vanligt folk har det – låt oss då påminna oss om de här dagordningarna. En slags respekt för demokratin.

Kanske vi alla skulle behöva lite folkbildning i dessa tider. Förmågan att se helheten, att förstå hur en stads utvecklas och styrs.

Det är en ynnest att få vara med i det arbetet.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Den här veckan har jag förmånen att få göra ett ”live-besök” i den nya högskolan på Hamngatan. Sakta men säkert växer den nya moderna byggnaden fram som en slags markör av att en ny tid nalkas i Eskilstuna.

Mälardalens högskola har funnits i 40 år i Eskilstuna och Västerås men det är först nu jag känner att den håller på att ta sin rättmätiga plats.

Efter att ha arbetat i Västerås i nästan 20 år så vet jag vilken resa som gjordes där för att få högskolan att bli en del av sin värdstad. Inget kom av sig själv.

Men i takt med att såväl kommunen som näringslivet på djupet förstod högskolans värde så växte också förståelsen hos Västeråsarna. Idag omfamnas högskolan.

Min bedömning – och jag hoppas att ingen av oss Eskilstunabor tar illa upp – är att vi har en resa att göra i vår egen stad.

Synpunkterna och åsikterna som bars fram för några år sedan håller på att mattas av. Men kritiken av att vi rev gamla Sporthallen och lämnade badhuset finns kvar som en påminnelse av att förändring inte alltid är lätt.

Jag och politiken fick många frågor under den här tiden om varför det var så viktigt med högskolan. Vart skulle våra idrottslag ta vägen och badhuset dög väl bra.

Ansvaret för det var bland annat mitt tillsammans med den politiska ledningen. Kanske en oförmåga att förklara, att sätta in saker och ting i sitt sammanhang. Att begripliggöra vad en högskola betyder för en stad.

Och samtidigt går det inte att bli besviken. De kritiska synpunkterna stod också för något gott. Vi fick tänka efter en extra gång. Slipa på argumenten.

Min lärdom i livet är att det är de som vill förnya som har bevisbördan. Inte de som vill behålla. Det är nästan lagbundet. Det ligger något klokt i det mänskliga beteendet. Det gamla kan inte rivas ner innan vi vet hur det nya kommer att gestalta sig.

Det kan handla om ett torg, en idrottsförening, en ny kultur och attityd eller varför inte en hel stad.

När jag nu går omkring på arbetsplatsen i det som om drygt ett år skall fyllas av studenter, lärare och professorer så tänker jag på att en ny stad är på väg att födas. Ett nytt Eskilstuna.

Och jag tänker vad bra att vi har politiker som vågar fatta beslut även om alla inte jublar. Det är det vi ska ha politiker till.

Tänk om de alltid lyssnade på minsta argument och ville bli omtyckta av alla. Då skulle ingenting ske någonstans med någonting eftersom det alltid finns en kritisk röst.

Det är det som är demokrati. Att lyssna, att våga vara sårbar och osäker men stå upp för det man tror på och förvalta det förtroende man fått av väljarna, att fatta beslut även när det blåser.

På hemmaplan
De minsta barnbarnen börjar bläddra i julklappsbroschyrerna…lite tidigt kanske.

Förra helgen gick i bokreleasens tecken – Att kliva in i ledarskapet. Lite mer förberedd. Lite mer orädd – och jag blir så glad över små kommentarer från kända och okända läsare som skickar en positiv hälsning. Det ger energi och jag tror att jag fångat de unga cheferna och medarbetarna i texterna. Det var för dom jag skrev. Eller vi ska jag kanske säga…vi får inte glömma att det var en brevväxling.

Annars lyssnar jag på Underhill Family Orchestra. Direkt från djupet av Alabama. Och naturligtvis är det riktigt bra. En höstvecka…bara så där.

Ha en bra helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: