Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 9, 2018

Sommarpärspektiv IX 2018

Tack alla medarbetare inom räddningstjänsten. Tack alla medarbetare – fast anställda och vikarier – som jobbat i sommar.

Vi är på väg mot slutet av årets semesterveckor.

Snart startar skolorna och det är som att samhället och livet går in i ett nytt läge.

Jag hoppas att ni haft en bra sommar. Det här året kan vi inte skylla på att det varit regnigt och kallt. Snarare tvärtom. Värmen har varit påtaglig med allvarlig torka och skogsbränder som följd.

Det är som att naturen reagerar och vill påminna oss om att vara mån om denna enda planet vi har att leva på. Meteorologerna och forskarna är noga med att poängtera att vädret är en sak – klimatet något annat.

Mycket tyder på att en temperaturökning över tid på några få grader förändrar förutsättningar och livsbetingelser.

Jag tror att vi alla förstår att skogsbränderna var allvarliga och att vi tackar alla involverade för deras viktiga insatser.

Även vår egen Räddningstjänst i Eskilstuna var delaktiga i arbetet i Dalarna och jag passar på att tacka alla er medarbetare som gjort ett mycket bra arbete i en svår situation. Eskilstuna är stolta över er.

Värmen slår också hårt mot våra äldre vars fysik är sämre förberedd på extrem hetta. Även om det varit tufft så har jag i skrivande stund inte nåtts av några allvarliga händelser inom vård och omsorgsverksamheterna. Jag hoppas att det blir slutsummeringen när vi snart går in i hösten.

En kommun tar aldrig ledigt. Den är igång jämt. Räddningstjänst, socialjour och just vård och omsorgen. Dygnet runt – året om.

Jag har följt dessa verksamheter på nära håll under många år och blir imponerad över just det uppdraget – 24 timmar om dygnet.

Det betyder också att vi inför varje sommar är starkt beroende av vikarier. Ofta unga människor med stort hjärta men kanske med mindre yrkes- och livserfarenhet.

Och ändå fungerar det. En stor del beroende på vår ordinarie personal som förmår agera vägledare och kan stötta.

Ett stort tack till alla våra medarbetare – såväl ordinarie personal som vikarier. Ni betyder så mycket.

En kommun skall alltid göra rätt för sig men kanske det under sommaren ibland blir ett och annat ogräs som inte blir rensat. Ett och annat misstag begås som en följd av orutin.

Jag hoppas att vi har överseende med det. Att vi förmår vara lite mer förlåtande, lite mer förstående och att vi förmår hjälpas åt.

Stötta varandra. Vattna det som växer, se den goda intentionen. Att vara människa. Detta utan att förlora det kritiska ögat. Men då som ett tecken på att vilja förbättra inte att trycka till.

Men sommaren har också inneburit glädje. Ett tillfälle att lite mer otvunget umgås med familj och vänner.

Eskilstuna har präglats av kultur i sommar. Teater, underhållning, sång och musik.

Picnic i Parken har blivit en succé och det var tusentals som lockades till vår fina Stadspark under några juliveckor och njöt av artistutbudet. Bra jobbat Micke Byström och Peter Thorsén. Håll i!

Och som om framgångarna under sommaren inte var nog. Gymnasten Jonna Adlerteg kom hem med ett EM-silver, Smedernas Fredrik Lindgren vann SM-guld på hemmaplan och skyttarna Kalle Olsson – som också är en av våra medarbetare – och Marie Enqvist kom hem med en hel säck med SM-medaljer.

Det är också en del av Eskilstuna.

Jag har arbetat i mer än fyrtio år och borde om jag räknar rätt haft lika många semestrar. Jag har alltid gått tillbaka till jobbet med glädje.

Det kan ju bero på att semestrarna varit bra och vilsamma men kanske framförallt därför att jag tror på att välstånd och utveckling sker genom arbete.

Det kan ju tyckas något lutheranskt och präktigt men människans förmåga att överleva årtusenden och också svåra umbäranden har handlat om arbete.

Och kanske vi där har svaret på att vara människa. Viljan till utveckling, till förändring. Och att det är just i balansen mellan arbete och ledighet som vi fungerar som bäst.

Känslan av att ha för mycket att göra tär på oss. Precis som att vara understimulerad, att inte ges möjlighet att bidra också tär på oss.

Det är kanske därför jag känner den där lusten. Att hitta den där balansen.

Det är onekligen en extra intressant höst med riksdags-, landstings- och kommunval.

Vi har en värld framför oss där spänningarna finns där även om vi också kan läsa in positiva tendenser.

Eskilstuna inleder hösten med ett friidrotts-SM på Ekängen, vi inviger den nya och viktiga Gredbydepån som ska serva och underhålla tågen i Mälardalen, fler etableringar av företag och förhoppningsvis en minskad arbetslöshet, fortsatt bostadsbyggande och stora satsningar på nya förskolor, skolor och äldreboenden.

Lägger vi då till en regionbildning som bl a inbegriper landstinget och länskommunerna, byggandet av en ny högskola och förbättrade kommunikationer så klarnar bilden.

Vi har så mycket framför oss! Det är ännu så mycket som är ogjort.

Ha en bra höst!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: