Skrivet av: Pär Eriksson | juli 22, 2018

Sommarpärspektiv IV 2018

Han hette Horst och var från Tyskland.

Han gjorde praktik på ett socialkontor som jag då arbetade på. Vi skriver i början av 1990-talet.

Horst var fascinerad över våra fikastunder förmiddag och eftermiddag och han påtalade att vi alltid skulle ha en fika när vi också hade besök av en familj.

The Swedish fika…skrattade han.

Jag drar mig till minnes den här lilla obetydliga historien så här nästan 25 år senare. Under åren har jag mötts av samma fråga – vad är det där Swedish fika…- nästan något mystiskt och hemligt som ligger bakom.

Jag har fått frågan av såväl kineser som ryssar som besökt oss i Eskilstuna kommun.

Det var först när våra besökare ställde frågan som jag överhuvudtaget reflekterade över vårt fika.

Fikat är så integrerat i vårt sätt att leva, att umgås och kanske en av få ritualer som bekräftar att du nu är vuxen. Du fikar…

Men frågan från min tyske vän, våra kinesiska och ryska besökare är på mer allvar än vad vi kanske i det förstone förstår.

Fikat på jobbet blir ett sätt att träffas. Att lämna arbetsplatsen för en stund, att lämna vardagens arbetsuppgifter för att prata och umgås.

Och det är precis där vi har svaret. Fikat är ett sätt att inte bara trivas lite bättre utan också ett sätt att lösa några frågor som annars kanske skulle bli obesvarade och inte har den tyngden att de genererar bokandet av ett möte.

Föga ovetenskapligt men det finns de som hävdar att de universitet i världen som fostrat flest Nobelpristagare har det gemensamma att medarbetarna, cheferna och forskarna fikar tillsammans – och lyssna nu – över ämnesgränser och forskningsområden.

Samma iakttagelse gjorde Franz Johansson i sin läsvärda bok ”Medicieffekten”.

Peter’s Cafe ligger på ön Horta i Azorerna. Om någon vill prenumerera på epitetet ”mitt i Atlanten” så är det just Peter’s Cafe. Det här är platsen där i stort sett alla jordenruntseglare stannar på väg mellan Europa och Amerika för att fika.

Frans Johansson tes är att just på det här kaféet samlas idéer, synpunkter och tankar från världens alla hörn. De krockar, stöts, nöts och slipas mot varandra. Peter’s Café blir symbolen för det innovativa, det nyskapande.

Det är kanske precis i den insikten vi också har svaret på varför fikarummet är så viktigt på jobbet. En plats likt Peters Café där idéer just krocksr och slipas mot varandra.

Något som är än viktigare i en samhällsatmosfär som många gånger bjuder på korta ironiska inlägg där den som tycker annorlunda skall tryckas till.

Härligt att du såg det här för 25 år sedan Horst. Hoppas att allt är bra med dig och att du lärde dig något…om inte annat the swedish fika.

Och kanske vårt fika alltjämt är en konkurrensfördel…det är väl därför våra utländska gäster är så nyfikna.

Ha en fortsatt fin sommar och fika!


sommar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: