Skrivet av: Pär Eriksson | maj 17, 2018

Veckan som gått – w 20


På jobbet
Arbetslösheten sjunker i Sverige.

Vi skriver ca 7%. Det är en av de lägsta siffrorna på många år.

I vårt eget Sörmland – med ett antal industrikommuner – ligger vi högre men glädjande nog gått under den magiska 10%-nivån.

I Eskilstuna är vi på väg ner mot 12%. Fortfarande för högt samtidigt som arbetslösheten har minskat med ca 1,6% jämfört med samma period förra året.

En lek med siffror…inte alls. Bakom sifforna döljer sig människor och familjer. Bortom siffrorna förstår vi att fler klarar sin egen försörjning, fler får arbetslivserfarenhet, fler hittar vägar in till utbildning.

Vi är på väg så här inför sommaren och som en förberedelse inför en ny mandatperiod att lämna ett tjänstemannaförslag på ny sk nämndstruktur.

För den vetgirige – kommunen är uppdelad i ett antal förvaltningar som ansvarar för en specifik del av verksamheten. Till exempel skola, vård och omsorg eller kultur och fritid.

Varje sådan förvaltning som leds av tjänstemän styrs av en politisk nämnd. De är ytterst ansvariga för mål, inriktning och resurser.

Kommunal demokrati när den fungerar som bäst.

Inför nästa mandatperiod föreslås den relativt stora barn- och utbildningsnämnden att bli tre. Förslagsvis en förskolenämnd, en grundskolenämnd och en gymnasienämnd.

 

Till det föreslås att en ny servicenämnd bildas med ansvar för alla de stöd- och konsulttjänster som levereras av Konsult och service.

Byråkrati och ointressant invänder någon. Ja, kanske. Men för oss som ansvarar och arbetar mitt i verksamheten handlar det om effektivitet och kommunal demokrati. Förmågan att styra och leda stora organisationer med tusentals medarbetare och miljardomsättningar.

Under året har vi också arbetat med att bilda en gemensam måltidsorganisation. Om det är något vi gör på dagarna så är det att laga mat till barn och elever, till personer med en funktionsnedsättning och äldre.

De närmaste åren behöver vi motsvarande 5-6 nya skolor, ca 70 nya förskoleavdelningar och 5-6 nya äldreboenden.

Jag tror att alla förstår att vi på ett bättre sätt behöver samordna och koordinera – bland annat tillagningen av alla våra tusentals dagliga måltider.

Den här veckan är jag inbjuden att föreläsa för Halmstad kommuns alla chefer. De vill ta del av erfarenheterna av vårt arbete med Modigt Ledar- och Medarbetarskap, de vill prata om mötets betydelse och om hur man förändrar en organisation och kanske stad.

De läsare som följer mig vet nog ganska väl vad jag kommer att säga. Jag är stolt över att Eskilstuna väcker intresse.


Berga förskola tog tidigare i år emot en utmärkelse från SIQ och Skolverket – Malin Willix, Lisa Jisei och Gustav Deticek Svensson

Ett bevis på det men på ett annat tema är att såväl chefer som medarbetare blir uppmärksammade nationellt. Vi har haft förskolelärare, lärare och skolmåltidspersonal som under de senaste åren mottagit olika utmärkelser.

Det var bara någon veckan sedan som vår upphandlingschef Mirja Saarväli utsågs till Årets Offentliga Inköpare. Lina Simola, enhetschef Jobbcentrum var nominerad i början av året till titeln Årets Unga Chef.

Och den här veckan åkte Mehmed Hasanbegovic – chef för Socialförvaltningen – till det som kallas Årets Samhällsgala. Där var han nominerad som en av tre chefer som gjort något extra gott i välfärden.

Mehmed uppmärksammas för det fina arbete som han, hans team, medarbetare och alla samarbetspartners gjort när det gäller Eskilstunas mottagande av flyktingar. Ett verkligt lagarbete.

Det är stort att vara nominerad och ett erkännande till Mehmed och alla som bidragit.

Jag är så stolt över Eskilstuna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Om vi bara går tio år tillbaka i tiden så stod oftast HBTQ-rörelsen ensam. I bästa fall fanns det ett engagemang hos föräldrar och anhöriga. Men det offentliga samhället stod då oftast vid sidan av.

Därför är jag också glad att olika Pridefestivaler fått det erkännande de är värda. Från Stockholm och de klassiska studentstäderna spred sig engagemanget.

Eskilstuna var för tolv år sedan en av de första städerna ”ute i landet” som tog upp Prideflaggan och idag är det en del av vår stads rytmik med föreläsningar, samtal, underhållning och pridetåg.

När vi skriver 2018 så är inte bara politiska partierna deltagare utan också det offentliga samhället representerad av kommun, landsting och polis. Även Svenska kyrkan finns representerad numer.

För mig handlar engagemanget och ett arbete för demokrati och humanism. Ett arbete för människovärde.

Det är inte rimligt att människor som också är våra vänner, arbetskamrater eller våra söner och döttrar behandlas illa på grund av sin sexuella identitet.

Det känns omodernt. Det är inte värdigt ett modernt samhälle.

Av just den anledningen engagerar sig också Eskilstuna kommun.

Vi visar upp delar av våra verksamheter på Fristadstorget och vi markerar vår närvaro med att uppmana de som vill att delta i själva Pridetåget.

Jag kommer att vara där. Som en markering av vi har en kommunledning som är mån om demokratiska och humanistiska grundvärden.

På hemmaplan
Jag noterar att studentbalerna avlöser varandra vid Sundbyholms slott. Och vi pratar semesterönskemål på jobbet.

Familjen har bokat upp sommaren. Det ser bra ut med kusinvecka, Sälen, Danmark och tillbaka till Sälen för Cykelvasan. Hoppfullt men hur var det där med vila…

Annars lyssnar jag på Yusuf eller Cat Stevens som jag lärt känna honom.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: