Skrivet av: Pär Eriksson | januari 11, 2018

Veckan som gått – w 2

På jobbet
Sakta men säkert återgår livet till det normala.

Förskolor och skolor är igång för fullt. Arbetstidsscheman på äldreboenden och i räddningstjänsten är tillbaka i rytm.

Vi känner igen muséernas, stadsbibliotekets och fritidsgårdarnas öppettider.

Socialsekreterarna, bygglovshandläggarna, parkarbetarna och administratörerna är tillbaka.

Kort sagt den där märkliga kommunen är igång för full maskin. Det finns något fint i det. Nästan 9 000 medarbetare.

Någon säger alltjämt 2018 ”dom i kommunen” men förstår inte att det inte finns några ”dom”. Det finns bara ett ”vi”.

Och dessa jul-, nyårs- och trettondagshelger har en del av verksamheterna också varit igång som vanligt. Det är det som är en kommun. Att göra gott för sina invånare.

En sådan här vecka är det starkt fokus på ekonomi. I vart fall för en kommundirektör.

Vi ”stänger böckerna” och påbörjar summeringen av året som gått. Jag är fascinerad över alla våra chefer och ekonomer som har en sådan koll.

Eskilstuna kommun omsätter 6 miljarder och det är en konst i sig att hålla ordning på alla dessa tusentals budgetposter och konton ner på minsta detalj och skrymsle på alla våra hundratals enheter och arbetsplatser.

Det är sällan som det här arbetet lyfts upp i ljuset. Oftast är pratet om pengar och ekonomi något som ytligt nämns i samtalet och debatten, i insändare och på sociala medier. Som om det var ett osinnlig källa att ösa ur. Något som bara finns där.

Tack alla våra chefer, medarbetare, administratörer och ekonomer som tar ett stort ansvar för att Eskilstuna kommun är ett välskött fögderi.

Ni är värda all respekt!

Kommunledningen hade ett bra möte i veckan tillsammans med den nya ledningen för Parken Zoo. De är som privat bolag snart inne på sin tredje säsong. Jag tycker att de tagit sig an Parkens utveckling på ett bra sätt. Mycket känner vi igen – och så skall det väl vara – samtidigt som de tar nya steg för att utveckla Parken. Jag hör att det satsas på Barnens Zoo, moderna åkattraktioner och mer aktiviteter året-runt.

Parken har inte bara en stolt historia utan är också oerhört betydelsefull för vår stad. När jag är ute i landet och träffar andra kommuner så är Parken fortfarande det som är mest känt när vi pratar om Eskilstuna. Idrott, musik och våra industrier till trots.

Jag blir glad att det satsas mycket på att skapa fler jobb kombinerat med utbildningssatsningar. Nu startas en sk Kompetensgalleria där vi tillsammans med arbetsförmedlingen, folkhögskolan och Mälardalens högskola finns ”symboliskt” samlade i samma lokal. Där finns också tillgång till våra sk utbildningsmäklare som vet allt om yrkeshögskoleutbildningar.

Tanken på ”en väg in” för de som vill ha vägledning och information om olika utbildningar är klok och modern.

Det här är så bra och värt en stor applåd och lycka till. Eskilstuna när vi är som bäst.

Året börjar annars med några kommunbesök. Det blir både Enköping, Västerås och Uppsala den här veckan. Vi finns i ett sammanhang. Alltid.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Varje större stad med självaktning bör ha en egen lokal revy.

Därför lyfter jag på hatten för vår egen Eskilstunarevyn som nu är inne på 29:e året.

Ni som kan er revyhistoria vet att det började i Hållsta i föreningen IK Standards klubbstuga. En stor eloge till Sonny och Kristina Nilsson och Andreas Zetterberg som hållit revyn levande under alla år.

Och visst var det lite osäkert om hur framtiden skulle bli när trion flaggade för att 2016/2017 var sista föreställningen.

Ni som varit och sett årets upplaga av Eskilstunarevyn vet att vi inte behövde vara oroliga. Mathilde Stavehaug klev in och tog stafettpinnen. Du är så modig och ensemblen är så bra Mathilde. Vi är stolta över dig.

Kulturen är viktig för en stad. Eskilstuna är en musikstad men också mycket bredare än vad vi brukar tänka oss. För bakom popen och rocken döljer sig också den klassiska musiken, körerna, folkmusiken, jazzen och dansen.

Och så detta revyande med mycket musik som blandas med sketcher och stand-ups.

Jag är själv uppvuxen med 1950- och 1960-talens Scenknuten och tycker mig kunna de flesta kända operetter. Tack till mamma och pappa för det.

Scenknuten bildades 1945 och är alltjämt aktiv. Om inte annat får vi bevis för det i vår när de sätter upp klassiska Hotelliggaren.

Så bygger man också en stad. Tar arvet vidare men förnyar och moderniserar.

På hemmaplan
Ett årsskifte innebär också försök till nya vanor eller kanske att behålla de man lever med. Jag har ett mål om att genomföra fem Cykelvasor. 2018 skriver vi förhoppningsvis det tredje.

Jag ska också försöka att komma hem lite tidigare…har jag sagt till hustrun. Eller var det hon som lovade mig det?

Annars lyssnar jag på Holly Macve. En ung amerikansk tjej med cowboyboots. Lovar gott så här i början av det nya året.

Ha en bra helg!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: