Skrivet av: Pär Eriksson | juli 10, 2017

Sommarpärspektiv II 2017

Sedan 1997 genomförs en sk förtroendebarometer.


Sifforna är från 2015 men tendensen håller i sig även 2017.

Dryga 1000 personer runt om i Sverige svarar på vilket förtroende de känner för samhällets olika institutioner. Myndigheter, kommun, landsting, media, politiska partier, företag och ideella organisationer.

Vad kan vi då lära av årets undersökning? Ett enkelt svar är att förtroendet för samhället i bred mening är bra men det minskar.

Det är viktigt att se den här tendensen och tar den på allvar. Den indikerar att förtroendet finns där men att tiden börjar blir knapp.

I ett läge med stora samhälleliga problem och svårigheter är det än viktigare att vi som medborgare känner tillit till samhällets funktioner. Annars finns en fara att odemokratiska och extrema rörelser vinner terräng.

Intressant att notera i årets undersökning är att sk public service – radio och TV – åtnjuter stor förtroende. Detta jämfört med en del av betalkanalerna och kvällspressen.

Universitet och högskolor, sjukvården, polisen, Skatteverket och Systembolaget är andra institutioner som röner stort förtroende. Jag hoppas att ni noterar att polisen finns på den listan. Och Systembolaget och Skatteverket…hoppsan.

Jag noterar också att ”kommunen där du bor” ligger någonstans i mitten. En indikation på att vi har mycket kvar att göra.

Det är möjligt att en sådan här typ av undersökning blir en del av ett dagligt nyhetsflöde och sedan glöms bort. Jag tror att vi ska ta den på större allvar eftersom den också säger något om läget i vårt samhälle.

Vi lever i en tid då tidigare givna värderingar som demokrati och humanism ifrågasätts. Vi lever i en tid då fakta och vetenskap blandas med information, propaganda, reklam och allmänt tyckande på social medier.

Det uppstår ett vakuum att fylla och det arbetet eller den kampen pågår varje dag. Antingen fylls det uppkomna vakuumet av extrema, auktoritära idéer och ideologier eller också stärks de demokratiska krafterna.

I det spänningsfältet är förtroendet för det politiska systemet, näringslivet, media och de offentliga organisationerna avgörande.

Men det förtroendet kommer inte av sig själv. Där har alla vi som ser oss som en del av det ett stort ansvar.

Det känns märkligt att behöva skriva det 2017 i ett modernt samhälle. Men människor måste känna och se i praktiken att det finns en ärlighet, en vilja att göra gott, en autenticitet och närhet som går att känna igen.

Att vi står för och lever samhällets grundläggande värderingar. Att vi lever budskapet i allt vi gör.

Det är bland annat det en kommunal organisation ska stå för.

Ha en fortsatt fin juli!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: