Skrivet av: Pär Eriksson | juli 7, 2017

Sommarpärspektiv I 2017

Längtan efter semester. Längtan efter några veckors ledighet.

Det är nästan magiskt. Och kanske våra barndomsminnen är djupt förankrade i våra hjärtan. Ett sommarlov som det inte fanns något slut på…ni hör.

Jag funderar på vad det där står för. Kanske en del av magin handlar om att få rå sig själv, att äga sin tid.

Samtidigt drivs vi av att ha ett arbete, något att hänga upp våra liv på, att vara självförsörjande, att inte vara beroende av vare sig andra eller samhället.

Att själv få bidra till samhället och livet.

Kanske det är just i spänningen mellan arbete och behovet av att äga sin egen tid en av livets hemligheter ligger.

Jag kanske får skriva om de här raderna om 20-30 år…men jag ser inte ett arbetsfritt samhälle framför mig. Detta skrivet med all respekt för robotor och teknikoptimisternas drömmar. Människans innersta väsen handlar om att bidra.

Naturligtvis kommer våra arbeten och yrken att förändras och framtida generationer kommer att forma andra sätt att producera, ge service och omsorg. Men vi kommer alltid att ha ett behov av att arbeta och bidra. Att bygga samhällen och ytterst våra liv.

Och det är i den kontexten ledigheten, semestern blir så betydelsefull. Idag som en markör att kropp, huvud och själ behöver återhämta sig under några veckor. I framtiden kommer kanske arbete och ledighet vara än mer sammanvävt än vad vi tänker oss idag.

Vi lever alltjämt i industri- och bondesamhällets logik. Långa skollov för att ge tid till jordbruket och gården. 4-5 veckors semester med rotsystemet i industrins logik. Vi stängde helt enkelt av maskinerna under en period och gick hem samtidigt.

När jag skriver det här i början av juli så vet vi att många av samhällets funktioner är i full gång. Räddningstjänst, förskola, fritidsverksamhet, vård och omsorg, socialtjänst, kultur och ungdomsarbete, gatu- och parkskötsel, energi- och elproduktion och administration tar aldrig ledigt. Året runt. Alla dagar.

Stor respekt till alla våra medarbetare som upprätthåller välfärden och samhällets viktiga funktioner.

Stor respekt till alla handelsanställda, turist- och servicepersonal som säkrar att sommarmånaderna fungerar. Mitt i det nya samhället men med den gamla logiken. Det duger gott det också.

Förändring tar tid. Men den kommer.

Allt väl till er alla!

Annonser

Responses

  1. Trevligt ställe, jag vill hjälpa till att leva ett vackert liv och naturlig


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: