Skrivet av: Pär Eriksson | april 27, 2017

Veckan som gått – w17

På jobbet
Med hopp om att våren snart bryter igenom på allvar. Det behövs sol och mer ljus i våra liv.


Jag hade förmånen att få hälsa ett hundratal gäster välkomna till Eskilstuna. Det var vår verksamhet som ansvarar för förebyggande hälsoarbete och mötesplatser för äldre som var värd för liknande verksamheter runt om i landet.

Jag noterar att vi tar emot allt fler konferenser och möten jämfört med för några år sedan. Jag har också siffror på det om någon tvekar.

Under 2016 ökade övernattningarna med mer än 45 000 nätter. 1/3 av den ökningen kommer från turister. 2/3 från sk affärsresenärer, bl a konferenser och möten.

Så bra Eskilstuna och en stor eloge till våra hotell och mötesarrangörer. Och till vårt eget bolag Destination Eskilstuna. Så bygger man också en stad.

Vi har precis avslutat våra samtal med respektive förvaltningsledning. Och återigen – ni kanske tröttnar på mig – vilken bra verksamhet som görs. Jag önskade att varje Eskilstunabo fick sitta med och lyssna på allt gott som en kommun gör.

Samtidigt räds vi inte svårigheterna. Tvärtom möter vi dom – öppet och med en ambition att skapa förändring. Och den regelbundne läsaren känner frågorna – arbetslösheten, känslan av otrygghet i några av våra områden, barn och ungdomar som inte mår bra.

Men det är därför vi finns. Att göra skillnad, att skapa förändring. Det är det som driver oss i vardagen.

Den här veckan publicerades den sk NKI-mätningen av hur näringslivet värderar kontakterna med sina kommuner vad gäller t ex bygglov, serveringstillstånd, hälso- och livsmedelsinspektioner, brandtillsyner etc.

Jag blir glad när jag noterar att Eskilstuna höjer sig återigen och får index 75. Allt över 70 bedöms som bra och det här tar oss upp på topplistan med jämförbara kommuner. Så bra…så bra. Den här stan är på väg.

Den här veckan var det dags för kommunstyrelsens arbetsutskott. På dagordningen stod bl a visionsarbete 2030, uppföljning första kvartalet, överenskommelse med landstinget vad gäller effektiv utskrivning från sjukhuset, Torshällas förändring, samverkansöverenskommelser med idrottsföreningar, ett antal motioner och medborgarförslag, förvärv av vattenkraftstationer, utvecklingsplan för Sundbyholm, Gredbydepån, laddstolpar för elbilar, upphandlingsfrågor och program för hållbar utveckling.

Åjo vars…lite har vi att göra.

Jag var också inbjuden till ett seminarium om ledarskap i Stockholm för chefer inom LSS-boenden. Glad att Eskilstuna efterfrågas.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Stadsparken är verkligen en oas. Den är så vacker och idag så prunkande grön.

Och ändå så kan det upplevas att den är långt borta. Det är en park på andra sidan ån, på väg mot norr.

Inte ens den numera rivna Pråmen fick Eskilstunaborna på den tiden att vallfärda till sin vackra stadspark.

Parken har en fin historia som går tillbaka ända till 1877. Idag har den ett imponerande trädbestånd med bl a lönn, lind, tall, bok, kastanj, ek, hägg, björk och körsbärsträd. Leta gärna upp exemplaret av riksträdet ornäsbjörken Betula pendula Dalecarlia.

Lägg då till öppna gräsytor, sittplatser, blomsterrabatter, lekplatser och en fågeldamm så är det en vacker stadspark som visar upp sig.

Och det går inte att inte nämna Carl Milles vackra orginalstaty ”Guds hand” som invigdes 1954. Den beställdes för att hedra stadens uppfinnaren Carl Edvard Johansson, även kallad Mått-Johansson.

Statyn finns även på Millesgården på Lidingö och ”kopior” av den finns bland annat i Tokyo, Porjus, Melbourne och Peking.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Bengt Larsson klassiska ”Kvällskvitter” i Stadsparken. Det var en lokal variant av Allsång på Skansen och samlade tusentals Eskilstunabor under 1960-talet.

Nu i sommar så startar Picnic i Parken med Micke Byström och Peter Thorsén. Ännu mer sång och musik och arvet efter Bengt Larssons Kvällskvitter bärs vidare.

Så byggs också en stad. Vi är stolta över vår historia – oavsett om det är en sporthall, en industri eller ett torg med en korvkiosk – men det är i det nya vi bygger framtidens Eskilstuna.


Pappa och jag i Stadsparken – 1956

Jag är så stolt över vår fina Stadspark. Tack gänget på Park och natur som håller den så fin.

På hemmaplan
Jag propsade på att vi skulle ta fram utemöblerna. Hustrun protesterade inte men utstrålade ändock skepsis. Jaha…nu snöar det, konstaterade hon segervisst dagen efter…

Valborg innebär också valborsmässotal. Det här året ute i Gillberga-Lista. Känner för trakten så det kommer att bli bra. Pratar om det oroliga läget i världen men också om hoppfullhet.

Annars lyssnar jag på Ulf Stureson. Direkt från Edsbyn och Alfta i Hälsingland och en legend i Traste Lindéns Kvintett. Alltid bra.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: