Skrivet av: Pär Eriksson | mars 9, 2017

Veckan som gott – w 10

På jobbet
Det händer så mycket i Eskilstuna.

Ibland känner jag att vi inte hinner kommunicera allt det goda som görs och som planeras. Det drunknar mitt i nyhetsflöden och sociala medier.

Men lyssna. Nu är ett av Eskilstunas största byggprojekt Nätet – granngårds med Munktellområdet – igång. Samtidigt byggs Gredbydepån som skall serva de nya Mälardalstågen.

Rivningen av anrika och klassiska Sporthallen känns kanske känslomässigt smärtsam men inom några år står en av Sveriges nyaste och modernaste högskolor på plats.

Energimyndigheten bygger för att kliva in i moderniserade lokaler och nu planeras också en större satsning som vi kallar Energicentrum där både myndigheten, Mälardalens högskola och kommunen är intressenter.

Det var länge sedan det byggdes så många bostäder i Eskilstuna som just nu. Jag tror att vi med blotta ögat kan ana vad som är på gång.

Kommunen har precis sålt fastigheten som härbärgerade Myntverket och förhoppningsvis så flyttar Tingsrätten in om något år.

Samtidigt planeras fler äldreboenden och en ny grundskola startar i höst granngårds med St Eskil. Ett planarbete har precis startat i Skogstorp och det står inte på förens Kfast är igång med nya bostäder i Skogsängen efter att snart vara klara i Tunafors och det vi kallar Odensala vid Balstaområdet.

Och inom några veckor så spelar GUIF sin första match i den nya arenan. Och två allsvenska fotbollslag har premiär på vår fina Tunavallen. Heja United och AFC.

Munktellbadet har hittat sin melodi och jag hör positiva omdömen från barn och familjer. De nya ägarna av Parken Zoo laddar för en ny spännande säsong.

Den som tycker att det inte händer något i Eskilstuna har bevisbördan…

Den här veckan hade vi besök av medarbetare från Västerås. De bekantade sig med vårt arbete med arbetsmarknadsåtgärder och vårt sociala ungdomsarbete. Alltid roligt att få besök av vår tvillingstad. Vi har så mycket gott att lära av varandra. Och halva gänget är alltjämt fd arbetskamrater…

Med viss regelbundenhet träffas det sk Utvecklingsrådet för Konsult och uppdrag. Vi är en grupp som följer arbetet, ger råd och stöd men är också krävande och pekar på förbättringar.

Jag är glad att vi har en sådan proffsig stöd- och serviceorganisation. Här arbetar nästan 300 medarbetare med att stödja verksamheterna i allt från IT, löner, fakturor, redovisning, rekryteringar, hälsa och rehab, kommunikation- och information, matleveranser, upphandling, projekt- och utvecklingsstöd, bilparken, vår gemensamma ingång och mottagning i kommunen – Eskilstuna och Torshälla Direkt…förlåt mig om jag har glömt något.

Det är så viktigt för en stor kommun att ha en effektiv och serviceinriktad stödorganisation. Det är inte alltid de får den uppmärksamhet de är värda. Med rätta kretsar intresset kring våra kärnverksamheter.

Men jag som arbetat snart 40 år – märker ni att jag allt oftare påpekar det – passar på att säga; Tack alla medarbetare på Konsult och uppdrag. Ni är så bra och så viktiga för våra verksamheter och oss i ledningen.

Att påpeka för en kommun som mottagit Svenska Jämställdhetspriset att det är den Internationella Kvinnodagen 8 mars är kanske överkurs. Men arbetet för jämställdhet har inget slut. Det är ett ständigt pågående arbete för att vi ska förstå att vi är människor med gemensamma intressen.

65 miljoner människor är på flykt undan krig och terror. Barn och kvinnor utsätts hårt av krigets följder. Samtidigt så stärks kvinnornas ställning i världen. Fler flickor går i skolan, det vardagliga livet förbättras. Om detta må vi också berätta när vi skriver 8 mars.

Mitt i Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna är ingen isolerad ö. Vi lever i ett sammanhang.

Vi är historiskt förbundna med Sörmland men vårt sätt att resa, att pendla och våra relationer blir allt starkare riktade mot norr och öster.

Kom ihåg att Eskilstuna varit en del av Bergslagen. I vart fall under några hundra år. Malmen bröts i Bergslagens gruvor och transporterades till våra tidiga smedjor och i modernare tid till våra fabriker.

Geografiskt och ekonomiskt låg vi på en nord-sydlig axel.

Idag är vi allt mer en del av Mälardalen och Stockholmsområdet. Vi har förflyttat oss i väst-östlig riktning.

Det är viktigt att förstå den här förändringen. Då förstår vi också vikten av att tänka region.

I den kommunala organisationen tillbringar vi allt mer tid tillsammans med Västerås, Strängnäs, Enköping och Stockholm. Vi lär känna Södertälje och Södertörns kommuner.

Det har ett syfte och en riktning. Det stärker Eskilstuna oaktat om vi pratar om arbetstillfällen, bostäder, utbildning, kommunikationer eller miljöfrågor.

Jag märker också när jag träffar representanter från Stockholm att de också ser den här utvecklingen. Huvudstaden behöver sitt omland. Stockholm växer både på längden och tvären. Inom några år är vi – likt andra starka utvecklingsområden i Europa – sammanvuxna.

Det näringsliv, de kommuner och de kommunledningar som ser det här kommer att ha ett försprång.  Jag vill att vi är en av de kommuner som tar den positionen.

På hemmaplan
Den tidiga våren – för vi är väl där – är underbar. Lite ljusare ute, blå himmel men ändå lite klart och kallt i luften. Och så kom snön igen…

Handboll, innebandy och hockey samsas med fotboll. Precis som det ska vara. Och Mellon…

Och hur ska det gå för Carrie Mathison…säger jag som följer spännande Homeland.

Annars lyssnar jag på 23-årige Stockholmaren Jesper Lindell. Han har fått hjälp av systrarna Söderberg i First-Aid Kit och låter så bra och så mogen i rösten. Blir intressant att följa.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: