Skrivet av: Pär Eriksson | februari 26, 2017

Om ett födelsedagsbarn, en stad och vikten av att förstå historiens kraft

Jag börjar veckans krönika lite storvulet och talar direkt till dig med orden – käre vän, kära stad, kära Torshälla!

700 år är en respektfull ålder. Den här veckan är för evigt inskrivet i din historia.

torshalla-100

Formellt överlämnade kung Birger Magnusson 24 februari 1317 det brev som gav dig stadsrättigheter. I den meningen är du är av Sveriges äldsta och klassiska medeltida städer.

torshalla15

Och så mycket som har hänt. Ditt viktiga läge vid Mälaren lockade både vikingar och det norska helgonet S:t Olof som pryder ditt stadsvapen.

På 1600-talet fylls du av handelsmän och resande och blir en viktig plats för utrikeshandeln. Fram till de mer moderna stål- och järnfabrikörerna som etablerade sig hos dig på 1800-talet. Det betydelsefulla Nyby Bruk finns kvar även i dag om än i nya färger och med andra företagsnamn.

torshalla7

Din stad är unik i att den bär tre samhällen i ett. Den klassiska bruksorten, den småborgerliga stadens kyrka och rådhus med spår från dåtidens frikyrkor och nykterhetsloger och så mitt i det folkhemsbygget runt torget och Krusgården.

Tusental är också de finländare som satt sin prägel på din stad under decennier.

torshalla16

Och så många kulturpersonligheter du fostrat. Georg Nyström, Allan Ebeling, Anni-Frid Lyngstad, Gunnar Sandevärn, Åsa Brandt, Markus Mustonen och Sami Sirviö i Kent, Rolf Berg och Per Dahlberg. Förlåt mig om jag glömt några av dina döttrar och söner.

Får jag också påminna dig om att en av Eskilstunas stora söner Reinhold Rademacher är begravd hos dig.

Du har också varit så viktig för din storasyster Eskilstuna. Även om ni kivats som syskon brukar göra så får jag intrycket att ni tyckt om och respekterat varandra.

torshalla5

Nu står du inför nya utmaningar. Det behöver byggas förskolor och äldreboenden. Jag blir också glad att din befolkning ökar och nya bostäder planeras i den vackra miljön du erbjuder.

Jag noterar också att fler företag etableras och visst är det ett tecken i tiden att där det tidigare producerats världsledande produkter i hundratals år där levereras de allra finaste komponenterna till den prestigefyllda CERN-reaktorn i Genéve.

Kanske det inte är någon tillfällighet att när man tittar på dig uppifrån så bildar de två kanalsystemen ett hjärta. Det om något är Torshälla för mig.

Stort grattis på din 700-årsdag. Du är viktig för oss Torshälla- och Eskilstunabor.

Ha en bra framtid!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: