Skrivet av: Pär Eriksson | februari 5, 2017

Om en karg vind, tjejer och killar och vikten av att förmedla hoppfullhet

Det blåser en karg vind över världen.

malala1

Krig, terror och ökade spänningar påverkar hela mänskligheten men kanske kvinnorna och barnen är de som drabbas extra hårt.

Vi tar del av berättelser om sexhandel och övergrepp. Vi läser om att unga flickor inte ges möjlighet till utbildning. Vi hör känslomässiga vittnesmål om kvinnor som kontrolleras och inte får ta del av samhällets offentliga miljöer.

Vi hör om kvinnor som blir spottade på och hånade beroende på att de antingen är för lättklädda eller bär slöja.

För några veckor sedan skrev jag en krönika där jag pekade på att många kvinnor – framförallt de unga och gamla – var rädda att går ut på kvällen.

Det finns en annan berättelse
Samtidigt vill jag berätta om något annat. Och jag vill att ni lyssnar på mitt budskap; det är de unga kvinnorna som är den progressiva och framåtsyftande kraften i dagens värld.

Det kan tyckas som en paradox. Samtidigt som jag målar upp en dyster bild av läget i dagens värld som finns det så mycket positivt att berätta om.

kvinnor-i-skolan

Det har aldrig varit så många barn och ungdomar – och det är flickorna som är de stora vinnarna – som går i skola idag. Det återstår en del – men 9 av 10 barn i världen går just den här veckan i skolan.

Mödra- och barnadödligheten har minskat dramatiskt de senaste åren. Många av de stora folksjukdomarna har drivits tillbaka som en följd av att hälso- och sjukvården byggts ut.

Andelen kvinnor i parlamenten ökar och har fördubblats de senaste åren. Utmaningen kvarstår men dagens 23% kommer inom några decennium att närma sig 50%.

kvinnor-i-skolan1

Det är viktigt att få berätta om det här. Mitt i den karga vinden som blåser oss rätt i ansiktet och kanske gör oss modfällda.

De ungas krav på förändring
Låt oss påminna oss om att de var de unga kvinnorna som gick ut på Tahrirtorget i Kairo när de arabiska våren slog an en ny ton i Mellanöstern och krävde slut på diktaturen.

kvinnorna

Det var de unga kvinnorna som stod upp på Majdantorget i Kiev och krävde ökad självständighet.

Det var de unga studenterna som utmanade den kinesiska diktaturen för några år sedan på Hongkongs gator.

kvinnor1

Det är kvinnorna i Indien som revolterar mot sexuella övergrepp och våldtäkter.

Jag skriver det igen – det är viktigt att få berätta om det här också. Mitt i ett samhällsklimat och en värld där kvinnornas rättigheter begränsas och utmanas. Nu senast i den liberala demokratins hjärta – USA.

Påverkar vår egen vardag
Har det här med oss att göra, invänder den kritiske läsaren? Ja, jag menar det.

Dels är det viktigt att vi i våra roller som föräldrar, äldre syskon, far- och morföräldrar förmår förmedla en hoppfullhet till våra barn och ungdomar. Att vi förmår berätta om en annan möjlig värld bortom extremismen, våldet, terrorn, haten och hoten.

barn

Dels är det viktigt att vi i våra roller som föreningsledare, barnskötare, lärare, skolpersonal, socialarbetare, fritidsledare och kulturarbetare, vård- och omsorgspersonal sätter extra starkt fokus på barnens villkor. Att vi särskilt uppmärksammar unga tjejers liv och känsla av att inte duga.

I den meningen har vi som arbetar i en kommunal organisation ett extra stort ansvar.

Ytterst handlar det här om ett arbete för människovärde. Ett arbete för demokrati och humanism.

Vikten av samtalet med de unga killarna
Ibland har jag förmånen att få möta ungdomar och prata om läget i världen, om manlighet och om de unga tjejernas situation.

socialhogskolan

Jag är noga med att betona att vi män och killar har inget att förlora. Att kvinnorna, de unga tjejerna och flickornas rättigheter och liv förbättras världen över är inget hotfullt.

Tvärtom är också vi män vinnare om vi får leva i en värld där vi är jämställda, jämlika.

Det är inte vårt kön, etnicitet, sociala bakgrund eller sexuella identitet som är avgörande. Det är hur vi beter oss. Hur vi är som människor som är avgörande.

Jag ser i deras ögon att de tar till sig budskapet och jag tror att de i djupet av sina hjärtan skulle vilja prata än mer om det här.

I det samtalet – vid köksbordet, i skolan, på fritidsgården eller i omklädningsrummet – måste vi män kliva fram och agera föredömen.

god-man

Visa att vi står för något. Några att se upp till. Några att ta spjärn mot.

Deras mammor, mormor och farmor och kvinnliga syskon har redan insett det som bör lysa i neon och göra oss hoppfulla inför framtiden – det är de unga tjejerna som är världens hopp.

Och kodordet känner den regelbundne läsaren igen – tillsammans. Skuldra vid skuldra. Tjejer och killar. Män och kvinnor. Mammor och pappor…och så morfar och mormor, farmor och farfar…naturligtvis.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: