Skrivet av: Pär Eriksson | januari 12, 2017

Veckan som gått – w 2

På jobbet
Då var också skolan igång och det känns som att det vardagliga livet återvänder.

lassatsningen

Jag blir glad över att ta del av allt gott som görs i Eskilstunas lässatsning. Idén är väldigt enkel. Om vi förmår barnen att ta till sig läsandets magiska värld så ökar också deras förmågan att klara skola – och ytterst livet – på ett bättre sätt.

Det är kanske än viktigare i ett läge där vi har många elever som inte har svenska som modersmål. Språket och orden är så viktiga.

Mer än tusen elever i förskoleklass – åk3 har tagit del av bokprat, författarbesök, sagostunder och fler tillgängliga böcker.

lasning

Jag kan inte nog betona hur viktigt det här är för våra barn och för Eskilstuna.

Att året startat märks också i min almanacka. Inte bara att alla våra verksamheter är igång utan att det också står Västerås- och Nyköpingsbesök på agendan.

Nu när regiontanken lagts på is –  ni minns säkert att det fanns ett förslag om att sex län bildade en Svealandsregion – så blir samarbetet med andra kommuner och län än viktigare. Särskilt för Eskilstuna.

Studieförbund

Frågorna och utmaningarna kvarstår vad gäller kommunikationer, utbildning, arbetsmarknad och näringsliv, hälso- och sjukvård och de gemensamma miljöfrågorna.

Jag tror också att vi än mer behöver stärka våra relationer med Stockholm. Att vi ligger bara en timme från huvudstaden är en stor fördel vi borde utnyttja mer.

Den här veckan hade jag besök av min kollega – kommunchefen Jan Fransson från Lidköping. Jag uppskattar de här typerna av relationer och utgångspunkten är lärande. Även om våra kommuner inte har med varandra att göra i vardagen så verkar vi påminna om varandra. Lidköping är en fin industristad som är på väg till något nytt.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Historiskt har Eskilstuna varit en viktig järnvägsknut. På vägen mellan Stockholm och Örebro men också den nord-sydliga axeln mellan Bergslagen och Sörmland.

Malmen bröts i Bergslagens gruvor och transporterades till våra smedjor och industrier eller vidare till stålverken för förädling.

Klassiska TGOJ – Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund Järnvägar – har varit en viktig aktör i Eskilstuna i nästan hundra år. Idag lever inte TGOJ men delar av själen finns kvar i statliga företaget Green Cargo.

gredby-depan

Nu sätter vi Eskilstuna på järnvägskartan igen. Den här veckan tas första spadtaget i Gredby för en sk järnvägsdepå. Det är samarbetsorganisationen MÄLAB –  som ägs av länen i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland – som tecknat ett 25-årsavtal med Eskilstuna kommun. På Gredby kommer ett trettiotal tåg som trafikerar Mälardalen att servas och underhållas.

Så här bygger man också en stad. Det är förnyelse och modernitet som lyser i neon men många gånger så skapas framtiden i det som varit vår historia.

Det här betyder mycket för Eskilstuna och är en medveten strategi för att skapa fler arbetstillfällen. Allt har ett syfte, en riktning.

På hemmaplan
Äldsta barnbarnet fyllde 17 år och jag påminns än en gång om att livet går så fort. Alla föräldrar – njut av livet som pågår just nu.

Tillsammans med IFK, Jäder, Hällby och Skogstorp arrangerade våra HVB-hem för ensamkommande en fotbollsturnering förra helgen. Så bra matcher, så stort engagemang och stor eloge till alla involverade föreningar, ledare och våra egna medarbetare med fältassistent Muhammed Tarsin i spetsen.

fotboll8

Jag och vår socialchef Mehmed Hasanbegovic agerade prisutdelare – här tillsammans med det vinnande laget

Annars lyssnar jag på Frankie Cosmos – en ung kvinnlig New Yorkare som gör enkel och rak rock.

Ha en bra helg!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: