Skrivet av: Pär Eriksson | december 30, 2016

Julpärspektiv V 2016

Jag vet inte om det var de tre vise männen som kom med gåvor till Eskilstuna eller om det var så enkelt att tomten kom för sent.

2017

För precis dagarna innan årsslutet så fick vi verkligen tre julgåvor. Var och en så pass viktig att jag gärna delar den med er så här innan nyårsfirandet.

Den första julgåvan handlar om att Mälardalens högskola äntligen kan påbörja bygget av ett nytt campus.

Min bedömning är att det byggs en ny högskola i Sverige de närmaste 20-25 åren och det är här hos oss. Kanske vi borde spela trumpet och hurra på Drottninggatan och Hamngatan.

Utöver bygget av Svealandsbanan i slutet av 1990-talet är högskolans etablering och utveckling i Eskilstuna det viktigaste som hänt sett ur ett 40-50-årsperspektiv.

En majoritet av de Eskilstunabor som har en akademisk utbildning har fått den på Mdh. Lägger vi då till att det är en av de högskolor i Sverige som har högst andel studenter där föräldrarna själva saknar en högskoleutbildning så förstår vi varför Mdh är så viktig för oss.

Tack för den julgåvan.

Sedan kom den andra julgåvan. På samma tema – utbildning – så redovisar Skolverket betygsresultaten från landets gymnasieskolor så här dagarna innan årsslutet. Och äntligen ligger Eskilstunas elever i nivå med övriga landet.

Det är så viktigt. En stor eloge till elever, föräldrar, lärare, skolpersonal, rektorer, administratörer och planerare, socialarbetare, kulturarbetare, fritidsledare, företagare, föreningar och politiker som möjliggjort det här.

Nu gäller det att hålla i och möta de nya utmaningarna.

Och så kom då den tredje gåvan. Andelen ungdomar i åldern 18-24 år som någon gång uppburit försörjningsstöd under året har minskat. Från nästan 21% 2010 till 16.9% 2015.

Och samtidigt är det en av de högsta siffrorna i landet. Kanske till och med den högsta.

Men en julgåva är en julgåva. Jag tänker inte byta bort den. Vi tar oss framåt.

Vilket skryt, invänder den som vill se något annat.

Ja, kanske. Men om det är någon dag på året en kommundirektör kan få vara stolt så är det nog på nyårsafton.

Det betyder inte att vi inte förmår se molnen på himlen. Vi ser problemen och svagheterna.

Det är därför vi är engagerade. Därför att vi respekterar den här staden och dess människor.

När vi summerar 2016 så har det också varit ett omtumlande år för Eskilstuna – både för orten och för organisationen.

Jag skriver det gärna än en gång – vi har idag ca 700 fler barn och elever i förskolan, grund- och gymnasieskolan idag än vid vårterminens slut 2015.

Det är ett fantastiskt arbete som jag inte nog kan poängtera. Detta samtidigt som vi har hållit bra kvalitet i våra verksamheter där vi bara förväntas att allt ska fungera.

Detta skrivet med stor respekt för att enskilda eller grupper av medborgare känner sig missnöjda eller inte tycker att vi lever upp till alla goda ambitioner och mål. Så paradoxalt är det också.

2017-1

När vi summerar ett år så finns en fara att vi lever och tänker i kalenderns system. I den meningen har inget hänt bara för att vi valt att kalla lördagen den 31 december för 2016 och söndagen den 1 januari 2017.

I den meningen finns inget år mer än i våra konstruktioner. Det som finns är historia och det som komma skall kallar vi framtiden.

Däremellan levs livet i ett antal sekvenser vi kallar nutid.

Det kan låta väl filosofiskt men mitt budskap är att vi hela tiden kan påverka våra liv och våra göranden, våra tankar och våra handlingar.

Historien kan ge oss lärdomar och framtiden kan hjälpa oss att känna hoppfullhet. Men livet levs alltid i ett nu.

Just därför är det också viktigt att vi ser oss och vår omgivning som miljöer som är påverkbara. Och att just ditt och mitt sätt att vara mot varandra och mot de vi inte känner så väl är avgörande för vilken väg både du och jag tar men också vart samhället och världen tar sig.

Det finns inga ”dom”. Det finns bara ett ”vi”. Det kallas mänskligheten och vi har ett viktigt uppdrag just nu därför att vi råkar leva på samma planet, samma värld, samma land och till och med i samma region och stad. Just nu – några få år av mänsklighetens historia.

Hur vi använder den tiden kan vi välja själva.

Tack 2016 och välkommen nutiden…

Jag avslutar årets krönikeskrivande med att ge orden till Jimmy Jansson – kommunstyrelsens ordförande – från hans välformulerade hälsningstal på Eskilstuna kommuns Medaljfest i december.

Vi kan ta ansvar för vår stad.

Antingen bygger vi stridsflygplan eller pendeltåg
Antingen bygger vi skyddsrum eller förskolor
Antingen bygger vi murar eller bostäder

Antingen använder vi resurser till gatuväktare eller gatubelysning, till bilder från övervakningskameror eller bilder på konstmuséet.

Till fängelser eller äldreboenden.

Låt oss lösa problemen inte överdriva dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: