Skrivet av: Pär Eriksson | december 8, 2016

Veckan som gått – w 49

På jobbet
Den här veckan presenterade AF sin prognos för läget på arbetsmarknaden.

jobbcentrum2

Budskapet var lika enkelt som utmanande. Företagen och den offentliga sektorn söker medarbetare och det finns många lediga jobb samtidigt som de arbetslösa inte har rätt kompetens och ibland inte heller det nödvändiga språket.

Det är ett svårt läge men heller inte omöjligt. Vi behöver förstå att det på ett övergripande plan behövs en bra skola och vuxenutbildning, bostäder och kommunikationer.

I det lokala behöver varje kommun en tydlig färdväg utifrån sina specifika förutsättningar.

I Eskilstuna har vi nu en tydlig inriktning på hur vi som ett första steg kommer ner från den höga arbetslösheten på 13-14% till 10%. Det måste naturligtvis göras tillsammans med näringslivet men också att vi som stor arbetsgivare har ett ansvar.

arbetsloshet

Jag är glad att arbeta i en kommun där politiken så tydligt sätter ljusskäppan på den här frågan. Kommunfullmäktige beslutade nu senast om att satsa ytterligare ca 12 mkr på praktikmöjligheter, trainee och utbildning.

Den här veckan träffades alla i kommunen som arbetar med HR-frågor. Det är en yrkeskår som är oerhört viktiga. Inte bara att de betalar ut löner, driver Kommunhälsan, säkrar att vi lever upp till arbetsmiljö och arbetsrätt, stöttar chefer och medarbetare när det tar emot utan de är också ansvariga för just rekrytering av nya medarbetare.

Bilden som tornar fram är just den här paradoxen. Vi söker medarbetare men hittar inte alltid rätt kompetens. Samtidigt är jag imponerad över allt gott arbete som görs. Jag vågar skriva det med hopp om att ingen tycker att jag är kaxig – vi drar till oss duktiga välutbildade medarbetare.

grupp

Och här spelar naturligtvis Mälardalens högskola en viktig roll samtidigt som vi också drar till oss medarbetare från andra kommuner. Jag ser också en tendens att vi fångar upp välutbildade som är relativt nya i Sverige och Eskilstuna.

Vi kommer att klara det här om vi hjälps åt. Företag, AF och kommunen. Och ytterst var och en av oss. Vårt egna ansvar för vår framtid.

På det temat hade Arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen bjudit in de dryga 25 nya medarbetarna som arbetar i det vi kallar stadslagen. De arbetar med områdets yttre miljö och vårt budskap var tydligt – ni är viktiga för vår stad. Ni är viktiga för att Eskilstuna ska kännas vacker och fint.

Många i gruppen är unga och också nya i Sverige. Jag betonade att deras rötter och bakgrund är viktig men det allra viktigaste är inte var du kommer ifrån utan vart du ska. Min erfarenhet genom yrkeslivet är att när vi vuxna förmår förmedla det budskapet så glimrar det också till de ungas ögon. Någon tror på oss. Det skapas framtidstro.

Framtid - Utbildning

Jag hade också förmånen att få träffa alla medarbetare inom Kultur och fritid den här veckan. Det här är en oerhört viktig yrkesgrupp för vår stads utveckling. Vi pratar våra muséer, arkiv, bibliotek, musikskola, idrott- och fritidsanläggningar, föreningsstöd och ungdomsarbete.

Deras verksamhet påverkar oss alla och jag tror att alla förstår hur viktig idrotten och kulturen i bred mening är för en stads utveckling.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag tror att alla som är uppvuxna i Eskilstuna har ett förhållande till Fröslunda.

froslunda1

Antingen har man någon gång bott där, haft kompisar, spelat fotbo0ll, gått på bio på Forum eller dansat på Lido.

Fröslunda är kanske vårt mest intressanta bostadsområde. Det byggdes i slutet av 1940-talet och var då ett svar på den tidens trångboddhet.

Det byggdes med en tydlig framtidsidé – bland annat hämtat från Vällingby och liknande områden i storstäderna. Områdena skulle innehålla inte bara en blandad bebyggelse av småhem och villor utan också rad- och höghus. Här skulle service och handel blandas med arbetsplatser.

Och i Fröslunda byggdes också dåtidens daghem, skola, fritidsgård, affärer, bio, kaféer, kyrka och idrottsanläggning.

Fröslunda var verkligen en stad i staden.

Att Frölunda sedan är förknippat med en av de största byggskandalerna i Eskilstunas kommunala historia är en annan viktig berättelse. Det finns till och med böcker skriva på det temat.

froslunda

Den här veckan var det premiärvisning av filmen om Fröslunda. Vår Teater var fylld till bristningsgränsen – jag undrar när det var utsålt där senast.

Jag mötte så många både äldre och jämngamla som är uppvuxna i Fröslunda. Det blev både kramar och några återhållna tårar. Vart tog tiden vägen…men den viktigaste frågan är också hur vi äldre förmedlar samma framtidshopp som vi möttes av då…

Tack Kultur och fritid för er kulturgärning och bidrag till folkbildningen. Tack särskilt till Cecilia Marnetoft som hållt ihop arbetet med filmen.

På hemmaplan
December är fylld av arbete och kvällsaktiviteter. Och så kanske det ska vara. Jag hinner inte träffa hustrun. Därför går helgen i familjens tecken…men då visar det sig att vi ska bara…vi ska bara.

Min arbetskamrat Mehmed och jag har en idé att vi ska se alla våra lokala lag in action. Handboll och fotboll kan vi men nu har det också blivit basket och nu i veckan hockey. Vi såg vårt Linden vinna lätt över Trångsund.

Nu väntar innebandy och bandy. Har läsaren ytterligare tips…

Annars lyssnar jag på Rolling Stones. Det är helt fantastiskt att de 2016 ger ut en platta som skulle kunna vara signerad 1962. Det är back to the roots med en rad tolkningar av våra bästa blueslegender. Riktig gubbrock…och så bra.

Ha en bra helg!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: