Skrivet av: Pär Eriksson | november 17, 2016

Veckan som gått – w 46

På jobbet
Om en organisation skall utvecklas så måste den tänka kvalitet varje dag i varje moment.

aldreomsorg

Det är därför vi så ofta poängterar mötets betydelse – dvs när vi som medarbetare möter invånarna, eleverna, de äldre, kulturbesökarna, hyresgästerna, kunderna, familjerna, personerna med funktionsnedsättning.

En kommun är inte sitt stadshus – även om det också är viktigt. En kommun är alla dessa hundratusentals möten som sker varje dag.

I den meningen finns inga ”dom” i kommun.

ledarkspa1

Ett kvalitetsarbete betyder att vi söker en systematik, en metodik om hur vi förhåller oss i mötet men också allt som sker dessförinnan i form av analyser och diskussioner via politiska beslut till själva genomförandet.

Under några år har vi medvetet arbetat med kvalitetsarbete och också använt former av det som på organisationsprosa kallas SIQ. Idag är det ett vedertaget begrepp och ryms inom ett institut som stöttar och hjälper företag och offentliga organisationer.

Den här veckan var vi värd för nio större kommuner som ingår i ett SIQ-nätverk. Syftet var lärande och erfarenhetsutbyte men också att Eskilstuna gavs möjlighet att berätta om våra erfarenheter.

Jag var inbjuden att träffa våra medarbetare som arbetar med arenor och föreningsstöd. Och att inte förglömma – våra kulturarenor.

Jag blir imponerad över det utbud vi har i Eskilstuna i form av hallar, planer och anläggningar.

skidor

Den nya satsningen på ett skidcentrum i Vilsta är så bra och stor eloge till Kultur och fritidsnämnden, förvaltningen och Tunafors SK som drivit på den här frågan. I de bästa av världar kommer vi att ha en 3 km-slinga – välpreparerad och åkvänlig redan vid någon minusgrad.

Jag bidrog i veckan till det arbete som görs för att öka antalet män i förskolan. Vi har spelat in en film som riktar sig både till föräldrar och blivande medarbetare. Försökte säga några kloka ord. Det är viktigt att en kommundirektör förstår den här frågan och finns i ryggen på de som driver det här framåt.

Jag blir stolt när våra medarbetare uppmärksammas i olika sammanhang ute i landet.

För någon vecka sedan så mottog fritidspedagogen Frida Hake en utmärkelse av Lärarförbundet. Nu i veckan så uppmärksammades vår socialchef Mehmed Hasanbegovic på Framtidsgalan i Stockholm. Bland 400 nominerade unga chefer var Mehmed en av de fem slutkandidaterna i kategorin Årets Unga Chef.

Det är bra att vi syns ute i landet och att vårt ledar- och medarbetarskap uppmärksammas. Ett gott betyg!

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Vårt Stadsmuseum har verkligen blivit en framgång.

Här gestaltas bl a vår fina och genuina industrihistoria som är värt ett besök i sig. Jag betonar med eftertryck att här finns 60 000 föremål och 300 000 fotgrafier.

Men muséet har också tagit nya steg.

lilla-stadsmuseet

Lilla Stadsmuséet – som riktar sig till barn – har blivit en succé och antalet besökare har stigit till flera hundra dagligen.

Inom ramen för muséet finns också det som kallas Jobbcirkus. Det är en permanent utställning som riktar sig till äldre elever som börjar göra viktiga vägval vad gäller utbildning och yrkesval.

Just nu pågår också en utställning signerad vår musikbibliotekarie Stefan Wistrand som skildrar delar av Eskilstunas moderna pop- och rockhistoria.

För mig så symboliserar Stadsmuséet den förnyelse som nu genomförs i vår kommun.

Med stolthet tittar vi tillbaka på det vi gjort samtidigt som vi gestaltar det nya. Tack Stadsmuséet för ert arbete.

På hemmaplan
Och så blev det så att Kent och jag möttes.

Kent3

Jag hoppades på att de skulle komma till mig i vår egen hemstad men ibland flyter inte flodfåran i den riktning man vill.

Min allra äldsta kompis Krister ringer och har en biljett till konserten i Örebro. Det finns en stark symbol att det just är Krister som hör av sig. Det är klart att det är han och jag som skall lyssna på Kent. Lyssna på ljudet av vår stad. Den stad vi bär i våra hjärtan.

Annars lyssnar jag passande på Den sista sången…kanske också en signal om att nu är industrikrisen över och att vi är på väg in i något nytt. Kent har betytt oerhört mycket för Eskilstuna. Men nu är det klart.

Helgen erbjuder också ett besök hos gamla IFK:are i numera klassiska Klubb 13. Tänker lyssna på fd förbundskaptenen Tommy Söderberg och också själv berätta något om vad som händer med Eskilstuna och dess idrott just nu.

Jag tror att de IFK:are som nu bor i andra delar av Sverige kommer att bli förvånade…

Ha en bra helg!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: