Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 30, 2016

Om män och kvinnor, enkönade arbetsplatser och vikten av diversity

Jag minns mitt eget 1970-tal och min utbildning i Örebro.

socialhogskolan1

Socionomutbildningen bestod till hälften av män och hälften kvinnor. Förskollärar- och fritidspedagogutbildningen granngårds innehöll något färre killar men ändock tillräckligt många för att synas.

Om jag minns rätt så var det här bilden också på lärarutbildningen. Och på sjuksköterskeutbildningen var det i vart fall inte ovanligt med män.

Läsaren anar redan vart den här krönikan är på väg.

De enkönade arbetsplatserna
Männen har flytt de utbildningar och yrken som betyder något för våra barn och ungdomar, för våra äldre och personer med funktionshinder.

forskola

Den ytliga förklaringen – som blivit en sanning – är att det beror på lönerna. Det finns säkert något klokt i det sambandet men jag är inte övertygad. Det finns inget som tyder på att klassiska manliga yrken tjänar bättre, upplevs viktigare eller gör något mer betydelsefullt än att t ex arbeta inom offentlig sektor.

Jag tror snarare att vi lever i en ny kontext, en ny typ av samhälle som i några stycken är mer konservativt när det gäller genusfrågor och yrkesval. Säg gärna emot mig.

god-man

Det radikala 1970-talet tycks ha ersatts av ett mer traditionellt 2010-tal.

Det här är allvarligt. Men kanske inte bara utifrån ett klokt resonemang om jämställdhet utan också att vi lämnar en hel sfär, ett helt samhällsområde enkönat.

Många barn och ungdomar möter idag överhuvudtaget inga män och unga killar i förskolan, skolan, på socialkontoret eller på fritidsgården.

grupp

Att vara ung innebär identitetssökande, prövande av gränser, någon att ta spjärn mot, någon att se upp till.

Fostran och socialiseringen in i vuxenlivet – åtminstone inom vissa samhällssektorer – överlämnas till de tappert kämpande kvinnorna.

I några av våra socialt utsatta områden runt om i landet så är i sämsta fall de synliga männen liktydigt med extremister, gängledare och kriminella istället för viktiga förebilder som föreningsledare, vuxna bröder, lärare, fritidsledare och socialarbetare.

Diversity…
Den enkönade arbetsplatsen skapar en svaghet i det moderna samhället. Frågor och lösningar blir allt med komplexa. Olika livserfarenheter, olika perspektiv blir nödvändiga metoder för att möta dagens samhälle.

falkenberg9

Mångfald – eller diversity som i det engelska språket – är den moderna organisationens livsnerv.

Jag inser att jag begär mycket men dagens unga män måste in i de verksamheter som är viktigast. Det är sida vid sida med kvinnorna de behöver stå de närmaste åren. Detta för att skapa förutsättningar för att våra barn ska bli trygga tonåringar och på sikt mogna vuxna.

socialhogskolan

Och vi behöver hjälpas åt. Prata väl om jobben i offentlig sektor. Utmana traditionella manliga och kvinnliga identiteter och yrkesval.

Vi behöver skapa nya förebilder som vi kan se upp till. Män och kvinnor som visar varandra respekt – kärleksfulla men tuffa, tydliga och olika när det krävs.

Därför blir jag också glad och stolt när jag besöker räddningstjänsten eller vårt fastighetsbolag och ser fler kvinnor än bara för några år sedan.

Bildresultat för förskolan syrenen eskilstuna

Jag blir glad när jag hör om förskolan Syrenen på Ruddamsgatan som inte bara har Magnus som chef utan också består av förhållandevis många manliga förskolelärare – Mats, Patrik och Lasse. Kanske jag också glömt några.

Ni är viktiga för barnen. Ni är viktiga för oss i Eskilstuna. Ni bryter ny mark som sätter en ny agenda tillsammans med era kvinnliga arbetskamrater.

forskola3

Tillsammans med Mälardalens högskola spänner vi nu bågen för att rekrytera fler män i högskola. Cecilia Westerdahl från Göksten i Torshälla och Gustaf Svensson från Berga förskola i Mesta kommer att hålla ihop arbetet under temat ”Framtidens förskollärare”.

Jag blir så glad och hoppfull och nu är det upp till oss alla – föräldrar, politiker, kommundirektör, förvaltningsledning, förskolechefer och alla medarbetare inom förskolan att stötta och prata väl om det här arbetet.

Just nu går det 42 män på förskollärarutbildningen på Mälardalens högskola. Målet måste vara högt – minst hälften ska börja jobba hos oss.

First we take förskollärarutbildningen, then socionom- och sjuksköterskeutbildningen…

Moderna organisationer så här i början av 2000-talet förstår vikten av att söka medarbetare som har en bredd när det gäller kön, ålder, sexuell identitet, social och etnisk bakgrund.

Inte i första hand för att det är korrekt och humant – vilket också är viktigt – utan det är det enda sättet att möta det moderna samhället och dess utmaningar.

Så bygger man moderna städer och kommunala organisationer. Kodordet är som vanligt tillsammans.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Hoppas att det också kommer en satsning för att få kvinnor att vilja bli vaktmästare.

 2. Hej Lena!

  Tack för din kommentar.

  Ja det kanske inte är någon dum idé.

  Men just nu har vi ingen sådan plan utan nu sätter vi ljuskäglan på förskolan och jag tror att det är viktigt att vi klarar av det och också skapar förståelse varför vi gör det.

  Min krönika var ett försök att öka den förståelsen.

  Fortsätt ditt viktiga arbete.

  Ha det bra.

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: