Skrivet av: Pär Eriksson | september 29, 2016

Veckan som gått – w 39

På jobbet
Ett av årets roligaste och kanske viktigaste uppdrag är att välkomna våra nya medarbetare.

Team1

Den här gången extra många – ca 300 – som ett tecken på att Eskilstuna växer och att vi bl a behöver många lärare, socialsekreterare, boendestödjare och fritidsledare som ett följd av pensioneringar, ökade uppdrag och flyktingmottagandet.

Och det är så kul att möta både 1950- och 1990-talisterna. Erfarenhet och klokskap möter engagemang och bärandet av ny kunskap.

Jag noterade också att det var en hel del pendlare. Uppenbarligen lockar vi som arbetsgivare.

Än en gång – varmt välkomna till Eskilstuna kommun. Ni är oerhört viktiga för oss. Vi har valt er i tuff konkurrens men ni har också valt oss. Tack för det.

Eskilstunaxx

Den här veckan var det dags för kommunstyrelsens arbetsutskott och agendan var lika bred och imponerande som vanligt. Ekonomiska läget, internkontroll, markfrågor, vatten- och avloppsplan, regional utvecklingsplan för Stockholm, friidrotts-SM, bostadsbyggande, upphandlingsfrågor, tågdepå, samlad måltidsorganisation samt ett antal motioner och medborgarförslag.

En kommun när vi är som bäst. Bredd och helhet.

Sista måndagen varje månad träffas koncernledningsgruppen. Det är kommunens tjänstemannaledning – förvaltningschefer, VD:ar och direktörer – som diskuterar frågor som rör hela kommunen. Nu prövar vi en ny form av ”minnesanteckning” – ett litet kort samtal där vi på You Tube summerar vilka frågor vi behandlat. Sök och finn.

Eskilstuna hade den här veckan bjudit in till en träff tillsammans med Svealandsbanans kommuner – från Örebro till Södertälje. Den utmanande frågan är hur vi utvecklar Svealandsbanan i framtiden. Redan nu tas bra initiativ och för Eskilstuna handlar det om att ha snabba och täta förbindelser med Stockholm och Västerås men också att förbättra pendlingsmöjligheterna till Örebro.

Tio tankar - bilder6

Det finns också ett spännande initiativ att stärka sträckan Oslo-Stockholm. Något som också kan stärka oss.

Och så kanske en av årets mest spännande tillställning. Alla våra chefer i alla våra verksamheter – förvaltningar och bolag – träffas en gång om året till den sk 350-dagen.

Det är åttonde året det sker och namnet syftar på att vi har varit ca 350 chefer. I takt med att verksamheten ökat och att Eskilstuna växer är vi idag mer än 400.

Temat den här dagen kretsar kring Eskilstunas läge, summering av var vi står så här mitt i den politiska mandatperioden och vilka krav som ställs på oss i ledarskapet i en tuff tid.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
I år uppmärksammas att det är 250 år sedan som Sverige skrev in tryck- och yttrandefriheten i grundlagen.

Ibland kanske vi tar de här grundläggande rättigheterna för givna. Runt om i världen slåss människor för sina liv för rätten att få uttrycka sina åsikter fritt.

tryckfriheten

Tar vi ner frågan lokalt så är det två aspekter som är särskilt viktiga. Dels att vi har en lokal media som bevakar makten i bred mening och som ger röst åt olika åsikter och synpunkter.

Dels är det viktigt att vi har en kommun som lever offentlighetsprincipen. Det handlar om att invånare har rätt att ta del av handlingar, underlag och beslut.

Jag vill betona det här starkt – offentlighetsprincipen är en del av våra demokratiska fri- och rättigheter. Det är inte något ”nödvändigt ont” eller något vi ”måste” förhålla oss till utan det är en del av en kommuns själ.

Jag blir stolt över vårt stadsbibliotek, stadsarkiv och stadsmuséum som nu särskilt uppmärksammar den här 250-årsdagen. Bl a genomförs tre föreläsningar och kvällsseminarier på det här temat.

Torsdag 29 september 18.00, Eskilstuna stadsmuseum
Medborgarens insyn och kontroll igår, idag och imorgon.

Samtal om offentlighetsprincipens betydelse förr och nu och möjligheten till insyn i den digitala tidsåldern.

Medverkar gör bland andra Alex Voronov, politisk redaktör Eskilstuna-Kuriren, Pär Eriksson, kommundirektör, Cecilia Rosengren, docent Göteborgs universitet och Caspar Almalander, tf stadsarkivarie

På hemmaplan
Om någon för några år sedan sagt till mig att 2016 kommer ett Eskilstunalag att spela Champions League så hade jag skrattat. Men nu är vi där. Fina United möter Glasgow på Tunavallen nästa torsdag. Stort för oss Eskilstunabor och stort för oss som gillar fotboll.

Fotboll

Och intressant var det också i tisdags när tänkta Eskilstunalaget AFC United spelade sin match mot klassiska Degerfors på Tunavallen. Seger med 5-1 och många glada miner. Fortsättning följer.

Och mitt i nyhetsflödet så är det också klart att vårt speedwaylag Smederna kör i elitserien nästa säsong.

Mycket tyder också på att Eskilstuna kommer att söka Friidrotts SM 2018.

Jag bär vetskapen om en annat kul idrottsnyhet för Eskilstuna – men det får bli en cliffhanger till nästa vecka.

Annars lyssnar jag på Angel Olsen. En ung amerikanska som talar till mig. Bra för den kräsne folkrockaren.

Ha en bra vecka!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: