Skrivet av: Pär Eriksson | september 22, 2016

Veckan som gått – w 38

På jobbet
Jag tänker på all förändring vi varit med om sista åren.

eskilstunaan

Det mest dramatiska är naturligtvis krigen, flyktingströmmarna och osäkerheten i världen som påverkat oss direkt både som individer men också som boende i Eskilstuna.

Men även vår stad har omvandlats. Nu är vi över 100 000 invånare och det ställer nya krav på oss.

Stadsbilden förändras också. Miljön runt ån har blivit något annat. Ett nerbrunnet Statt är uppbyggt samtidigt som vi lämnar våra klassiska byggnader Vattenpalatset och Sporthallen till förmån för en ny högskolan. Jag hör fler och fler röster som uppskattar det nya Fristadstorget.

Eskilstuna ån4

Ett nytt bad står färdigt och om bara några månader invigs den nya arenan. Bostadsbyggandet har tagit fart. Och vem trodde att ett Eskilstunalag skulle spela i Champions League.

Vi uppmärksammas i olika sammanhang för vårt miljöarbete och sakta men säkert förbättras kunskapsmålen i skolan.

Det sker en modernisering i många av våra bostadsområden och det finns en efterfrågan på mark för nya företagsetableringar.

Kort sagt – Eskilstuna är på väg.

Samtidigt ger inte arbetslösheten med sig. Vi försämrar oss på Svenskt Näringslivs ranking och det finns en social oro i några av våra områden. Vi möter våld, kriminalitet och drogförsäljning. Alla barn och ungdomar mår inte bra.

Det är också Eskilstuna.

Det gäller för oss att förstå den här utvecklingen och de mekanismer som drar oss åt olika håll. Vi behöver hålla ihop nu. Haten, hoten och i sämsta fall våldet drar oss tillbaka.

Jag kan ha förståelse för oron. Den är naturlig men det ger oss ingen energi. Ingen styrka.

eskilstuna-vaxer-2

Förändring skapar både oro och hoppfullhet. Det är det som är själen i en kommun.

I det vardagliga arbetet den här veckan fortsätter de sk dialogsamtalen med våra förvaltningsledningar. Det känns hoppfullt och jag får så många bra berättelser och uppföljningar som ger bilder av riktigt bra verksamheter.

Vi står samtidigt mitt uppe i ett antal viktiga utvecklingsfrågor. Vi ser över vår mat- och restaurangverksamhet och arbetar med förslag till förändringar i Torshälla.

Vi ser över hur vi kan stärka arbetet med fastighetsfrågor och säkerhetsarbetet. Två frågar som kan tyckas interna men som betyder oerhört mycket för våra verksamheter.

utvardering

En kommunal organisation ska granskas. Vridas och vändas på. Det ligger i sakens natur. Samtidigt så får vi som kommunmedborgare också vara lite ödmjuka inför en kommuns komplexitet och agera som både konstruktiva kravställare och ansvarstagande medaktörer. Så byggs en modern stad.

Nu i veckan går vi ut med en SCB-undersökning där vi frågar 1200 Eskilstunabor vad de tycker om den service, omsorg och utbildning vi levererar varje dag. Det är viktiga synpunkter som gör oss bättre.

Samtidigt genomför vi just nu en sk medarbetarundersökning där vi som medarbetare gör vår värdering av hur vi har det på jobbet.

Kodordet är öppenhet. Det är också en del av en kommun.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Apropå förändring. Gamla bilder skall utmanas.

Min bild är att vi Eskilstunabor är ett bilåkande och gående folk. Det är så jag minns det Eskilstuna jag växt upp i.

Matmarknaden

Om jag minns rätt så finns det också statistik som stödjer den bilden.

Men saker och ting förändras. Kollektivtrafiken ökar – bl a som en följd av nyare och bättre linjedragningar men också att våra barn och ungdomar och numer också våra pensionärer uppmuntras att åka mer buss som en följd av nya biljettsystem.

Vi ser också ett ökat cyklande. Kanske ett uttryck för en ung generation som ser cykeln som ett bättre alternativ än bilen.

Det här är en bra utveckling. En storstad – som Eskilstuna numer är – kan inte bygga sin infrastuktur på gamla erfarenheter och gamla sätt att se resandet.

kollektivtrafik

Tiden då vi kunde åka 70 km genom staden utan ett enda stopp är för evigt över. Tiden då stadens centrum började vid Smörparken och slutade vid Nybron är också över.

Det betyder inte att vi ska acceptera onödiga bilköer eller försvåra för bilismen. Men vi ska än mer tänka helhet och att Eskilstuna behöver bli en stad där olika kommunikationssätt samsas.

Den här veckan var det dags för den Europeiska mobilitetsveckan som har till syfte att synliggöra de här frågorna. Här i Eskilstuna har vi t ex arrangerat Bussens dag, elbils-kväll och förändringen av Kungsplan till en matplats med foodtrucks var också ett sätt att visa upp den moderna staden på ett nytt sätt.

På hemmaplan
Det finns en stark tradition i vår familj att uppmärksamma födelsedagar. Det är också en anledning att komma samman. Så nu i helgen träffas barn och barnbarn. Hur många år våra födelsedagsbarn fyller har vi redan glömt.

Annars lyssnar jag på Freddie Wadling. Han gick bort före sommaren och har så mycket fint material som är värt att lyssna på.

Snart kommer den 1000:e bloggtexten…vad ska den handla om?

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: