Skrivet av: Pär Eriksson | september 15, 2016

Veckan som gått – w 37

På jobbet
En kommun fattar tusentals små och stora beslut under ett år.

oversiktsplan1

Det finns en bra regel – alla beslut skall kunna granskas öppet. Det är en del av demokratin. Därför tycker jag att veckans TV4-program Kalla Fakta var bra. Det behandlade Eskilstunas Översiktsplan, om Folkesta och områdets framtida användning och utveckling och om de boendes upplevelser.

Att det finns olika synpunkter om vad som är bra och dåligt, rätt eller fel är naturligt. Kanske ett uttryck för en stad som växer.

Vi måste har en stor förståelse för att de som känner sig drabbade är både arga och ledsna. Samtidigt är den utmanande frågan – hur utvecklar man en stad mitt i ett expanderande Mälardalen? I en region där nya järnvägsdragningar, vägar, bostadsområden, industrimark, energisatsningar, arenor och bad ritar nya kartor och förändrar hela landskap.

god-man

Den här veckan hade vi uppföljning av kommunens uppdrag i rollen som överförmyndare. Det är en relativt liten verksamhet med dryga tio medarbetare men nog så viktig. Idag har vi en samlad organisation och nämnd tillsammans med Strängnäs.

Överförmyndarens uppgift är bl a att rekrytera, tillsätta och följa upp sk gode män. Det är personer som går in i rollen som vårdnadshavare – ofta utifrån föräldrabalken – när barn och ungdomar men också när vuxna behöver någon som representerar dom.

Idag har vi dryga 2000 personer i Strängnäs och Eskilstuna som har en god man eller förvaltare – med hopp om att jag minns rätt – och mottagandet av ensamkommande flykting barn och ungdomar har inneburit en kraftig utbyggnad av överförmyndarens uppdrag.

Det här är också en del av en kommuns arbete.

Vi står mitt uppe i sk dialogsamtal där vi följer upp årets första åtta månader.

Långsiktighet
Pengar är inte en tom siffra utan något som ger kraft och näring

I våra roller som invånare, förälder, anhörig, idrottsvän, kulturintresserad behöver vi inte alltid ta ansvar för helheten. I många fall – kanske också med kloka sakskäl – så argumenterar vi för vår sak.

En kommunledning – såväl politiker som tjänstemän – måste alltid hålla en hög nivå av förståelse för helheten. Parker och gator skall samsas med satsningar på skolan, äldreomsorgen skall vägas mot kollektivtrafik, kultur och idrott diskuteras i förhållande till socialtjänst. Bostadsbyggande och logistiksatsning skall vägas mot nya miljöinvesteringar.

Det är det här som är politik. Förmågan att se helheten och också göra svåra prioriteringar.

systemteori

Min erfarenhet genom åren är att det som ter sig enkelt utifrån oftast är mer komplext och svårbedömt inifrån.

Jag har djup förståelse för invånarnas och brukarnas frustration över att just deras fråga borde prioriteras högre eller ges mer resurser. Samtidigt ser jag ett behov av att vi alla förstår de svåra överväganden som en kommun har att göra.

Nå, med detta sagt så är vi inne i en viktig period med sk dialogsamtal. Ledningen träffar respektive förvaltningsledning för att gå igenom hur årets första åtta månader gått med avseende på kvalitet, ekonomi och utveckling.

Det här är nödvändiga samtal i en stor och komplex organisation.

Parallellt så träffar vi också de kommunala bolagen i sk ägarsamtal.

Det här är en del av en kommuns hjärtrytm. Uppföljning, samtal, dialog, vad kan göras bättre och vad gynnar helheten.

Noterar att vår grannstad Västerås fått utmärkelserna Årets Energikommun och Årets Skolmatsstad. Men hack i häl hamnar Eskilstuna. Bra jobbat av tvillingstäderna. Vilken region…

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Hotellen, vandrarhemmen och möjligheter till övernattning är en viktig del av en stads utveckling.

Eskilstuna har en fin tradition av klassiska hotell. Visste ni förresten att delar av stadshuset en gång i tiden också var hotell.

statt1
Det nya och gamla och Statt

Om inte annat så står traditionsbundna Statt som ett landmärke vid ingången till centrum och påminner oss om vikten av gästfrihet och värdskap. Statt har en historia tillbaka till 1930-talet.

Vi är många Eskilstunabor som firat studenten, varit på dans, ätit eller haft vänner och släktingar som övernattat där.

Just därför var också branden 2009 ett slag mot oss alla. Det var ett skändligt brott på en hel stad och jag tackar alla tänkbara gudar att ingen blev innebränd.

Det hade kunnat utvecklats till en av de största katastroferna i Eskilstunas historia med hundratals döda.

Nu står Statt där igen – denna gång i två versioner Comfort Hotell och Elite Hotell – som en symbol för att vi är ett folk som är svåra att kuva.

Men Eskilstuna har också en rad andra viktiga hotell med fina anor. City Hotell uppe vid järnvägsstationen, Best Western eller Smeden som Eskilstunaborna alltjämt kallar det, Sundbyholm, Vilsta Vandrarhem, Lilla Hotellet och Eskilsgården. Det finns säkert fler.

Fortfarande tvistas det om var Beatles bodde vid sitt besök 1963…

hotell-bolinder-munktell

Och jag väntar medvetet med Hotell Bolinder-Munktell. Ett hotell – ni hör på namnet – med starka historiska traditioner mitt i 1800- och 1900-talets industriella vagga. Vackert belägen där Eskilstunaån är som bredast.

Den här veckan celebrerar de 25 år. En slags markering av vår stads utveckling. Vårt kära Volvo BM som numer är just hotell, folkhögskola, arkitektfirma, företag, sciencepark, konstmuséum, Konstfrämjandet och Sörmlands kultur, idrottsarenor och bad.

Grattis till 25-åringen och alla våra fina hotell och boenden. Ni är viktiga för vår stad.

På hemmaplan
Jag är uppvuxen i området kring Djurgården och Ekängen. Där fick jag också mina första kompisar i kvarteret, på fotbollsplanen och på Djurgårdsskolan. Vi ses vartannat år och nu i helgen är det dags för en ny kompisträff.

Jag gillar de här mötena. Det påminner oss inte bara om tidens naturliga gång utan också om vänskapens och kamratskapens betydelse. Vi känner varandras bakgrund, föräldrar, syskon, familjer, drömmar, misstag och framgångar. Det är kanske det som är att vara människa och vän.

skjulstahallen

Även om sensommaren hänger i så går vi obönhörligen mot höst. Om inte annat så påminns vi om att handbolls-, basket och innebandysäsongen är igång.

Jag skickade ett grattis till handbollens nye förbundskapten Kristjan Andresson och erbjöd mig att bli assisterande. Han skulle fundera…

Nu är det Eskilstuna som ”rules” handbollens landslag. Kristjans kollega Janne Ekman är assisterande för handbollsdamerna.

Annars lyssnar jag på tidigare outgivet material av countryns old ladies Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt.

Det kan inte bli bättre. Mitt hjärta smälter.

Ha en bra helg!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: