Skrivet av: Pär Eriksson | september 1, 2016

Veckan som gått – w 35

På jobbet
Jag tycker alltid att det är kul när vi får besök från andra kommuner.

Karlstad
Karlstad…eller är det en stad närma dig…

Den här veckan så var vi värdar för Karlstads kommunstyrelse. De var intresserade av Eskilstuna utveckling, relationerna mellan politiker och tjänstemän och hur en stor organisation får genomslag i styrningen.

Sådana hör utbyten skapar också ett lärande för oss. Karlstad är en kommun med mycket utvecklingskraft och jag har lärt känna dom som en kommun som ligger i framkant i många frågor.

Den här veckan var det dags för höstens första koncernledningsmöte – dvs när förvaltningscheferna, bolags-VD:arna och direktörerna träffas. Förutom att vi summerade läget och hur våra verksamheter fungerat under sommaren så diskuterade vi behovet av att ta ett ny-tag om Eskilstunas vision – den som enkelt uttrycks i orden Den stolta Fristaden.

Vi behöver se över den, förnya och förbättra. Fortsättning följer.

Framtidens ledare 2016

Nu startar den nya gruppen Framtidens ledare. Jag tror att det är tionde omgången. Det här är viktigt för oss. Min lärdom är att ca 2/3 av våra chefer kommer från våra egna verksamheter. Det här är ett sätt att försörja oss med bra chefer.

Genom åren är det mer än 200 medarbetare som gått den här utbildningen och de flesta har sedan gått vidare i chefskapet.

Det var också dags för höstens första kommunstyrelsens arbetsutskott. Och som brukligt – en bred och intressant dagordning.

Eskilstuna stadshus

VA-plan, eventuell ansökan om SM i friidrott 2018, ansökan om familjecentral, regionfrågan, Torshällas utveckling, ekonomiska läget, verksamheternas bedömning av läget under sommaren samt ett antal motioner – uteservering året runt, erbjuda äldre att gå ner i arbetstid, låta fler jobba till 70 års ålder samt införa ett mobilt sportotek.

Internt så startar vi nu upp nästa lönerörelse – eller lönerevision 2018 säger vi mer formellt. Lönebildningen är oerhört viktig för en kommunal organisation. Det är en balansakt att hitta en bra nivå där vi har att utgå ifrån de centrala avtal som sluts mellan de fackliga organisationerna och vår arbetsgivarorganisation SKL. Detta samtidigt som vi ska ha bra koll på våra grannkommuner och hur vi ligger till i förhållande till marknaden.

Lönerevision

Samtidigt ska vi också vara om måna skattemedel men också betala både skäligt och rättvist. Jag beundrar alla våra HR-medarbetare, chefer och de fackliga representanterna som med sådan noggrannhet tar sig an lönerörelsen. Förmågan att hantera spänningar och motsättningar men ändock söka konstruktiva förslag och bli överens.

Min erfarenhet är att de som arbetar med lönefrågor inte tillräckligt uppmärksammas av arbetsgivare och medarbetare. Men ack så viktiga för att skapa en fungerande arbetsmarknad.

Så här kommer mitt beröm – stor eloge till ert arbetet. Detta sagt till såväl arbetsgivar- som fackliga representanter.

Och hur mycket tror ni att vi lägger årligen på löneökningar i en kommun som Eskilstuna? Någon…5 miljoner, 10 miljoner eller törs jag skriva 90-100 miljoner. Svaret är det senare.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag blir glad när de går bra för någon Eskilstunabo. Oaktat om vad det handlar om.

Det kan vara inom kulturen eller idrotten. Eller att någon uppmärksammas för ett bra föreningsengagemang eller inom näringslivet eller utbildningen.

Under sommaren uppmärksammade jag i en krönika våra Eskilstunabor som var OS-deltagare i Rio. Men jag glömde att också lyfta upp våra ledare.

OS-tränare1OS-tränareOS-tränare2OS-tränare3
En viktig och härlig kvartett Eskilstunabor som ”rules” OS – Janne Ekman, Siv Karlström, Patrik Jonsson och Helena Melander

För i Rio deltog också Janne Ekman som är assisterande tränare för handbollsdamerna. Patrik Jonsson som är golfdamernas coach och Helena Melander som stöttade våra gymnaster. Och jag utgår ifrån att Siv Karlström också hade en gångsko med som coach för gångaren Perseus Karlström

Jag nämner inte det här för att vara artig – vilket också är viktigt – utan mer för att lyfta fram alla tränare som finns med i bakgrunden. De är värda all respekt och att Eskilstuna hade med fyra OS-tränare är inte fy skam. Vi lyfter på hatten.

Det är också en del av att bygga en stad. Att känna stolthet.

På hemmaplan
Vädret leker tafatt med oss. Ena dagen blåst, regn och rusk. Andra dagen sol och sommarvindar. Kanske som livet när det är som mest och bäst.

Det är så härligt att se glädjen på ett gäng 6-7-åriga fotbollstjejer. Det var samling i Hällby i helgen och det minsta barnbarnet och kompisarna for som bålgetingar på planen.

Och Stockholms-7-åringen har valts till klassrepresentant i elevkåren. Det ska börjas tidigt…

Annars lyssnar jag på Håkan Hellströms nya. Gillar det här. Denna gång en lite mer allvarlig Hellström. Lite mer lågmäld, lite mer stråkar. Lite som livet som mest.

Ha en bra helg!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: