Skrivet av: Pär Eriksson | juli 16, 2016

Sommarpärspektiv V 2016 -…å denna svåra tid med alla dess möjligheter

Det är onekligen en svår tid vi lever i. Vinden blåser till och från hårt.

Samarbete

Den här sommaren är det som att vi påminns extra om den osäkra tid vi lever i.

Terrordåd i Bagdad och nu i veckan i Nice, försök till militärkupp i Turkiet och uppblossande strider i Sydsudan i Afrika.

Lägg då till den nyligen genomförda Brexit-omröstningen som skakar Europa, en rapport från Storbritannien som riktar allvarlig kritik mot invasionen av Irak och en ökad polarisering i det snart stundande amerikanska presidentvalet så tornar en bild av en värld i obalans fram.

Terrorn – oaktat vilken skepnad den tar sig – har som syfte att göra oss osäkra, att göra oss rädda. Den bärande idén är att få oss att överreagera och att starta ett slags civilisationernas krig.

Terrorns logik är inte att peka på det framgångsrika, det som driver utvecklingen framåt. Nytt välstånd, ökad handel, nya kommunikationsmöjligheter, ny teknik och nya värderingar som bryter nya flodfåror.

De som vi kallar utvecklingsländer reser sig och formar en ny framtid. Nya och oanade möjligheter till utbildning för miljontals barn väcker ett nytt hopp. Moderna läkemedel bryter smittsamma sjukdomsförlopp som hindrat utvecklingen. Nya sätt att odla och bevattna skapar nya möjligheter.

Det är därför barn och ungdomars utbildningsmöjligheter är ett hot mot terrorns logik. Därför är unga flickors kamp för människovärde något som hotar deras världsbild.

Så mitt i denna positiva rörelse som väcker hoppfullhet växer också nya motsättningar och spänningar mellan människor, grupper, religioner, politiska system, regioner och hela länder.

Det är det vi ser utspelar sig mitt framför våra ögon i världen just nu med mer än 65 miljoner människor på flykt från sina hem. Ökad terror i såväl de länder där krigen utspelar sig som i Europa.

Världssamfundet påverkas. Flyktingpolitiken och internationella spelregler prövas.

Även EU som institution och grundtanken om ökat samarbete i Europa prövas och genomgår en kris. Katastrof säger någon. Sunt invänder en annan.

I den meningen pågår en vardaglig ideologiernas kamp. Det är bra och visar att vi är människor och att vi bryr oss om det samhälle vi bygger för oss som lever här och nu men än mer för våra barn och barnbarn.

En modern agenda och ett rimligt förhållningssätt är därför att förstå vad som sker i världen idag och att det finns historiska erfarenheter som vi kan ta lärdom av.

När världen är i spänning behövs mer av reflektion och eftertanke än hat och hot.

I vår egen vardag, i våra egna samhällen, på jobbet, i familjen sprider vi inte hat och rasism utan bär grunddragen av demokrati och humanism.

Detta utan att förhålla oss naiva eller inte förstå att det också krävs tuffa åtgärder som innehåller lagstiftning, säkerhetstänkande och förmåga att skydda medborgarna.

Under Almedalsveckan pratade många partier om svenska värderingar. Låt oss ta det på allvar. För om det är något som är klassiska svenska värderingar så är det vår syn på demokrati och humanism.

Utan att förhäva oss men en Dag Hammarsköld, en Folke Bernadotte, en Inga Thorsson, en Olof Palme, en Carl Bildt till dagens utrikesminister Margot Wallström är alla exempel på personer som agerat på den internationella scenen i svåra och viktiga frågor.

Låt oss samtidigt inte blunda – om det nu är någon som gör det – för vikten av att stå upp för mänskliga värderingar som bär varje samhälle som vill kalla sig demokratiskt.

Det är precis på den arenan vi ska agera också i våra roller som lärare, socialsekreterare, fritidsledare, kommunanställda men också som föreningsledare, arbetsgivare, föräldrar och Eskilstunabor.

I en anda av demokrati och humanism. Inte som allmänna slagord utan något som betyder något på djupet. För om det är något terroristerna och krigshetsarna inte gillar så är det just demokrati och humanism.

Det är så man bygger moderna samhällen och moderna städer.

Den här sommaren kramar jag mina barn och barnbarn lite extra. Det är dom ska leva i det här samhället och i den här världen framöver.

Jag säger till mina barnbarn – det kommer att bli bättre även om det kommer att ta tid.

Och på ett märkligt sätt så finns det en väg – det är att leva livet här och nu. Hur tufft det än är.

Vi ska bada och fika, grilla och resa. Cykla och springa, besöka Parken Zoo och skratta.

Det kommer ingen att kunna ta ifrån oss. Livet.

Ha en fortsatt bra sommar!

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: