Skrivet av: Pär Eriksson | juli 14, 2016

Sommarpärspektiv IV 2016 -…å detta sommarprat av glädje och allvar

Till sommaren hör att lyssna på ”Sommar” i P1.

image

Programmet är verkligen en institution med 57 år på nacken. Idén kom ursprungligen från Tage Danielsson.

Den meste sommarprataren är utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark med ouppnåeliga 50 program. Men det var också en tid då man kunde göra flera program under samma sommar. Författaren och radioproducenten Maud Reuterswärd kan stoltsera med 34.

Årets laguppställning är stark och det finns en bredd både i ålder, bakgrund, erfarenhet och musikval.

Det som slår mig är att många av sommarpratarna har något viktigt att berätta. Det är som att den här formen bjuder in till att öppna de innersta av mänskliga skrymslen.

Författaren Tom Malmquist som berättar om hur han mitt i glädjen av att bli pappa förlorar sin hustru i leukemi och någon månad senare även sin far.

Journalisten Malou von Sivers berättar om en uppväxt som är fylld av våld och misshandel från sin pappas sida.

Eller Gloria Ray Karlmark som låter oss följa med i ett 1950-talets USA där eleverna inte gavs möjlighet att gå i samma skolor eller få samma möjligheter till utbildning beroende på hudfärg.

Det hon berättar är modern samtidshistoria och är ett gott exempel på hur folkbildning blandas med starka personliga upplevelser.

Den norske läkaren Gunhild Stordalen berättar både om ett nödvändigt miljöengagemang och en personlig kamp på liv och död. Gunhild bär på en dödlig sjukdom som tär på henne och ändå får hon lyssnaren att känna hoppfullhet.

Det är berättelser som tar tag i lyssnaren. Naturligtvis finns där också glädje och lycka men det är som att vi alla bär på något viktigt.

Och kanske vi där har lärdomen. Bakom den där fasaden av framgång och muntra Fb-inlägg – som också har sin plats i våra liv – så bär vi människor på smärta, genomgår livskriser och har minnen från vår uppväxt som skapat själsliga sår och kroppsliga ärr.

Men det finns också en lärdom av att det går att leva. Det går att vara människa me alla våra tillkortakommanden och brister om vi förmår sätta ord på både det som skapar glädje och ger smärta.

Det är det som är att vara människa.

Och på ett märkligt sätt så bjuder många av årets sommarpratare in oss till sina innersta skrymslen, tankar och känslor.

Kanske än viktigare i ett samhälle och en tid som tenderar att hylla det ekonomiskt kortsiktiga, det framgångsrika, den unga och hedonistiska livsstilen.

I en tid som tenderar att dela upp oss i grupper beroende på bakgrund och uppväxt, hudfärg eller identitet så är det kanske än viktigare att vi förmår berätta om våra liv.

Och att vi förmår lyssna på den andre.

Framför oss i P1 Sommar har vi intressanta namn som Kim Källström (24/7), Magnus Uggla (6/8), Kerstin Ekman (14/8) och spännande Silvana Imam (21/8).

Den som inte tycker sig ha nog av sommarpratare kan också lyssna på våra lokala sommarpratare på eskilstunaradio.se.

Det är lätt att bli både berörd och upprörd av olika berättelser och det är väl det som är själva idén. Människor som bjuder på sig själva.

När livet är som bäst.

Ha en fortsatt fin sommar!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: