Skrivet av: Pär Eriksson | juni 5, 2016

Om vad livet kräver av oss och vikten av att förstå det nya läget

Det är viktigt att vi förstår det nya läget.

Flyktingkrisen3

Det finns en fara att vi värderar 2016 med samma gamla vanliga glasögon. Allt är som vanligt och inget anmärkningsvärt har skett vare sig i världen, i Europa, i Sverige, i Eskilstuna eller på våra arbetsplatser.

Kriget pågår. Det kan tyckas som en något självklar kommentar men det är viktigt att vi förstår det. Även om vi inte märker av det med våra egna ögon eller att vi lugnas och tror att allt blivit bättre av att det inte kommer så många asylsökande som i höstas så är läget i Syrien och Irak lika allvarligt som under 2015.

Utmaningarna i vår egen stad
Flyttar vi snabbt hem till vår egen stad så har vi kollektivt klarat av att ta emot både vuxna, familjer och ensamkommande ungdomar förhållandevis bra.

Socialsekreterare, boendestödjare, lärare, medarbetare inom förskolan och skolan, fritidsledare, handläggare på överförmyndarverksamheten och planerare har tillsammans med familjehem, kontaktpersoner, gode män, språkguider, enskilda, fastighetsägare, föreningar och organisationer gjort ett fantastiskt arbete.

Eskilstuna ån4

Vi har verkligen gestaltat kodordet t-i-l-l-s-a-m-m-a-n-s. Visat när Eskilstuna är som bäst.

Mitt i det så skall förskolan och skolan ta emot fler barn och elever.  Under 2017 ökar antalet med ca 800 jämfört med 2015-2016. Detta som en följd av flyktingmottagandet, inflyttning och demografin.

Till det så ska vi också klara av att rekrytera nya medarbetare som en följd av pensionsavgångar och att Eskilstuna växer.

Medarbetare

2015 arbetade vår Rekryteringsenhet med ca 1500 rekryteringar som en följd av nya verksamheter, pensionsavgångar och att medarbetare sökte nya uppdrag eller slutade. 2016 skriver vi 3000. En fördubbling. Vi behöver förstå det nya läget.

Lägger jag då till att kommunerna har stora ekonomiska utmaningar de närmaste åren så förtydligas bilden ytterligare. Detta i en stad med drygt 13% arbetslöshet.

Att förstå det nya läget
Jag målar inte upp den här bilden för att sprida missmod. Tvärtom. Men vi behöver alla förstå att läget är exceptionellt utmanande.

Att förstå att vi då inte kan agera som om inget hänt. Att allt är som vanligt.

Jag vet att jag kan upplevas krävande. Men politiken behöver vara än mer tydlig med vad som ska prioriteras – både nationellt och lokalt.

Vi behöver ett sjusärdeles ledarskap med trygga och emotionellt stabila chefer. Chefer som förmår lyssna och samtidigt vara tydliga med budskapet av vart vi befinner oss och vad som behöver göras.

Springpride1

Vi behöver ett medarbetarskap som förstår läget och också är redo att göra det där extra därför att läget är tufft.

Vi behöver fackliga organisationer som är redo att tillsammans med arbetsgivaren tänka nytt.

Men framför allt behövs du och jag.

Vikten av att kroka arm
Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig. Kanske jag är orolig att missförstås. Men vi behöver kroka arm än mer. Vi behöver jobba lite mer. Anstränga oss lite till.

arbetslag

Se varandras fördelar. Vattna det som växer. Hjälpa och stötta. Det är inte hårda ord som behövs om varandra. Vi vet redan våra tillkortakommanden. Det behövs inte fler som pekar på någon annan och säger…DU är ansvarig.

Nu är det VI som gäller.

Annars klarar vi inte de utmaningar vi står inför.

Och samtidigt vet jag att det kommer att gå över. Kriget kommer att ta slut. Vi kommer att hitta de nya medarbetarna vi söker. Arbetslösheten kommer att minska.

Men för att nå dit så behöver vi varandra. Mer än någonsin.

Storvulet av kommundirektören invänder kanske någon. Ja, så är det nog. Men vad är alternativet?

Ha en bra vecka!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: