Skrivet av: Pär Eriksson | maj 29, 2016

Om 25- och 65-åringar och vikten av att bli en kompetent livsmentor

Vi lever onekligen i en ny tid.

Ung och gammal

Förut så gick de äldre i pension vid en given ålder och en ny generation klev in. Det skedde en slags succession i steget.

Och tänker jag tillbaka till mina egna föräldrars arbetsliv där deras kroppar var slitna och trötta efter oändliga timmar, dagar och år på bullrande industrier och handelns hårda golv.

De längtade efter pensionen.

Vi har alltjämt jobb som är kroppsligt tuffa – fråga våra medarbetare inom vård och omsorg eller inom dagens industri, hantverksjobb och handel – men kanske det också förskjutits mot känslan av psykisk stress.

Känslan av att inte räcka till för det enskilda barnet, brukaren med en funktionsnedsättning eller den demente åldringen.

Ett chefs- och medarbetarskap som kräver så mycket av oss. Som också kombineras med ökade inre krav från oss själva. Viljan att göra ett bra jobb, en bra arbetsinsats.

Tillsammmans

25- och 65-åringar tillsammans
Men det som slår mig – och också gör mig hoppfull – är att jag ser fler äldre som också väljer att jobba till pensionsåldern och till och med längre.

Här om dagen mötte jag några 67-åringar som valt att komma tillbaka och hjälpa till när vi haft det tufft inom såväl skolan som socialtjänsten.

Och deras livserfarenhet och klokskap är värt så mycket.

Samtidigt möter jag också ett antal 25-åringar. Nu har 1990-talisterna på allvar klivit in i vår organisation.

De har mycket att lära samtidigt som de bär på en sådan härlig entusiasm. De har allt framför sig.

St Eskils skola6

De tar också med sig ny kunskap in i vår organisation. De har precis lämnat en yrkesutbildning eller högskola och universitet med nya insikter.

Egentligen är det här ett drömläge. Erfarna och unga samtidigt. 25- och 65-åringen blir ett oslagbart par.

Hög arbetslöshet och många lediga jobb
Det betyder inte att det är enkelt. För första gången i mitt yrkesliv så upplever jag att det är svårare att rekrytera t ex lärare, socionomer, sjuksköterskor, specialister, handläggare och utredare.

I en stad med 13% arbetslöshet och höga försörjningsstödskostnader.

Världen går inte riktigt ihop.

Mdh 2

I arbetsmarknadspolitiska sammanhang brukar det kallas ”mis-match”. Ett samhälle som har många arbetslösa och märkligt nog många lediga jobb.

Någon kan kanske rynka på näsan och mena att vi erbjuder dålig arbetsmiljö och dåliga löner och det är därför som vi inte alltid hittar rätt kompetens.

Men arbetslöshet eller att leva på försörjningsstöd ger knappast en bättre arbetsmiljö eller förstärker plånboken.

Vikten av att stå upp för vår profession och vårt uppdrag
Utmaningen handlar om att uppmuntra våra ungdomar för att skolan, bildning och utbildning är viktigt. Men det förutsätter att vi också själva står upp som medarbetare för våra jobb och våra uppdrag.

På 1980- och 1990-talet så sades det i debatten att få unga ville arbeta i offentlig sektor. Det var det privata näringslivet som gällde.

Rekarneskolan

Det är också viktigt men vad jag tycker mig se är en förändring. Många unga vill arbeta med något som betyder något. Något som gör en skillnad för människor på djupet.

Förståelsen för mötets betydelse och magi när en förskolelärare eller barnskötare möter ett barn, en undersköterskas möte med den äldre, en socialsekreterares möte med en vilsen ungdom.

Naturligtvis ska vi vara krävande medarbetare mot vår arbetsgivare. Men jag skulle också vilja se en ökad stolthet för yrket, för professionen, för uppdraget. För organisationen och kommunen.

skola2

Det är då vi sprider optimism och framtidstro bland de unga.

Snart knackar 2000-talisterna på dörren för att kliva in i arbetslivet.

Och då är det inte de sena 1940- och tidiga 1950-talisterna som är de där kloka och erfarna +60 åringarna.

Då är det du 1960-talist som bär ansvaret. Så börja öva nu på att bli den där kompetente mentorn och livserfarne. Den som sprider framtidsoptimism och arbetsglädje.

Så bygger man också en stad.

Ha en bra vecka!

 

 

Annonser

Responses

  1. Bättre balans mellan offentliga och privata arbetsutförare ger ökad effektivitet och lägre kostnader. Mer nytta för skattemiljarderna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: