Skrivet av: Pär Eriksson | maj 12, 2016

Veckan som gått – w 19

På jobbet
Vilket spännande torg vi har.

Fristadstorget14

Jag tittar ut genom fönstret från mitt arbetsrum och noterar att det idag har varit ett politiskt möte, ett företag som ihärdigt erbjuder någon tjänst till de som passerar, en frikyrkoförsamling som delar ut material, musikuppträdande, torghandel, några som spelar kort, ungdomar som strålar samman och några par som tittar varandra djupt i ögonen.

Och Pin Pointen är alltjämt ett skäl till att stanna upp och ta ett kort. Ett antal restauranger har flyttat ut på gatan.

I helgen fylldes torget av hundratals MC-åkare.

Det är ett nytt Fristadstorg som växer fram. Långt från det vi varit vana med de senaste 50 åren. Det är som att det nya Fristadstorget mer påminner om hur torget var på 1950-talet – en mötesplats. Jag tror att gamla korvkiosken ursäktar.

Och då har våren knappt gjort sitt inträde. Redan i maj har vi Springpride och Internationella matmarknaden att se fram mot.

Revision

Det är kanske ingen kioskvältare bland allmänheten men nog så viktig.

Jag pratar om kommunrevisionen. Det är en politisk nämnd som leds av en ledamot från oppositionen. Syftet är att granska kommunens förehavanden och hur ansvariga politiker och tjänstemän sköter sina uppdrag.

I en fungerande demokrati så är kommunrevisionen är del av den formella granskningen. Deras roll är att peka på brister och problem men även styrkor som kan underhållas.

Jag är fostrad i en anda där revisonen är mycket viktig och jag känner mig nöjd över att i mitt yrkesliv arbetat i tre kommuner som tar revisonen och deras arbete på allvar.

Den här veckan så hade vi just ett sådant möte där två rapporter presenterades. En om kommunstyrelsens uppdrag att utöva tillsyn av kommunens nämnder och bolag. Det kallas på kommunspråk uppsiktsplikt.

Den andra rapporten handlade om vår stöd- och serviceorganisation Konsult och uppdrag.

I båda fallen får vi både ris och ros. Och det är väl så det ska vara.

Den här veckan så härbärgerar stadshuset startskottet för det vi kallar Affärsplan Eskilstuna.

Affärsplan Eskilstuna1

Det är ett nytt sätt uttrycka och organisera samarbetet mellan kommunen och näringslivet. Istället för att prata om varandra och hur det borde vara så har vi satt oss ner tillsammans och formulerat en idé om vad vi vill med Eskilstuna.

Nu har vi en sk stämma i kommunfullmäktigesalen och därefter bildas ett antal arbetsgrupper som kommer att ansvara för konkreta förslag och åtgärder för att skapa fler jobb.

Den här veckan hade vi också besök av Regionförbundet Sörmlands nye direktör Cristine Dahlbom Nygren. Hon ersätter Göran Norberg som verkat många år i arbetet för att utveckla Sörmland.

Cristine kommer närmast från ett uppdrag i Norrtälje där hon varit ansvarig för det som kallats Tiohundramodellen som är ett samarbete mellan kommun och landsting.

Det var roligt att få berätta om Eskilstuna och det är viktigt att vår nye regiondirektör känner och förstår länets största kommun.

4-Mälarstäder5

Den här veckan så strålade också de 4-Mälarstaderna – Eskilstuna, Strängnäs, Enköping och Västerås – samman. Det här är ett viktigt och fruktbart samarbete. Det är som att alla förstår att ingen kommun är en solitär i rymden.

Vi behöver varandra och samarbetsområdena blir fler och fler. Kommunikationer, samhällsplanering, Mälaren, turism, näringsliv…bra där de fyra kusinerna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna är inte dess kommunala organisation. Eskilstuna har en egen självständig själ. En stad präglas av dess människor, föreningar och arbetsplatser. Dess stadsbild, estetik, landsbygd och natur.

En viktig del av Eskilstuna är alla dess föreningar och organisationer.

Industri

Jag blir imponerad över det mer än hundraåriga arv som till exempel Fabriksföreningen bär.

Likaså våra stora idrottsföreningar som alla är hundraåringar. Ett Guif, City eller IFK Eskilstuna. Och snart fyller Hällbybrunns IF också respektfulla 100 år.

För att inte prata om politiska partier, folkrörelser och kulturföreningar. De är en viktig del av vår stad.

Och så dessa frikyrkor som bildades under andra halvan av 1800-talet.

Under 2016 så celebrerar såväl missionsförsamlingen i St Eskilskyrkan, som är belägen i Nyfors, som baptistförsamlingen – som härbärgerar i Elimkyran på Nygatan – 150 år.

Elimkyrkan

Det är en ansenlig och respektfull tid. Båda dessa församlingar har levt med Eskilstunas utveckling från den tidiga industrialismen till dagens moderna e-samhälle. Kanske också deras predikstolar har något att berätta om vår stad.

Det vore spännande att ta del av vad budskapet har varit under dessa 150 år. Från kravfylldhet och kanske en viss kyrklig stränghet, via glädje och framtidstro till dagens ställningstagande för humanism och människovärde.

Oaktat vad vi tror på eller om vi är ateister så är de religiösa församlingarna en del av vår historia. Precis som dagens svenska kyrka, katolska, syrianska eller kaldeiska kyrkor, synagoger, moskéer och församlingar har något att berätta om vår samtid.

På hemmaplan
Om jag räknar rätt så träffar vi våra Örebrokompisar för 40:e året och tar oss i genom Eurovision. Det är också en del av familjens historia. Ett antal barn som legat under bordet och somnat till omröstningen, via hundar, barnbarn…till att vi nu sitter själva…igen.

Biblioteket1
Fortsätter med Elenor Anderssons bilder – hennes ögon och kameralins fångar något fint i vår stad 

Blev lite storvulen i veckan och berättade att jag cyklat en 3-milsrunda i helgen. Min arbetskamrat Kristina inflikade då lite ödmjukt att hon cyklar någon dag i veckan – ibland flera – fram och tillbaka till jobbet.

Och var bor Kristina? I Skogstorp eller Torshälla…nähä i en grannstad norr om Mälaren. Go for it Kristina!

Annars lyssnar jag på Small Faces. Man måste göra det ibland för att inte tappa sitt rotsystem. Vi pratar tidigt 1960-tal och det är så bra.

Ha en bra helg!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: