Skrivet av: Pär Eriksson | april 7, 2016

Veckan som gått – w 14

På jobbet
Jag uppskattar att möta Eskilstunabor, medborgare, brukare, anhöriga, föräldrar och elever.

St Eskil skola10
Snart dags igen…för mig var det 45 år sedan

Och den här veckan var det extra utmanande. Jag var inbjuden att träffa avgångseleverna på min gamla gymnasieskola St Eskil.

Det var ganska exakt 45 år sedan jag själv satt där i aulan och inte minns jag att någon kommundirektör kom och gav oss några ord på vägen…

Jag pratade om vikten av att förverkliga livsdrömmar, att lyssna på sina föräldrar, vuxna, kompisar och äldre syskon men också att gå sin egen väg i livet – att följa sitt hjärta.

St Eskils skola6

Jag pratade om vilket tufft samhälle de har att möta men också om de möjligheter livet och den nya världen ger.

Tack St Eskil för ert fina initiativ. Jag kommer tillbaka om 45 år.

Den här veckan hade kommunstyrelsens arbetsutskott möte. På agendan stod bl a avtal med Parken Zoo, årsredovisning 2015, handlingsplan för näringsliv och arbetsmarknad, plan för folkhälsa, handlingsplan för personer med funktionsnedsättning, energibesparingsåtgärder, klimatplan, stadsdelsutveckling och samlad måltidsorganisation.

Evolution1

Behöver jag skriva att det här är när en kommun är som bäst. Bredd och djup.

Det var också dags att spela in månadens podd-radioprogram Pin Point Eskilstuna.

Jag förstår att tiden är knapp och kanske valet att lyssna på ett program om en kommun känns så där.

Pin Point poddradio

Men om ni tar er tid, när ni reser, är ute och springer eller går så skulle Eva Norberg och jag kunna vara en kul följeslagare.

Jag tror att vi är den enda kommunen i Sverige som kör poddradio. Du hittar oss på eskilstuna.se

Den här veckan är det också möte med det sk Arbetsmarknadsrådet som är ett forum för Eskilstuna och Strängnäs.

Även om våra städer är lite olika till näringslivsstruktur och historia så har vi också mycket gemensamt. Ett bra samarbete där landshövding Liselott Hagberg och AF-chefen Patrik Vikström har viktiga roller.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag behöver inte upprepa men Eskilstuna har alltjämt en hög arbetslöshet. Det är som att vi inte blir av med vårt arv.

Samtidigt som vår stolt industritradition blir allt mer high-tech behöver också nya branscher och företag födas.

Carpenter

Och mitt i den här bilden växer det också upp högspecialiserade företag. Vi ser dom inte alltid. Ibland tenderar de att hamna i skuggan av de problem vi brottas med.

Jag tänker på det när vi i veckan gjorde några arbetsplatsbesök.

Carpenter i Torshälla som producerar metallpulver som förädlas och används i olje- och gasindustrin men också i vardaglig elektronik som t ex i våra Iphones.

Westermo

Jag tänker på Westermo som designar och tillverkar datakommunikationsprodukter för sk verksamhetskritiska system i fysiskt påfrestande miljöer. Westermos produkter används t ex inom transportsektorn, vattenförsörjning och energiproduktion samt i gruv -och råvaruframställning.

Jag tänker på Alvenius som tillverkar världsledande rörkonstruktioner för industrier, gruvor och bevattning. Och har ni i vinter varit i fjällen är jag säker att ni sett ett Alveniusrör som försett backen med konstsnö.

Lägger jag då till Volvo CE, Alfa-Laval, ASSA Abloy och många andra företag som verkar i Eskilstuna så är det en annan stad som växer fram på vår näthinna. Den stolta industristaden bortom siffror och utmaningar.

Det är också Eskilstuna och om det må det också berättas.

På hemmaplan
Efter lite vårbruk förra helgen så kan det vara dags att ställa fram utemöblerna hos familjen Eriksson. Eller är jag för tidigt ute…

Nästa helg är det dags för Eskilstuna United att spela årets premiärmatch. Det ska bli oerhört kul och samtidigt går vårt handbollslag GUIF in i slutspelet. Nu höjs temperaturen. Eskilstuna lever upp.

Får dock känna av fotbollens magi redan den här veckan. Sonen och jag har biljetter till Djurgårdens första hemmamatch. Tur att han föddes till Järnkamin. Bra jobb av hans mamma och stark påverkan från morbror och kusiner…

Annars lyssnar jag till Teddy Thompson. En folkrock-kille från England. Och apropå arv. Hans pappa och mamma är mina gamla favoriter Richard och Linda Thompson. Märkvärdigt…absolut.

Ha en bra helg!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: