Skrivet av: Pär Eriksson | mars 31, 2016

Veckan som gått – w 13

På jobbet
Nästa vecka startar vår enhet AMA (Aktivitet, Motivation och Arbete) ett kafé ute vid återvinningsgallerian ReTuna.

AMA
Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Marie Svensson omgiven av några av medarbetarna på AMA och Energi och miljö som planerat det nya kaféet ReTurama…fyndigt..

Efter ett svagt intresse från den privata marknaden så valde vi den här vägen. Det skapar liv och rörelse på ReTuna och det skapar också ett antal arbetstillfällen.

Blev också glad över den fina designade miljön och allt gott arbete som gjorts för att komma igång. Det här är också en kommun när den fungerar som bäst. Passa på att besöka fiket när ni är där nästa gång.

Det var träff i Nyköping för att diskutera förslaget till ny regionbildning.

Regionkarta 2016

Som läsaren minns så förslås det ett Stor-Svealand där sex län bildar en ny region – Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Dalarna och Gävleborg. Om det blir så här avgörs av politikerna inom det närmaste året.

Men vi tjänstemän kan inte sitta overksamma utan har fullt fokus att tänka på vad det kan få för konsekvenser. Nu pratade vi frågor som kanske allmänheten inte tar så stor notis om men som är livsavgörande för hur Sverige styrs och fungerar flera hundra år framåt.

Om jag säger skattesatser och skatteväxlingar, personal- och pensionsfrågor, fastigheter, bolagsfrågor, kollektivtrafik, hälso- och sjukvård, val och regionparlament så förstår vi att vi har att göra.

Och allt för att det ska bli bra för våra kommuner och ytterst medborgarna.

Mälardalen1

Ni som följer mig regelbundet vet att jag är en regionanhängare. Min erfarenhet är att ingen kommun lever i ett vakuum. Eskilstuna är en aktiv aktör i Mälardalen- och Stockholmsregionen och det får också konsekvenser.

Vi fick ett fint brev till kommunen från en av de flyktingar som bott i Parkenboendet under hösten och vintern. Det är ett fint och välformulerat brev om hur mottagandet varit och också den värme han känt från Eskilstunabornas sida.

Det ger mig energi och hoppfullhet. Jag blir också stolt över våra medarbetare som på kort varsel snabbt organiserat boende och aktiviteter för ett antal familjer.

Det är sällan våra medarbetare får höra det. Och då säger jag det…ni är så bra och visar också när en kommun fungerar som bäst.

Affärsplan Eskilstuna1

Den här veckan så träffas också Näringslivskommittén. Ni hör på namnet vad den gör.

Den här gången står bl a  initiativet om Affärsplan Eskilstuna, Munktell Science Park och vår logistiksatsning på agendan. Ett bra och tydligt bevis på att när kommunen och näringslivet går samman, pratar väl och stöttar varandra då blir det också resultat.

Affärsplan Eskilstuna

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag tittar ut genom mitt fönster och blickar ut över Fristadstorget.

Våren är i antågande och antalet flanörer, shoppare, lunchgäster, ungdomar och gamla tenderar att öka.

Fristadstorget11

 

 

 

 

 

Riksvägen rakt genom torget…det var tider

Jag har sett och levt med det här torget i decennier. Från 1950- och 1960-talets liv och rörelse, med många butiker och träkåkar som inramning till 1990- och 2000-talens känsla av ett föråldrat och överspelat torg.

Nu verkar det som att Eskilstunaborna återtar sitt torg. Sittmöjligheter, bord och stolar, torghandel, grönytor och en vattenspegel. Uppträdanden och dagliga aktiviteter under vår och sommar.

Detta utan att förlora den fina inramningen med de höga husen som väggar och ett av Sveriges vackraste stadshus i den södra ändan.

Och som att det inte var nog så ger vi oss nu på gågatan. I olika etapper ska den nu göras om och moderniseras. Några kommer att se möjligheter och några kommer att vara kritiska. Så är livet.

Borde vi inte satsa på skola, vård och omsorg i stället invänder den kloke debattören. Och frågan är rätt ställd.

Fristadstorget7

Min erfarenhet av att bygga städer är att det behövs en balans mellan en kommuns kärnverksamhet och estetik. En vacker stad skapar en känsla. En vacker stad är också ett sätt att skapa trivsel och trygghet.

Och kanske det ytterst stärker våra liv, vår skola, vård och omsorg i förvissningen om att allt är en helhet.

På hemmaplan
Det känns i luften att fotbollssäsongen snart är igång. Mer skriverier om Eskilstuna United, prat om fotbolls-EM och så säkrar sonen – som bär ett stort Djurgårdshjärta – att hans pappa har biljett till den allsvenska hemmapremiären nästa vecka.

Annars är skidorna utbytta mot cykeln. Vi får se vart det bär.

Annars lyssnar jag på norrländska bandet Nord och Syd. ”Åt helvete med allt” heter deras nya. Får balansera det med min gamla favorit Steve Forberts ”Compromised”. Kanske ingen tillfällighet att norrlänningarna är unga och Forbert 62 år. Båda behövs.

Ha en bra helg!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: