Skrivet av: Pär Eriksson | mars 27, 2016

Om att vara ensamma tillsammans och förståelsen att kraft föder motkraft

Alone together…ensamma tillsammans.

Sherry Turkle

Orden slår rakt in i mig. Tänk att två ord så dramatiskt och pedagogiskt kan summera en tidsanda.

Det är psykologen Sherry Turkle från Massachusetts Institute of Technology (MIT) som formulerar sig så träffande.

Men låt oss börja i rätt ända så att läsaren inte missförstår mig.

e-utvecklingen omformar samhället
Jag har haft ynnesten att få följa IT- och e-samhället och sett vilken fantastisk utveckling som skett från ett 1970-tal fram till nu. I samhället, i näringslivet, i den kommunala organisationen men också i våra vardagsliv.

Sociala medier1

De som känner mig vet att jag också frekvent använder alla tänkbara sociala medier för att formulera mina tankar om världen, livet och Eskilstuna.

Men det är något som skaver. Och det är där mötet med Sherry Turkle blir till kärlek och nya insikter.

Sherry Turkle2

Hon menar att våra ständigt uppkopplade liv där mobiltelefonen, läsplattan och PC gör oss klokare och uppdaterade men också mer ensamma och isolerade.

Och lyssna – hon är tuff i sina statements – vår förmåga till empati, vår förmåga att samtala håller på att gå förlorad.

Vår förmåga att koncentrera oss, att bidra, att fokusera, att reflektera utmanas.

Hon berättar om egna erfarenheter om hur deltagare på viktiga möten ägnar sig åt annat än att bidra till diskussionerna. Att svara på e-mail, vara aktiv på Facebook, twittra, besöka chat-rum eller vara on-line blir viktigare än det uppdrag man har i nuet.

Det sättet att umgås flyttar också in i våra vardagsrum och i publika miljöer.

Sherry Turkle1
En generation som växer upp med en ny logik

Hon förstår vikten av att utveckla tekniken inom vården och omsorgen men varnar också för robotar som inget vet om livet, döden eller ensamhet. Eller har någon favoritförfattare eller fotbollslag de brinner för skulle jag tillägga.

Jag är inte naiv. Jag förstår att vi är mitt uppe i en utveckling som är fantastisk och bryter ny mark. Jag tror att vi bara är i början av något.

Kraft föder motkraft
Men mitt i den glädjen är det viktigt att lyssna på en annan röst. Någon som säger något annat.

Sherry Turkle menar att teknikens utveckling bara kan ha ett långsiktigt syfte – att förbättra den verkliga verkligheten. Att göra samhället, livet och oss själva lite bättre.

Ensamhet

Och det är där det skaver. Om utvecklingen sker på bekostnad av förmågan till empati, till förmågan att samtala så är vi ute i svårigheter.

Och kanske det är det Turkle menar. Vi skapar en ny personlighet, en ny människotyp som kanske förlorar lite av sin autenticitet, sin äkthet.

Så har förvisso historien alltid fungerat – vårt inre förändras.

Medeltidsmänniskan skilde sig från bondesamhällets människor. Precis som industrialismen födde inte bara andra samhälleliga förutsättningar kring produktion och normer utan också andra psykologiska förutsättningar av hur det var att vara människa.

Det som i det förstone är yttre faktorer blir till inre psykologiska mekanismer om hur det är att vara människa. Tänkandet om livet och dess villkor förändras.

Turkles forskning och tes är att det i dag finns en fara att vi blir ensamma solitärer skilda från sammanhang och kollektiva visioner och drömmar.

För att uttrycka sig på psykologers vis – personligheten frigörs från jaget. Verkligheten blir ett fönster i telefonen eller läsplattan.

Sherry Turkle3

Gilla-knappar och snabba korta kommentarer ersätter ögonkontakt och fördjupade samtal. Eller för att travistera 1600-tals filosofen René Decartes – ”jag delar alltså finns jag”.

Hat och hot på nätet ersätter verkliga motsättningar och spänningar som annars löses genom kompromisser, förståelse och inlyssnande av vad andra tycker och tänker.

Och verklig kärlek och omtanke till sin nästa ersätts av drivkraften av att få rätt, att trycka till någon, att ironisera eller att baktala.

Att träna ensamhet
Till och från blir hon filosofisk i sitt resonemang och menar att den ständigt uppkopplade människan är rädd för ensamhet.

Hon menar snarare att ensamhet är en viktig ingrediens i mänskligt liv. Att vara människa. Och att vi behöver öva på det. Det är i ensamheten vi möter oss själva som de personer vi är.

Sherry Turkle4

Sherry Turkles resonemang kan lätt avfärdas med att hon skulle vara teknikfientlig, att hon inte tillhör ungdomsgenerationen, att hon inte förstår samhällets lagbundna utveckling.

Men om det är någon som stått upp för och sett teknikens möjligheter så är det Turkle i sin forskargärning på Massachusettes.

Det är kanske också därför vi ska lyssna på henne. Hon har något att säga till oss kring en fråga där vi annars lätt blir fartblinda och tappar vår förmåga att tänka efter.

Kraft föder motkraft. En tendens döljer en annan.

Tack Sherry Turkle för att du fick mig att inse det.

Och i paradoxernas värld – vill du lyssna på henne ”live” så finns det en alldeles utmärkt Ted-föreläsning på ca 20 minuter. Sök på You Tube.

Och ni delar väl den här krönikan?

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: