Skrivet av: Pär Eriksson | februari 28, 2016

Om att bygga staden, vår historia och vikten av en ny berättelse

Jag har betonat det tidigare.

Världen 2016

Vi skriver vintern 2016 och världen och samhället är onekligen under prövning.

Krig, terror, flyktingströmmar och allvarliga spänningar på den internationella arenan kombineras med ett svagt parlamentariskt läge, stort flyktingmottagande och en debatt om omprövningar av grundfundament i det som brukar kallas den svenska modellen i vårt eget land.

På lokal nivå brottas många kommuner alltjämt med en hög arbetslöshet och nya utmaningar som handlar om att välkomna och integrera många nya barn, ungdomar och familjer i vårt samhälle.

Och samtidigt så finns det så många möjligheter och i det arbetet är samhällsbyggarna i bred mening en viktig aktör.

Eskilstuna torget

Mitt i utmaningarna så ges ett utmärkt tillfälle att bygga den nya moderna staden.

Att förstå sin historia
Det kan låta storvulet och ambitiöst i en kommunal vardag som handlar om konkreta frågor som att hitta lokaler och mark för boende och skola, detaljplaner, bygglov och bostadsbyggande eller infrastruktur för vägnät och smarta energilösningar.

Men mitt i den vardagen behöver varje klok och eftertänksam stad och ort tänka efter.

Eskilstuna Rådhusbron

Eskilstuna är en fin och traditionsrik industristad. Här har vi producerat i mer än 400 år. På 1800- och stora delar av 1900-talet formligen ryker det ur skorstenarna. Våra pappor har jobb och våra mammor är på väg ut i arbetslivet.

Vi barn ges möjlighet till utbildning och gamla dragiga träkåkar med utedass ersätts av modernitet. Vi skriver ett 1950- och 1960-tal fullt av möjligheter.

Men våra industristäders höjdpunkt var också nådd på 1970- och 1980-talet. Varvs-, stål och tekoindustrins kris följdes av den tillverkande- och fordonsindustrins kris på 1990-talet.

Eskilstunax

Vårt eget Eskilstuna förlorade nästan 10 000 arbetstillfällen. Det är nästan svårt att skriva. Staden tappade inte bara jobb och befolkning utan också framtidstro och optimism.

Att hämta tillbaka energin och en positiv utveckling tar nästan 30 år. Och nu står vi där. Befolkningen ökar igen, optimismen kommer tillbaka, jobben återvänder om än inte med samma innehåll.

Det som i det gamla Eskilstuna karaktäriserades av fabriker, manliga yrken, röda traktorer, knivtillverkning, IFK Eskilstunas herrlag i fotboll och Towa Carson ersätts av high-tech, gula hjullastare, Science Park, Mälardalens högskola, popgruppen Kent och Uniteds damlag.

4-Mälarstäder2

Att vara en del av Sörmland ersätts av ett Eskilstuna som blir en allt starkare del av Mälar- och Stockholmsregionen.

En stad på väg att återhämta sig
Det är naturligtvis en förenklad beskrivning men ger en vägledning om hur städer och orter genomgår förflyttningar både mentalt, estetiskt och fysiskt.

När vi nu skriver 2016 så ser vi en stad som delvis återhämtat sig. De stora strategiska satsningarna som bildar klangbotten i den förändringen är kommunikationerna och högskolan.

Det kan tyckas som en trivial insikt. Men samhällsbyggande handlar om att fånga de stora avgörande frågorna.

Tåg Forspark

Svealandsbanans tillblivelse i mitten av 1990-talet förändrade Eskilstuna lite symboliskt från en fredag till en måndag. Det som tidigare tog 90 minuter för att t ex åka till Stockholm tar nu ca 60 minuter och inom några år 40-45 minuter.

Pendlingen ökar från något tusen till dagens ca 6 500. Unga människor ges möjlighet till utbildning men kan ändå bo kvar på sin hemort. Våra företag, högskola och kommun ges möjlighet att attrahera välutbildad arbetskraft.

Att en industristad som Eskilstuna blir värdkommun för en högskola är den andra helt avgörande frågan.

Mdh2

Om jag berättar att nästan 60% av alla Eskilstunabor som har en eftergymnasial utbildning har fått den från Mälardalens högskola och att högskolan är ett av de lärosäten i Sverige med högst andel studenter från sk studieovana hem så förstår vi vilken betydelse en högskola spelar för en stads utveckling.

Samhällsbyggande handlar inte bara om att se de stora strategiska utvecklingslinjerna utan också att vara drivmotorer i det vardagliga byggandet av staden. Idag har bilden av den kanske lite slitna industristaden en annan fräschör än vad vi vant oss med.

Parker och grönområden samsas med en förnyad citykärna, nytt torg, nya moderna bostäder, nytt badhus och en kommande sportarena. Och – håll i hatten – min bedömning är att det byggs en ny högskola de närmaste 20-25 åren i Sverige – och det sker i Eskilstuna.

Människorna…människorna
Och människorna. Naturligtvis människorna. Jag har under snart 40 år verkat i tre stora städer – Örebro, Västerås och nu i min hemstad Eskilstuna. Tre städer som alla genomgått stora förvandlingar.

Jag har aldrig mött ett sådant tätt samarbete mellan vår stadsbyggnadsförvaltning, vårt kommunala bostadsföretag och energibolag och våra skolor, sociala-, omsorgs, kultur- och fritidsverksamheter.

Jag har aldrig mött sådant tätt samarbete med fastighetsägare, föreningar och boende som nu.

Basket

Det är för dom vi bygger staden – Eskilstunas flickor och pojkar

Det är samhällsbyggande när vi skriver vintern 2016. Det är så hoppfullt.

Det är också det som är motkraften till den värld som upplevs vara i obalans med sig själv.

Det är så vi formar en ny framtidsvision om vår stad.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: