Skrivet av: Pär Eriksson | december 28, 2015

Julpärspektiv IV 2015

”Några kacklar, andra lägger ägg”.

Fröken Friman

Det kan bli en klassisker. Det är den lite strama Emmy som tycker att det pratas mycket men att det inte händer så mycket.

Jag tittar på julens mest sevärda TV-serie om ni frågar mig – ”Fröken Frimans krig”.

Vi skriver 1906 0ch riksdagen har precis röstat ner en motion om kvinnlig rösträtt. Den allmänna motiveringen var att män styrs av förnuft medans kvinnor styrs av känslor.

Vi pratar drygt hundra år sedan i Sverige och något som alltjämt driver många samhällen i världen – kvinnans underordning.

”Fröken Frimans krig” är – mitt i sitt berättande och fina skådespeleri – en alldeles utmärkt historie- och samhällskunskapslektion om människors längtan efter att förverkliga drömmar om rättvisa. Att förbättra världen.

Men serien är heller ingen ytlig berättelse som staplar paroller och skriver oss på näsan.

Istället får vi följa en grupp kvinnor i en slags vardagskamp för kvinnors rättigheter.

Fröken Friman1

Deras matvarubutik – kooperativet Svenska Hem – får bli en bild av det nya samhället som förvandlar inte bara kvinnans ställning utan också synen på relationer, vänskap och kärlek och till och med lite svensk utbildningspolitik.

Jag tänker på det här när jag betraktar dagens värld. Det är som att det finns en inbyggd själslig drivmotor i oss människor – en längtan efter något bättre.

Det kanske det är det som är att vara människa. Att inte nöja sig, att inte böja sig även när vinden visar stormstyrka.

Och det är kanske där vi kan mäta oss. Om vi känner en längtan att göra gott, både för oss själva, för vår familj och för andra vi inte känner det är då vi är människa inför oss själva och inför vår övertygelse – oaktat om den ikläder sig humanistiska, etiska, politiska eller religiösa förtecken.

Längtan efter att  förändra sig själv, sin omgivning, sitt kvarter, sin stad, sitt jobb, sitt land eller en hel värld.

Och kanske livsvisdomen – kanske något präktigt från en +60-årig man – är att livets själva mening är just förändring. Att förverkliga livsdrömmar.

Men då kanske det allra första uppdraget vi har är att för sig själv förmulera den där drömmen. Att göra klart för sig själv vad det är för liv jag vill leva de här korta åren på jorden.

Väljer jag att passivt se på, klandra, söka fel och brister eller än värre hata och hota, misstänkliggöra…eller väljer jag att se den andres goda intention, vattna det som växer, bli något mer förlåtande och nyfiken på andra.

Fröken Friman2
Maria Kulle – hon blir bara bättre och bättre –  spelar Emmy Sjunnesson kokerskan som blev föreståndarinna för Svenska Hem

”Några kacklar, andra lägger ägg”…säger Emmy som själv inte är så övertygad över tingens ordning.

24 maj 1919 röstade riksdagen igenom allmän och lika rösträtt.

Bra jobbat där fröken Friman.

TV-serien bygger på en verklig händelse som kretsar kring pedagogen Anna Whitlock och Svenska Hem.

Att Whitlock och hennes engagemang sedan får en stark koppling till formandet av de första idéerna om ett modernt socialt arbete i Sverige är kanske ingen slump.

Men den berättelsen får anstå. För den vetgirige finns Monika Björk och Eva Kaijsers bok ”Svenska Hem – en passionerad affär”.

Ha en god fortsättning!

 

 

Annonser

Responses

  1. Får se när alla som är folkbokförda i Sverige får rösträtt. Det kanske kommer dröja ytligare 100år.. Vem vet.

  2. Hej Jesper!
    Eller också dyker det upp nya fröken Friman….

    Ha det bra 2016!
    Pär E

  3. Gott Nytt År Pär! För den vetgirige och merkunskapande kan jag tipsa om Fogelstadgruppen som hade sin hemvist på Julita gård i Södermanland. En grupp som såg till att kvinnorna förbereddes inför att de fick plats i de beslutande församlingarna, då det fått rösträtt. Siri Derkert har blästrat in deras historia i betongen på Östermalms T-banestation. På Julita gård hölls sommarkurser och en lantbrukarkvinna skrev i sin utvärdering; ”Jag cyklade hit som ett ingenting och härifrån som en hel människa!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: