Skrivet av: Pär Eriksson | december 6, 2015

Om de unga kvinnorna, en pappa och vikten av att bli en vuxen och ansvarsfull man

”Har nog aldrig riktigt fattat hur det är att vara pappa
hade aldrig någon själv som kunde visa vägen fram.
Han var aldrig bra på livet.
Han var aldrig riktigt där.”

Joel Alme

Jag lyssnar på Göteborgaren och musikern Joel Alme. Jag har genom åren gillat honom. Han har ett eget tilltal. Alltid sann och autentisk. Hans texter och melankoli berör mig.

I veckan skulle min pappa ha fyllt 104 år. Det säger också en del om hur gammal jag hunnit bli.

Jag tror att många av oss 1940- och 1950-talister – kanske också en del av 1960-talisterna – känner igen sig. Pappor som ville så väl, pappor som jobbade hårt för att försörja familjen och göra rätt för sig.

De försökte verkligen i ett nytt industrisamhälle som de inte riktigt kände igen från sin egen uppväxt. Kriget var slut och nu skulle det bildas familj och byggas samhälle.

Far och son1

Men också pappor som hade långt till känslor och kramar och kanske lite för nära till alkoholen.

Och tack till alla mammor som stod ut, balanserade och jämkade. Och tack till alla kvinnor i våra liv som också lärt oss att bli män. En mamma, en syster, en dotter, en arbetskamrat, en svärdotter, en hustru.

För det slår mig vilken resa vi män fått göra under några korta decennier. Att på djupet ompröva vår attityd och det vi lärt oss.

Esklistuna United

Vilket feminismprat invänder någon kritisk läsare. Ja, kanske. Men vad är alternativet? Att fortsätta att bygga ett samhälle och ett arbetsliv där kvinnor diskrimineras eller inte blir lyssnade på beroende på kön.

Den tiden är förhoppningsvis över om vi ska bygga ett modernt samhälle.

Kvinnornas ställning stärks
Och det är dags – om vi inte redan gjort det – att förstå att det är de unga kvinnorna som går i bräschen i dagens värld.

De fyller kanske ännu inte de politiska församlingarna, styrelserummen eller byråden runt om i världen.

arabiska våren

Men det är de unga kvinnorna som gick ut på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren, på Majdantorget i Kiev eller förra hösten på Hongkongs gator och utmanade den kinesiska regimen.

Det är de indiska kvinnorna som samlar sin röst mot sexuella övergrepp och våldtäkter. Det är de unga kvinnorna som reagerar mot uråldriga traditioner av könsstympning och sexhandel.

Det är kvinnorna som slåss för vacciner och mediciner mot diareer, uttorkning, malaria och Aids. Det är de unga kvinnorna som kräver rätt till utbildning och bildning.

Tillsammmans

Och vi män behöver förstå att det här också berör oss. Det handlar om våra mammor, systrar, fruar och döttrar.

Kvinnornas arbete för en bättre värld är också ett arbete för oss män – för demokrati och humanism.

Att bygga ett modernt samhälle
Politiskt korrekt? Ja, det är kanske politiskt korrekt – vad det nu är för fel med det – men vad är alternativet?

Att hålla tillbaka kvinnor känns som ett omodernt och unket system som håller oss människor tillbaka.

Om det argumentet inte biter så använder jag gärna det ekonomiska. Samhällen som bygger på jämställdhet kommer nästan lagbundet att utvecklas.

Lycka till med det gamla systemet som håller människor tillbaka beroende på kön, ålder, social- och etnisk tillhöriget, sexuell identitet, hudfärg eller religion. Resultat kommer ofrånkomligen att bli ekonomisk stagnation.

Far och son2

Men allt börjar också med vår förmåga att vara män att se upp till. Gärna tuffa och manliga – men på ett nytt sätt.

I den tid vi nu lever i med stora sociala spänningar och umbäranden, krig, terror och flyktingströmmar krävs män som tillsammans med kvinnorna kliver fram och visar vägen. Framförallt inför våra barn.

Våra barn behöver föredömen
Våra barn behöver pappor, en morfar och farfar, en idrottsledare, en körledare, en lärare, en fritidsledare, en socialarbetare som står för något. Någon att ta spjärn mot.

De behöver möta män som är trygga och mogna. De behöver pappor som kan prioritera både idrott och kultur. Som både gillar Manchester United, Guif och värnar skolan, biblioteken och läsandet. De behöver män som både kan vara tydliga och raka och samtidigt kärleksfulla.

Lararinstruktion

Män som visar att de står för något annat än sexinviter på nätet och sexuella anspelningar på jobbet eller i vardagslivet. Män som gillar fotboll men som visar att vi är mer än fotbollshuliganer.

Män som gillar motorcyklar men som står för något annat än vad vi brukar läsa om. Män som är något annat än politiska och religiösa extremister som lever med och i våldet och hatet. Våra barn behöver andra föredömen.

Far och son5

Män som är något annat än företagsledare som skattefifflar eller politiker och kommunala chefer som tillskansar sig fördelar.

Män som lever budskapet och vi kan öva varje dag på att vara människa. Vi har aldrig varit viktigare än nu när världen och samhället skälver. Att stå rak i ryggen eller som Joel Alme sjunger;

Aldrig någonsin fick du se mig stå med ryggen rak i vinden,
jag var alltid ur balans när du fångade mig.
Men jag vill att du ska veta att du var allt för mig.

Grattis på födelsedagen pappa. Du försökte. Jag tar vid och bär vidare till dina barnbarn och barnbarnsbarn. De hälsar även om de yngsta inte hann träffa dig.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Blir glad av att läsa dina reflektioner.
  Tycker speciellt om andemeningen att utvecklingen av mansrollen inte är ny för vår generation. Den har alltid pågått. Och har speglat samhällets förändringar.
  Mellan raderna ser jag en acceptans och en förlåtande inställning mot våra tidigare genarationer. Som kanske inte nådde ända fram. Och ett erkännande; ni försökte.

  Det handlar om att inkludera. Och om att vara tillåtande – inte dömande.
  Ett inkluderande förhållningssätt låter oss själva växa. Det är när vi inkluderar bilden av att värna kulturen i bilden av mannen som mannen tillåts växa.

 2. Tack för dina rader Daniel.
  Ja du läser andemeningen rätt. Varje tid har sitt sammanhang och förståelse.

  Ha det bra!
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: