Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 11, 2015

Om ett par skor, en paradoxal värld och vikten av en framtidsvision

I veckan  så arrangerade Lärarförbundet ett både pedagogiskt och spektakulärt event.

skor

De hade samlat 650 par skor på vårt Fristadstorg för att åskådliggöra att det inom några år behöver rekryteras dryga sexhundra pedagoger inom skolan i Eskilstuna.

Mitt bland samtalen och diskussionerna samlas ett antal personer som frågar om de får byta sina trasiga och slitna sommarskor mot någon av de 650 paren.

Världen i en bild
I en bild – i ett starkt koncentrat – fångar den här händelsen som utspelade sig mitt framför våra ögon läget i världen och det svenska samhället.

lärare3

Önskan om att kunna erbjuda 650 akademiker arbete i skolan, att locka de unga att välja läraryrket, att bygga det nya och moderna Eskilstuna. Var så god – här finns arbete.

Och så kontrasten – några utan det svenska språket och utbildning – som behöver ett par skor.

Jag berättar inte det här för att klandra eller ställa någon till svars utan mer för att begripliggöra, skapa förståelse för de paradoxer vi har att hantera i denna tid när vi skriver hösten 2015.

miljö och klimat

För vem ska vi klandra – samhället, politikerna, skolan, EU, de fattiga eller oss själva?

Min erfarenhet är att vi är fostrade i att hitta syndabockar, ansvariga eller några ”som borde”…

Det är som att det skänker oss – åtminstone tillfälligt – någon form av lättnad i våra ibland plågade hjärtan.

Att se sammanhangen
Det kan låta bryskt men svaret finns ofta i oss själva. Att se problemen och misären utan att bli ångestfyllda. Att se orsakssammanhang och vad som skapar social orättvisa.

Krig

Vi står mitt i en av de största flyktingkatastroferna i modern tid. Det påverkar världen, det påverkar Europa, Sverige och Eskilstuna.

Och framförallt påverkar det alla enskilda, barn, ungdomar och familjer som tvingas fly från bombingar, terror och barbari.

Jag har stor förståelse för att detta nya läge skapar missmod och pessimism. Vi ser inget slut på krigen. Militäranalytiker pratar om att vi i sämsta fall har ett pågående krig flera år framöver.

jordglob

Och än värre – risken att ytterligare länder faller samman.

Mitt syfte är inte att ge mig in i utrikspolitiken eller försöka ge intrycket av att jag har svaren eller några djupa insikter i dessa frågar.

Vikten av mogna och stabila vuxna
Mitt fokus handlar snarare om oss själva och vår roll som chefer och medarbetare.

Det finns plats för eftertänksamhet men inte för missmod. Det finns plats för kritiska och oroliga röster men inte för skuldbeläggning.

Det är nu vi behövs – barnskötare, lärare och fritidsledare, sjuksköterskor och undersköterskor, kulturarbetare och socialarbetare, vaktmästare och fastighetsskötare. Som mogna och reflekterande vuxna som hjälper och stöttar varandra.

Eskilstuna ån3

Mitt i svårigheterna – tex att vi nu har ett ansvar att ta emot många ensamkommande barn och ungdomar – behöver vi också formulera en framtidsvision.

Många av de som nu kommer till Eskilstuna kommer att bli Eskilstunabor. De ska involveras och integreras i vår stad.

De ska gå i våra skolor, välkomnas i våra idrottsföreningar och som vuxna bli en del av det nya Eskilstuna, på våra arbetsplatser, i våra företag.

Jag ser ingen annan väg. Annars så kommer vi att bygga en stad fylld av spänningar, misstänksamhet och social orättvisa.

Målet måste vara att de 650 par skorna om några år också fylls av pedagoger som idag är ensamkommande barn som precis idag, den här veckan och månaden kommit till vår stad.

Så ser en demokratisk och humanistisk väg ut.

Vi har allt framför oss och vilken väg vi tar avgörs nu av dig och mig. Och vår förmåga att se den andres goda intention och förmå samarbeta och hjälpa varandra än mer.

Så bygger man moderna organisationer och städer 2015.

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: