Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 4, 2015

Om ett nytt läge, godhetens revansch och vikten av att ge motbilder

Ibland fascinerar språket. Smaka på godhetens revansch.

godhet

Läs gärna om det – godhetens revansch. I två enkla ord fångar det en stämning, en riktning, en förflyttning.

Det är författaren Eva-Lotta Hultén som i en DN-artikel beskriver att det sveper en våg av empati genom Europa och en stark vilja att hjälpa människor på flykt.

Är vi så dåliga…
Jag tänker att vi de senaste decennierna matats med analyser och bilder av hur dåligt det svenska samhället är på integration.

arbetslag

Läsaren tycker kanske att jag överdriver något och målar en dyster bild men så känner jag. Och för att vara tydlig – det finns mycket genom åren som skulle kunnat göras bättre. Framförallt vår förmåga att öppna upp för jobb och studier.

Men – och det är det som är min poäng – vi har matats med rubriker om hur dåligt det svenska samhället är på att ta emot flyktingar och nya svenskar. Ytterst politiker, företagare, föreningar, organisationer, skolan, kommuner, arbetsförmedlingen men även du och jag.

Till slut blir vår självbild så naggad i kanten att vi börjar tro på det.

Krafter som vill att det inte fungerar
Men låt oss stanna upp där en stund och reflektera. Vad är det för krafter som driver den här självdestruktiva bilden och berättelserna?

kasam1

Finns det ett syfte som vi i det förstone inte riktigt ser? Genom att ständigt peka på hur dåliga vi är och hur dåligt integrerade våra invandrare är så skapas också ett ”vi och dom”.

Och framförallt så skapas en samhällsatmosfär som understödjer känslan av att vi klarar inte mer – nu får det vara nog med invandrare. Vi är ju ändå så dåliga på mottagande.

Tänk om det är så att Sverige genom stora delar av 1900-talet varit en generös och humanistisk nation. Att svenskarna bär en öppen och god tradition av att ta emot människor.

Från andra världskrigets judar, norrmän och balter. 1960-talets jugoslaver, finnar och italienare. 1970-talets latinamerikaner, 1980-talets  syrianer och kurder, 1990-talets människor från Balkan till 2010-talets somalier och syrier.

lärare2

Tänk om det finns andra berättelser än om misslyckad integration, hög arbetslöshet, bilbränder och skottlossningar som i retoriken av främlingsfientliga krafter ofta sammankopplas med invandring.

Det är dags att börja ge motbilder. Och Eva-Lotta Hultén sätter fingret just på vad som är den starka och drivande kraften i dagens Europa och än tydligare i Sverige – godhetens revansch.

Vikten av nya berättelser
Revansch kan betyda vedergällning och hämnd men också upprättelse.

Och det är kanske där vi ska börja. Återupprätta vår historia om ett land som är öppet och tolerant. Återupprätta viljan att hjälpa och stödja människor på flykt. Återupprätta berättelserna om allt det goda som skapats av att Sverige ses som ett demokratiskt och humanistiskt land.

Sommar 2015e

Återupprätta vår självkänsla – både bland oss som är födda här och de som flyttat hit – att vi duger, att vi är på väg att bygga ett välfungerande samhälle tillsammans.

Detta utan att för en sekund trycka undan problem och svårigheter. Eller att ställa krav på andra länder att bidra. Och ytterst naturligtvis arbeta för att få slut på krigen och terrorn.

Men det är dags att göra upp med den destruktiva självbild vi byggt upp och som vi alla är ansvariga för.

Det är dags för godhetens revansch där vi är extremt tydliga vad gäller synen på grundläggande demokratiska och humanistiska värderingar. Oaktat om det rör sig om islamofobi, judehat, våldsbejakande extermism eller ifrågasättande av jämställdhet, barns rätt eller demokrati.

Stora utmaningar
60 miljoner människor i världen är idag på flykt från sina hem. Bort från diktatur och rörelser som drivs av barbari och terror.

Internet

En del av dessa flyktingar vänder sig mot Europa vilket påverkar Sverige och Eskilstuna.

Jag blir imponerad över det arbete som nu görs i vår egen kommunala organisation. Varje vecka tar vi emot ensamkommande barn och ungdomar.

Snabbt har vi klarat av att ta fram boenden och skola. Och trycket fortsätter. Jag blir stolt över att vi har chefer och medarbetare som är så totalt fokuserade på att lösa läget. Prata får vi göra sedan.

Och jag blir imponerad över alla dessa familjer som öppnar upp sina hem just nu i Eskilstuna. Ni betyder så mycket.

Och alla frivilliga som bidrar – organisationer och enskilda. Inget bidrag, ingen arbetsinsats är för liten.

Flyktingguide

Idag har vi mer än 1400 (!) språk- och flyktingguider i Eskilstuna som tar sig an en flykting. Människa till människa. Jag blir så varm i hjärtat.

Och alla dessa barn och ungdomar…att dom orkar. Vilken energi och kraft det finns där. Används den rätt så blir det en fördel för det framtida Eskilstuna.

Det är nu vi ställs på prov. Långt från allmänna diskussioner, ”gilla-knappar” eller en raljant hat och hotkultur.

Vi prövas som människor. Eskilstuna prövas.

Och det är precis här vi kan leva godhetens revansch och visa att vi inte är så dåliga och att våra nya svenskar inte är en belastning.

Det är så man bygger moderna samhällen och moderna städer. Tillsammans. Det finns en hoppfullhet bakom de tragedier som nu utspelas i världen.

Den hoppfullheten växer i takt med att vi gör upp med bilder och berättelser om en misslyckad integration. Det är dags för motbilder – godhetens revansch.

Ha en bra vecka!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: