Skrivet av: Pär Eriksson | september 13, 2015

Om en ny värld, komplexitet och vikten av emotionell stabilitet

Ni som läser mig med viss regelbundenhet vet att jag ofta återkommer till begreppet komplexitet.

Komplexitet

Många gånger så definierar vi kanske ordet lite mer vardagligt som svår eller invecklad. Och det finns nog fog för att ordet används så men egentligen betyder komplex snarare sammansatt.

Att jag fascineras av komplexiteten handlar om att jag ser en värld, ett samhälle och en utveckling som blir allt mer sammansatt, allt mer svårtolkad.

Vi ser det också i yrkeslivet. Professioner, kompetenser och kunnande flätas samman på nya sätt. Tidigare linjära samband – a leder till b – ersätts av cirkulära rörelser där a inte bara påverkar b utan rubbar också x, y och z – som ingen i det förstone kunnat förutse.

Internet

En ny utvecklingsström
Teknikens utveckling, kommunikationer, ett världsomspännande internet och en tydlig rörelse in mot städerna – numer bor mer än 50% av världens befolkning i städer och utvecklingen ser inget slut på den stora folkomflyttningen – är huvudingrediensen i den här utvecklingen.

Lägg då till att vår tid också karaktäriseras av stora geografiska folkomflyttningar från syd till nord. Från fattiga områden med låg framtidstro till rika och mer väletablerade samhällen. Människor söker med rätta demokrati, en välfungerande ekonomi och välstånd.

Samtidigt blir allt öppet och genomskinligt. Ingen undgår något vid något tillfälle. Allt finns att tillgå i en gränslös värld.

Vi kan ha olika värderingar i om vad som är bra och dåligt i den här utvecklingen.  Men ytterst är det den här rörelsen, den här utvecklingen som vi bevittnar i dagens värld. Oaktat om vi analyserar flyktingströmmar, dagens krig och terror, läget i EU som bl a accentueras i diskussionerna kring Grekland, nya utmaningar i de ekonomiskt starka Kina, Japan och Usa så är de resultat av de nya läget i världen.

Det är viktigt att förstå det. Annars bli olika händelser och skeenden obegripliga. Kanske vi utan förståelse ropar på enkla lösningar, ägnar oss åt nostalgi att allt var bättre förr eller till och med ifrågasätter det humanistiska och demokratiska samhällets möjligheter att lösa dagens frågor.

miljö och klimat

Och då har jag inte ens nämnt de stora globala miljö- och klimatfrågorna och de utmaningar världen står inför.

Samtidigt växer motkrafter. Kvinnorna världen över kliver in samhällslivet på ett nytt sätt och kräver med rätta makt och inflytande.

Utbildningens kraft går inte att hålla emot. Inte ens för IS- eller talibaninspirerade regimer. Barn och unga världen över ges oanade möjligheter att forma sina liv. Det är så positivt.

Det är precis mitt i det här resonemanget, mitt i de här möjligheterna men också mitt i de här spänningarna och motsättningarna vi lever och ska agera.

Förmågan till samarbete
Det är då det krävs en sjusärdeles förmåga att reflektera, att lyssna, att ta in. Världen har aldrig någonsin varit så beroende av människor som förmår samarbeta, som förmår se helheter, som förmår se komplexiteten – att livet och världen är så sammansatt och ömsesidigt beroende av varandra.

etik

Det är lätt – vi är människor – att möta den här tiden vi lever i med sökandet av rätt och fel, att utgå ifrån sina egna behov, sin egen världsbild. Sociala medier är en källa till kunskap och framåtskridande men också till rena vansinnet där hatet och oförsonligheten tillåts dominera samtalet.

Det möjligt att läsaren tycker att jag blir för högtravande, för seriös men i det lilla – om hur vi utvecklar en stad och vår verksamhet – så krävs ett utvecklat ledar- och medarbetarskap som förstår det som sker i världen och samhället.

Konkret så behövs ett resonerande och reflekterande ledar- och medarbetarskap som vattnar det som växer, som ser den goda intentionen hos andra. Jag vill att vi tillsammans utvecklar våra arbetsplatser till forum som ser som sin huvuduppgift att hjälpa och underlätta för andra. Som inte klandrar, kritiserar och ser bristerna ”hos andra” utan att samtidigt ta itu med sitt eget.

Ledarskap4

Jag vill se chefer och ledare som är emotionellt mogna, som kan ta emot kritik och klarar att möta ångest och oro.

Detta sagt inte bara för att jag tror att vi då också utvecklas som människor utan jag tror att det är vårt enda sätt att möta den nya världen, den nya samtiden.

Och så spännande att få vara aktiv och påverka. Att få vara människa och med i en gigantisk omvandling inte bara av min vardag utan av en hel stad, en hel region…törs jag skriva…en hel värld.

Så enkelt och så komplext är det. Så sammansatt är det.

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Tack Pär, det är alltid så inspirerande att läsa dina inlägg.

 2. Tack Eva.

  Din uppmuntran sporrar.

  Ha det bra
  Pär E

 3. Mycket tänkvärt och kloka ord i en tid i förändring och som aldrig kommer tillbaks.

  • Tack för din kommentar Lars.
   Allt gott 2016!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: