Skrivet av: Pär Eriksson | september 10, 2015

Veckan som gått – 37

På jobbet
Om någon för bara några år sedan hade förutsett att kommunerna kommer att arbeta med frågor som rör grov organiserad brottslighet, religiös extremism, än mer fokus på ensamkommande flyktingbarn och EU-medborgare som tigger så hade jag inte trott det.

miljö och klimat

Det säger också något om läget i världen och läget i vårt samhälle. Det visar också den betydelse en kommun har. Med rätta förväntas en kommun agera och vara en positiv kraft i att skapa ett gott samhälle.

Den här veckan arrangerades en konferens i Eskilstuna kring temat om våldsbejakande extremism.

Mona Sahlin

En av talarna var regeringens samordnare Mona Sahlin men också en av Sveriges mest välmeriterade Syrienkännare – Eskilstunafostrade Aron Lund.

Det slår mig vilka svåra frågor samhället har att hantera. Samtidigt som vi bör visa en öppen hand mot enskilda unga människor så måste vi tydligt markera var det demokratiska och humanistiska samhället står i förhållande till våld och extremism.

Det var bl a det som diskuterades under den här temadagen. Det finns nu också ett bra initiativ – det sk Eskilstunabrevet – som moskéerna arbetar med som ett led i att stärka det goda demokratiska arbetet.

Vi är nu igång med de sk dialogsamtalen där tjänstemannaledningen träffar respektive förvaltningsledning för en genomgång om hur året varit och vad vi har kvar att lösa.

Ledarskap5

Överlag är det bra samtal. Jag blir alltid både glad och stolt över allt gott som görs i den kommunala verksamheten. Tusentals medarbetare som gör viktiga insatser dagligen.

Samtidigt sliter vi med svåra frågor. Vi ser en tendens att några barn och ungdomar inte mår bra. Deras liv präglas av social osäkerhet och ett destruktivt liv med droger, kriminalitet och ibland att vuxna kapitulerat i sitt ansvar.

Det sker mitt framför oss – kanske inte alltid synligt och öppet för den som är ovan – men desto tydligare för lärare, fritidsledare och socialsekreterare.

Change

Men en anledning varför en kommun finns är bl a att arbeta intensivt för att möta det här. Det är därför vi finns. Och vi får aldrig misströsta även om det ibland gör ont.

I veckan träffades kommuncheferna och tjänstemän från de sk 4-Mälarstäderna – Enköping, Strängnäs, Eskilstuna och Västerås.

Det här är ett riktigt bra samarbete och alla kommunerna tar det här på allvar. Nu har vi ringat in de viktigaste samarbetsområdena och börjar hitta varandra i konkreta samarbeten kring t ex näringsliv, kommunikationer, turism och bostadsbyggande.

Jag trivs som allra bäst när jag får möta medarbetare. Den här veckan var jag inbjuden till att träffa arbetslaget på Bynäsvägens boende för personer med funktionsnedsättning.

Jag blir imponerad både över det engagemang och den kunskap medarbetarna bär på. Det här är också en del av en kommuns själ. Inte alltid i fokus i media eller på våra egna informationssajter – men ack så viktiga.

Tack hela gänget på Bynäsvägen för att ni gav mig energi.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag blir glad att vi sakta men säkert tar oss framåt när det gäller företagarnas förtroende för den kommunala organisationen.

Inte för att rankingar i sig själv är så viktiga…eller kanske…utan mer att det är en temperaturmätare att Eskilstuna utvecklas.

VolvoBM3

Eskilstuna har en stolt historia. I mer än 400 år har vi producerat här. Vi har svarvat, borrat, fräst, gjutit, monterat – tillverkat världsledande produkter – i århundranden.

Vi stod på topp på 1860-1870-talet – bl a genom att en av Eskilstunas störste genom tiderna – industrimannen Theofron Munktell etablerade sig här.

Eskilstuna har också en stark tillväxtperiod på 1920-1930-talet. Det byggs bl a en kyrka, en fint bad och företagen och arbetstillfällena växer.

Nästa höjdpunkt skriver vi 1960-talet med låg arbetslöshet, befolkningsökning och ekonomisk tillväxt. Den tiden kröns 1973 med att vi utses till det prestigefyllda Årets Stad av tidningen Expressen.

Årets stad 1973

Men då har nedgången redan börjat. Våra produkter efterfrågas inte lika starkt. Asien är i utveckling och blir en stark konkurrent.

Under 1980-1990-talet tappar vi nästan 10 000 arbetstillfällen. Det är symboliskt två SAAB som lämnar Eskilstuna.

Jag återberättar det här för att skapa förståelse. Inte för att gråta ut eller att någon ska tycka synd om oss.

Men den som inte förstår den här strukturella förändringen hamnar lätt fel och tror att det är fel på oss Eskilstunabor eller på våra företag.

Nu är Eskilstuna på våg uppåt igen även om vi alltjämt har att möta en relativt hög arbetslöshet.

Och kanske det är så att – om än i försiktiga steg – näringslivet och kommunen kommit varandra närmre i ett tätare förhållande. Ingen skuldbeläggning utan mer av stöd.

Eskilstuna United2

Och det sägs att en stads utveckling också kan mätas i dess idrottslags framgångar.

Nej…nu får jag sluta här…

På hemmaplan
Vi behåller namnet – Kebgänget – som en påminnelse att vi för några år sedan besteg Sveriges högsta bergstopp.

Fjällen2

Men nu är bergen något mindre och något lättare och vi något äldre. I helgen träffas vi – några av mina bästa kompisar från Västerås – och vandrar och…mountainbikar. Det är också livskvalitet.

Jag var extra stolt förra helgen. Lilla barnbarnet har nu blivit så stor att hon fick gå in tillsammans med Eskilstuna Uniteds A-lag i matchen mot Vittsjö på Tunavallen.

Ett stort steg i livet…om 12 år spelar hon själv i A-laget…om drömmar slår in.

Annars lyssnar jag på Will Clay Band och låten Kiruna (The Miner). En låt som skulle kunna vara tillägnad mina arbetskamrater Mattias och Eva…som de stolta Kirunabor de är.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

  1. Tack Pär!
    Det gäller att hänga med både historiskt lärande och möjliga visioner!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: