Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 2, 2015

Om en viktig lunch, en arbetskamrat och vikten av att behålla sommarkänslan

Under mina år i Västerås så hade jag och en av mina närmaste arbetskamrater en viktig ritual när vi kom tillbaka efter semestern.

Mat

Vi träffades alltid första dagen och åt lunch tillsammans. Vi summerade våra sommarintryck och berättade om allt roligt men också om utmaningar som hänt med familjen och barnen.

Men det viktigaste var att vi lite mer filosofiskt påminde varandra om att den här lugna, fina och förhoppningsvis känslan av att vara utvilad skulle vi försöka bära med oss in i hösten.

Sommar 2015c

Precis när vi satt där på lunchen så var vi inte upprörda på någon, kände oss missunnsamma eller hade något behov av få rätt eller bli bekräftade. Vi bara var i något slags tillstånd av nöjdhet.

Under hösten när allvaret sedan drog igång försökte vi påminna oss om den där känslan vi förnimmade vid höstens första arbetsdag.

Skolstart och jobbstart
Kanske var det ett naivt försök att återuppväcka den där känslan många känner igen från skolan.

Att komma tillbaka till ett nytt skolår. Nya lärare, nyinslagna böcker, kanske någon ny i klassen och hur såg hon ut nu då efter sommaren…hon där som man drömde om?

Team1

Vi vet att verkligheten sedan tog över. Skolan blev tuffare än vad man tänkt sig och problemen tycktes hopa sig. Och den där nyfikna känslan av att vara tillbaka bleknade.

Så är det säkert för oss vuxna också och det var nog lärdomen för min arbetskamrat och mig också.

Men ändå så finns det en liten livsvisdom där – att fånga känslan, att försöka agera och leva budskapet.

Mogna och reflekterande medarbetare
Världen är i stark turbulens. Motsättningar och spänningar skärps på ett dramatiskt sätt. Grupper, hela regioner och länder ställs mot varandra.

Sommar 2015e

Många av oss känner kanske också en osäkerhet i vardagslivet. Jobb och boende, att ställas utanför, att inte förstå, rädsla för våld och kriminalitet. Hur mår vi och våra barn?

På vårt viktiga lunchmöte påminde min kompis och jag varandra om hur glada vi var att vi hade ett arbete, ett uppdrag som kändes viktigt att gå till. Kalla det gärna tacksamhet.

Men vår idé om att behålla den där friska och nyfikna sommarkänslan var inte bara en lek med tankarna och orden.

Vi menade allvar och tänkte att om vi ska göra ett bra jobb så behöver vi varandra. Vi behöver prata väl om varandra, se den goda intentionen hos den andre, vattna det som växer och gror.

Sommar 2015d

Att prata illa om andra, att sätta sig själv i centrum och kanske allt för ofta utgå från sitt eget perspektiv, att bli lättkränkt vid kritik, att framhäva sig själv, att utgå ifrån att någon annan är ansvarig är djupt mänskligt men samtidigt ageranden som håller oss människor tillbaka i vår egen utveckling.

Vi blir släpankare för oss själva och än värre – vi förmår inte leva hela vår fulla potential som vi är ämnade och destinerade för.

Vikten av att stötta och hjälpa varandra
När vi senare i olika skeenden under året hamnade i svårigheter och brast i vår mogenhet så brukade vi hjälpa och stötta varandra på möten och i samtal.

När någon av oss drog iväg och tappade lugnet, eftertanken och förmågan att reflektera så påminde den andre med ett enkelt – glöm inte sommarkänslan…

Etik

Och nu är vi precis där. Många är tillbaka nu under augusti efter förhoppningsvis en bra ledighet.

Ni behöver kanske inte ta den där lunchen med en nära arbetskamrat men hjälp och stötta varandra i förhållningsättet – att behålla en inre ro, att vara nyfiken, att se den andre.

Ha gärna som livsfilosofi att ditt mål är att underlätta för andra. Pröva om inte annat bara för en dag…

Inte bara för att du själv då mår bra av det utan framförallt att vi då blir ett starkare arbetskollektiv, ett riktigt bra arbetslag som tillsammans tar vår verksamhet och Eskilstuna framåt.

Vi är så viktiga när vi skriver hösten 2015.

Jag ska förresten ta och ringa min arbetskamrat och höra hur han haft det under sommaren och om han hittat ”ron” och om han behållit den…

Annars ska jag påminna honom.

Ha en bra vecka!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: