Skrivet av: Pär Eriksson | juli 21, 2015

Sommarpärspektiv X 2015 – en läsupplevelse, en ung modig flicka och tron på utbildning

Jag går lite planlöst runt i affären och så ligger den mitt framför mig bland ett antal spännande sommardeckare. Den lyser lite extra, som att den ville göra mig lite extra uppmärksam.

Malala5

Det är Malala Yousafzais biografi ”Jag är Malala” och framsidan fylls av hennes både bestämda men också vänliga ansikte.

Det är som att den där boken legat och väntat på mig.

Det är få förunnat att få ge ut en bok om sitt liv redan under tonåren men uppenbarligen har Malala något viktigt att berätta för oss.

För ”Jag är Malala” är både en historie- och samhällskunskapsbok, en stridsskrift för unga tjejers rätt till utbildning och en fascinerande levnadsberättelse.

Malala och hennes familj bor i Swatdalen i norra Pakistan. Hon berättar om en tid – 2000-talet – då talibanerna skördar stora framgångar och sätter sin prägel inte bara på den internationella politiken utan också på vardagslivet för en familj.

Flickor får avbryta sin skolgång, endast pojkar ska gå i skolan. Man får inte gå klädd hur som helst, kvinnorna ska bära omslutande burka och får inte gå ut utan att en manlig släkting följer med.

Musik, dans och till och med skratt offentligt förbjuds.

Det är inte en science fictionberättelse utan det liv miljontals människor tvingas leva.

Nu är familjen Yousafzai lite speciell. Berättelsen handlar lika mycket om ett gott föräldraskap och en pappa och mamma som ständigt uppmuntrar sina barn – och speciellt Malala till mod och ansvar.

Malala4

För om det är något som den unga flickan bär så är det framtidsdrömmar om att få utbilda sig.

Som ni säkert vet så höll den drömmen också på att kosta Malala livet. Talibanerna stod inte ut med att ett litet barn – särskilt inte en ung tjej – utmanade det liv och den politik de står för.

Malala startade en blogg – jag tror att hon inte var mer än 12-13 år – där hon inspirerad av den unga judinnan Anne Frank under andra världskriget – skriver en dagbok om hur hon och hennes kompisar har det.

En dag skjuts hon på väg till bussen och syftet är naturligtvis att hon och hennes motstånd ska dö. En flicka som står upp för demokrati, humanism och kvinnors rättigheter är ett för stort hot.

Men det är som att världens gudar och profeter hade andra planer. Malala överlever mirakulöst nog och ni som känner slutet på berättelsen – eller kanske det är inledningen på något nytt – vet att hon förra året mottog Nobels fredspris i Oslo.

Malala3

När Malala besöker president Obama så är hennes krav att hon inte ställer upp på att bara fotograferas. Hon ska ha tid med presidenten. Vilket hon också får och förmedlar budskapet ”herr president ni borde satsa på mer utbildning istället för på krigsmaterial…”

Och hon var faktiskt här i krokarna. Hon landade på Kjula flygplats – om jag är rätt informerad – och mottog också det fina Barnens fredpris i vår grannort Mariefred. Ett pris där barnen själva utser vinnaren.

Malala gråter och jag med henne. Och samtidigt så är det hoppfulla tårar.

För vilken livs- och människosyn vinner i längden – den som tror att det går att hålla de unga kvinnorna och också männen i världen tillbaka och förvägra dem utbildning eller den som tror på människans möjligheter oaktat kön, social- eller etnisk bakgrund, sexuell identitet och hudfärg?

Allt gott så här mitt i juli!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: